clubhouse: audio-only social media, voor muzikanten?

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Een social media die alleen om audio draait, klinkt dat jou als muzikant niet als muziek in de oren? Na het lezen van dit artikel weet je wat Clubhouse is, hoe je het kunt inzetten voor je muziek en kun je voor jezelf bepalen of je aan wil haken!

 

Clubhouse is een 'nieuw' social media platform, audio-only. Nu adviseren we het zeker niet om altijd meteen op alle nieuwe shiny objects te springen, maar we merken bij dit social media kanaal wel iets anders dan bij andere nieuwe kanalen.

 

Het wordt veel sneller opgepikt door de muziekindustrie dan anders lijkt wel. De afgelopen paar weken is er een buzzzz rondom Clubhouse in Nederland en omgeving. Veel muzikanten, muziekliefhebbers maar vooral ook muziekindustrie professionals zijn er al te vinden. Het bestaat wel al langer maar het is nu ook echt in onze regio hot en happening.

 

Het icoontje van Clubhouse is zelfs een foto van een muzikant die Clubhouse inzet voor zijn muziek. Al wordt er ook vooral gewoon veel gepraat, er wordt (momenteel) zeker niet heel veel muziek gemaakt.

 

clubhouse-app-750x445.jpg

 
Maar het gave is, is dat je dus met alleen audio communiceert. Het is een soort mix tussen radio, live video, podcasts en bellen. Het is erg laagdrempelig en het kan zomaar zijn dat je ineens zit te praten met mensen waar je al langer mee had willen praten.

 


5 REDENEN OM ALS MUZIKANT CLUBHOUSE TE GEBRUIKEN

 

Netwerken/connecties

Je kunt zomaar met mensen uit de industrie in gesprek komen waar je normaal gesproken veel lastiger mee in contact komt.

 

Exposure

Soms worden er Rooms gehost waar jij als muzikant jezelf in de picture kan zetten.

 

Advies/tips

Er worden regelmatig Rooms gehost waar tips worden gegeven over de muziekindustrie, zoals bij mij over Marketing & Mindset uiteraard ;)

 

Fan-betrokkenheid

Je kunt de app ook inzetten voor betrokkenheid met huidige fans. Zo kun je ook besloten Rooms organiseren!

 

Community

Je kunt lid worden van communities over de thema's die jij interessant vindt, bijvoorbeeld met Clubs.

 

 

STARTEN MET CLUBHOUSE

 

iOS only

Ten eerste, de Clubhouse app is momenteel alleen beschikbaar voor iPhone en iPad. Ze werken wel aan een Android app maar het is nog niet bekend wanneer die klaar is.

 

Toegang krijgen

Daarnaast kun je er ook niet zomaar in. Je hebt een invite nodig van iemand anders. Dus doe bijvoorbeeld een oproepje op je eigen social media kanalen wie er Clubhouse heeft.

 

Alleen live

Weet: op Clubhouse is alles alleen maar LIVE, er zijn geen uitzendingen achteraf te luisteren.

 

Audio-only

Alles op Clubhouse gaat via geluid alleen. De enige plek voor tekst is de beschrijvingen van events en je biografie.

 

Rooms

In Clubhouse draait het allemaal om 'rooms', dit zijn digitale kamers die je kunt betreden of zelf organiseren.

 

 

WÁT DOEN WANNEER JE JE EIGEN ROOM HOST

 

Hoe jij als muzikant specifiek Clubhouse kunt inzetten? Hieronder een aantal ideeen!

 

Live audio-optreden

Net zoals je een video livestream zou starten, kun je ook speciale Clubhouse optredens kunnen geven. Momenteel is de iRig 2 dé geschikte interface zodat je instrumenten ook aan je iPhone/iPad kan koppelen. Ik begreep ook dat Clubhouse een speciale Music Mode aan het ontwikkelen is voor beter geluid wanneer je zoiets aansluit.

 

Jammen

Er blijkt zelfs weinig vertraging te zijn, dus kun je jammen samen met andere muzikanten. De geluidskwaliteit is niet altijd goed, maar kan bijvoorbeeld wederom worden opgelost door de iRig 2.

 

Behind the scenes

Vertel over de dingen die in jouw muziek business achter de schermen gebeuren. Waar zijn jullie mee bezig? Geef updates!

 

Q&A

Laat jouw fans (of andere mensen) vragen aan jou stellen.

 

Vraag als onderwerp

Of vraag juist aan anderen wat zij van bepaalde onderwerpen vinden, wat hun hobby's zijn etc, en leer zo je fans/volgers beter kennen.

 

Verhaal/visie

Vertel een bepaald verhaal over iets wat je hebt meegemaakt. Of als er een bepaald onderwerp is waar je een duidelijke visie over hebt kun je daar ook een Room over starten.

 

Cultuur

Zijn er andere onderwerpen die passen bij jouw muziek maar niet per se over jou en jouw muziek gaan? Dat zijn 'cultuur' onderwerpen waar je ook een Room over zou kunnen starten. Zijn er bepaalde 'lifestyle' elementen heel duidelijk in jouw genre/niche/community? Host daar eens een Room over! Dit zou ook een Room over een van je inspiratiebronnen kunnen zijn bijvoorbeeld.

 

Promo

Geef fans een eerste inzicht in aankomende aanbiedingen, of geef speciaal aan je Clubhouse volgers korting ergens op.

 

Pre-listening party

Clubhouse is natuurlijk de ideale plek voor een Pre-listening party. Je kunt ook besloten Rooms hosten, dus je kun dit eventueel ook betaald doen of alleen voor genodigden.

 

 

WIL JE VEEL MEER CONCRETE TIPS OVER HOE CLUBHOUSE WERKT, HOE JE JE CLUBHOUSE-ACCOUNT GROEIT ÉN HOE JE HET KUNT INZETTEN OM OOK BUITEN CLUBHOUSE TE GROEIEN?

 

Dan kun je hier het specifieke ebook downloaden wat Mirjam met Onlightning heeft gemaakt.

 

 

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Published on 04/03/2021

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version