benaderd door een manager? 6 red flags waar je op moet letten voor je tekent!

Unfortunately this page isn't available in English. 

 

Ben je op zoek naar een manager? Of word je benaderd door een manager? De meeste artiesten gaan met managers een samenwerking aan voor een lange tijd. Dus is het erg belangrijk dat je de juiste kiest! Maar hoe doe je dit dan? Let op de volgende 6 Red Flags voor je in zee gaat met een manager, door Kimberley Mungra van KimberLegal. 

 

Er was ooit een moment waar je alleen nog maar kon dromen van succes. Maar nu is het moment daar! Je bent viraal gegaan met een filmpje of je streams, views en aanvragen voor optredens zijn enorm aan het toenemen en je vindt het nu wel tijd voor een manager. Soms word je benaderd door managers en soms ga je zelf naar eentje op zoek. Het kan allebei. Let op deze 6 punten voordat je 'ja' zegt:

 

#1 Extra pressure en haast om je te laten tekenen

Zodra je in contact komt met een nieuwe manager is het heel normaal dat je even de tijd neemt om elkaar te leren kennen. Wanneer een toekomstige manager je het gevoel geeft dat er haast is bij het tekenen en ze je eigenlijk niet de tijd geven om je contract te laten nakijken is een Big Red Flag. Je moet altijd de ruimte krijgen om je contract te laten screenen door een Jurist. Doe je dit niet. is de kans groot dat dit je next Big Mistake is.

 

1.jpg

 

#2 "Ik werk niet met contracten"

Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet altijd per se slecht is, heel veel grote artiesten (bijvoorbeeld rapper Ludacris) heeft al jaren hetzelfde management en hebben nog nooit een contract samen opgesteld. Maar zij hebben echt een hele goede speciale persoonlijke band! En zijn erg loyaal naar elkaar. Dit kan ook als je ervoor kiest om met iemand te gaan samenwerken die je al kent. Maar zelfs dan is het iets waar je voor op je hoede moet zijn! Je moet een contract zien als afspraken die je van tevoren vastlegt voor als er ooit een misverstand is over vertegenwoordiging of vergoeding etc. Wanneer het een goede samenwerking is kijk je er waarschijnlijk nooit echt naar.

 

#3 Geen bewijs van connecties die ze zeggen te hebben

Check altijd referenties en ga even in Social Media Stalking Mode! Een artiesten manager moet actief zijn op social media anders snapt hij/zij het al helemaal niet! En als ze echt met bepaalde mensen gewerkt hebben zou daar bewijs van moeten zijn! Check bijvoorbeeld of ze elkaar volgen en er enige vorm van interactie zichtbaar is op hun socials zoals het liken en commenten onder elkaars posts. Of vraag de artiest gewoon hoe het was om met hem of haar te werken! Dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

 

2.jpg

 

#4 Schept op en vertelt persoonlijke details van andere artiesten waarmee hij/zij heeft gewerkt

Dit is ook een Major Red Flag. Waarom? Dit laat meteen al zien dat hij/zij niet echt te vertrouwen is. Want als het zo makkelijk gaat en de manager zich vrij voelt om persoonlijke verhalen van andere artiesten te delen, hoe zit dat dan straks met jouw personal stuff? Een goede manager is discreet en weet hoe hij met gevoelige informatie omgaat. Iemand die alleen maar opschept en zijn mond voorbijpraat is niet meteen de beste keuze.

 

#5 Reageert traag of nauwelijks op je berichtjes en telefoontjes

Een goede en betrokken manager hoort voor jou makkelijk bereikbaar te zijn. Als er al meer dan een dag tussen zit dat je niks van hem of haar hebt vernomen, ‘They ain't doing their job’. Tenzij je daar samen goede afspraken over hebt gemaakt. Maar zodra je met vragen zit hoort je manager er voor je te zijn of je z.s.m. terug te bellen. Als je dit nu al - voordat je met deze manager in zee gaat - ervaart, kan dit je alleen maar meer frustratie en ergernis opleveren in de toekomst en dat is wel het laatste wat je wilt.

 

3.jpg

 

#6 Doet vaag of ontwijkend wanneer je vraagt naar officiële referenties

Als je solliciteert voor een baan is één van de eerste dingen dat het bedrijf vraagt: "Heb je ook referenties die we kunnen bellen?". Dus waarom zou dat bij een manager anders zijn? Gewoon vragen naar referenties zodat je een zo compleet mogelijk beeld hebt van de manager en je zeker weet dat je met een eerlijke manager in zee gaat. Helemaal niks mis mee. Een goede en eerlijke manager geeft je graag wat referenties die je kunt bellen om te checken hoe de samenwerking verloopt of is verlopen. Wanneer de manager niet meer met de betreffende artiest werkt, vraag dan waarom deze heeft besloten de samenwerking stop te zetten.

 

 

Mocht je in jouw toekomstige manager al deze 6 Red Flags herkennen, ren dan keihard weg! En ga verder met je zoektocht. Soms is een manager gewoon alleen niet zo vlug in het antwoorden van jouw berichtjes. Kijk of je daar mee kunt leven of niet. Vooral als alle andere referenties lijken te kloppen en hij of zij je echt naar die next level kan brengen. Luister naar je intuïtie. Dat onderbuikgevoel is er vaak niet zomaar!

 

 

Need help?

 

Naast mijn leven als artiest wil ik met mijn bedrijf KimberLegal andere upcoming artists begeleiden, coachen en voorzien van waardevolle Music Bizz Tips. Met mijn juridische achtergrond en ervaringen als independent artist wil ik niks anders dan artiesten empoweren! De tips op mijn instagram variëren van informatievoorziening over de rechten van de artiest tot aan inzichten in waar je op moet letten voor je in zee gaat met een manager. Dus als je vragen hebt of graag je contract wilt laten screenen, stuur een e-mail naar info@kimberlegal.com en we plannen een afspraak in! Binnenkort volgen ook wat leuke masterclasses over de Music Business! Stay tuned! En volg me op Instagram en Facebook!

 

 

 

 

 

8.jpg

 

 

 9.jpg

Kimberley Mungra
Coach voor Creatives
Juridisch adviseur & Music Bizz Consultant

                       

Instagram: www.instagram.com/kimberlegal

Facebook: www.facebook.com/Kimberlegalnl

Website: www.kimberlegal.com

E-mail: info@kimberlegal.com

Telefoon: 06-44815553

 

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version