belastingvoordelen voor zzp muzikanten

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Mathijs van der Voorn is muzikant, (sessie-)gitarist én Muzikanten boekhouder. In deze blog vertelt hij over 2 regelingen voor zzp muzikanten die voordelig kunnen zijn! 

 

Als zzp'er zijn er een aantal belastingtechnische voordelen waar je gebruik van kunt maken. Je gaat een aantal verplichtingen en risico's aan bij je inschrijving als zzp muzikant, maar daartegenover staan een aantal voordelen. Twee van die voordelen zijn de MKB-winstvrijstelling en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Beide zorgen er voor dat je minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen en zijn daarom dus goed om te weten. 

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
"Indien in een kalenderjaar wordt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen en de belastingplichtige daarvoor bij de aangifte kiest, wordt een (...) kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ten laste gebracht van de winst over dat jaar.’’


Dit betekent dat je, als je genoeg geïnvesteerd hebt, in aanmerking komt voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit is een aftrekpost op de winst.


In de praktijk voor de zzp muzikant:
Als jij (komende bedragen zijn uit 2020) tussen de €2.401,- en €58.238,- (daarboven ligt dat anders) geïnvesteerd hebt in bedrijfsmiddelen, mag je 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Dit is dus eigenlijk altijd een goed argument om meer gear te kopen ;).


Let op: alleen investeringen van boven de €450,- (exclusief) tellen mee en er zijn investeringen waarbij je geen recht hebt op investeringsaftrek.

 

 

Dit is dus eigenlijk altijd een goed argument om meer gear te kopen ;)

 


MKB-winstvrijstelling
"De MKB-winstvrijstelling bedraagt 14% van het gezamenlijke bedrag van de winst die de belastingplichtige als ondernemer geniet uit een of meer ondernemingen (…) nadat dit bedrag is verminderd met de ondernemersaftrek.’’


Oftewel: de mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst. Als je ondernemer bent, krijg je deze vrijstelling. Over winst die je behaalt als medegerechtigde krijg je geen mkb-winstvrijstelling.


In de praktijk voor de zzp muzikant:
Als jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, heb je recht op de MKB-winstvrijstelling. De vrijstelling is 14% van de winst, wel moet je de winst
eerst verminderen met de ondernemersaftrek.


Let op: in 2020 gold een lager tarief voor de aftrekposten als je inkomen meer is dan €68.507. In 2020 krijg je maximaal 46% belasting terug over al je aftrekposten in de hoogste belastingschijf. Tot 2023 wordt het tarief van de aftrekposten jaarlijks verminderd (in 2023 geldt een tarief van 37,10%).

 

 

Mathijs2.jpg

 

 

Mathijs van der Voorn:

Mathijs is muzikant, (sessie-)gitarist en is ook actief onder de naam muzikanten boekhouder. Hiermee verzorgt hij administraties, jaarrekeningen, belastingaangiftes (btw en inkomstenbelasting) e.d. voor muzikanten. Daarnaast helpt en begeleidt hij muzikanten met het zzp’er zijn en geeft hij lessen, cursussen en consulten om mensen op weg te helpen en ze te leren hoe ze alle verplichtingen als ondernemer succesvol kunnen volbrengen.

 

Behoefte aan begeleiding als starter? Of aan een consult om te kijken of je administratie aan de eisen voldoet? Of ben je op zoek naar iemand om je belastingaangiftes te doen? Neem contact op!

 

Mail: muzikantenboekhouder@gmail.com

Website: www.muzikantenboekhouder.nl

Insta: @muzikanten_boekhouder / @mathijsvdvoorn

Facebook: Muzikanten boekhouder / Mathijs van der Voorn

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version