bandrepetitie tips van gijs heijnen (voltage)

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Dave Vermeulen zette in 2016 Rock ’n Roll weer op de kaart bij mainstream Nederland door zich naar een 2e plek van The Voice of Holland te brullen. Maar zijn band Voltage bestaat al sinds 2011 en bestaat uit een hechte vriendenclub met doorgewinterde muzikanten. Één van hen is gitarist Gijs Heijnen. Hij vertolkt zeer regelmatig de rol van bandleider tijdens repetities en we vragen ‘m daarom hoe Voltage de repetities aanpakt. Pas op, misschien steek je er iets van op!

 

HOE BRENGEN JULLIE STRUCTUUR AAN IN DE REPETITIES?

“Door van tevoren duidelijk met elkaar af te stemmen wat we gaan doen tijdens de repetitie. En natuurlijk de standaardzaken: zorg er voor dat je je partijen kent, dat je spullen in orde zijn en ben op tijd aanwezig. Een vaste repetitie avond is ook aan te raden, anders moet je iedere week elkaars agenda doorlichten om een keer te kunnen repeteren.”


“Ga voor een vaste repetitie avond, anders moet je iedere week elkaars agenda doorlichten”

 

TIPS VOOR BANDS OP HET GEBIED VAN ROLVERDELING TIJDENS DE REPETITIES?
“Zorg dat er iemand verantwoordelijk is, iemand die de repetitie leidt. We bespreken altijd van tevoren wat we gaan doen, maar toch heb je tijdens de daadwerkelijke repetitie een bandleider nodig. Bij ons ben ik dit meestal, maar ook niet altijd. Ga niet perse inhoudelijk in op de muziek, maar probeer er voor te zorgen dat alles lekker doorloopt en dat jullie aan het eind van de repetitie datgeen hebben gedaan waarvoor jullie gingen repeteren.”

 

“Een bandleider zorgt ervoor dat jullie aan het eind van de repetitie datgeen hebben gedaan waarvoor jullie gingen repeteren”

 

HOE REPETEREN JULLIE SETS TIJDENS DE REPETITIES?

“Meestal spelen we de nummers van de set gewoon helemaal door zoals we dat tijdens de show ook doen. Nadat we de set hebben doorgespeeld gaan we kijken waar eventuele knelpunten liggen en die lichten we er dan nog even uit. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de uitvoering van onze nummers. Die zijn niet altijd hetzelfde als op plaat. Het is veel toffer als je tijdens je show een song weer een nieuwe dimensie kunt geven.”


“Het is veel toffer als je tijdens je show een song weer een nieuwe dimensie kunt geven”

 

HOE SCHRIJVEN JULLIE NUMMERS TIJDENS DE REPETITIE?

“Uhm, eigenlijk nauwelijks. We jammen wel zo af en toe en dat nemen we dan op. Na de repetitie pleuren we het in Dropbox zodat we er thuis zelf of in duo's aan kunnen verder werken. 9 van de 10 nummers die we schrijven worden thuis geschreven en in het oefenhok pas in detail uitgewerkt. We hebben op ons aankomende album welgeteld één track staan die tijdens een repetitie is geschreven.

 

Dit zegt trouwens niets over hoe andere bands hun nummers zouden moeten schrijven. Voor ons werkt het gewoon beter als er in grove lijnen al iets ligt, waar we met de band op voortborduren. Je kunt op allerlei verschillende manieren liedjes schrijven. Probeer als band te kijken wat het beste werkt voor jullie.”


“We hebben op ons aankomende album welgeteld één track staan die tijdens een repetitie is geschreven”

 

OEFENEN JULLIE OOK WEL EENS DE STAGEPERFORMANCE? ZO JA, HOE?
“Niet echt. Maar er wordt wel van je verwacht dat je je ook voor de repetities volledig inzet zoals je dat bij een show ook zou doen. Je maakt samen muziek en dat moet tijdens de repetities net zo leuk zijn als op het podium. (Al is het natuurlijk wel veel leiper om op het podium te staan. :D)

 

“Zet je bij repetities net zo volledig in als bij een show. Al is het natuurlijk wel veel leiper om op het podium te staan!”

 

NOG ANDERE TIPS?

“Een goeie tip om stageperformance te repeteren: zoveel mogelijk optreden! Hoe meer je speelt, hoe meer het podium als je tweede thuis gaat voelen. Je stageperformance komt dan vanzelf.


En wat betreft schrijven: probeer songs altijd helemaal af te schrijven, ook al is het eindresultaat niet perse wat je er van verwacht zou hebben. Daar leer je ontzettend veel van en wellicht blijkt het in de toekomst toch niet zo’n verkeerde track te zijn.

 

En de allerlaatste dan: volle gas erop!”

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 26/05/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version