de beste manager ben je zelf (door michelle helpt makers)

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Lukt het je niet om een manager te vinden? Of doe je het gewoon liever zelf? Michelle Alblas van Michelle Helpt Makers geeft jou in deze blog niet alleen 6 tips om je muziekbusiness zélf te managen, maar ook redenen waarom je het zou willen! 

 

Het is de grote droom rondom het muzikantschap: je maakt liedjes, staat in een klein café te spelen, je wordt ontdekt, tekent een pracht contract en weet dat je je voor de rest van je carrière je alleen nog maar bezig hoeft te houden met het maken van muziek!

 

Man, als ik het schrijf voel ik het weer helemaal. Wat zou dat toch heerlijk zijn. Maar zoals in ieder goed verhaal een plot-twist zit, je voelt hem vast al aankomen: het is en blijft een droom. Een sprookje, een gedateerde fata morgana.

 

 

De nieuwe artiest is de spin in het web
die iedereen aanstuurt

 

Misschien ging het vroeger zo, maar in de muziekindustrie anno 2020 werkt het anders. De carrière van de moderne muzikant draait namelijk om hemzelf. De nieuwe artiest is de spin in het web die iedereen aanstuurt. Nog voordat een manager, label, boeker of andere partij instapt (als dat überhaupt nodig is), weet de artiest al waar hij heen wilt en hoe hij daar moet komen. Maar hoe weet je dat dan?


Ik noem het zelfmanagement.


Want een goede zaak, begint bij goede leiding. Voordat je met externe partijen kunt samenwerken, moet je eerst goed weten waarom je dat zou willen. En als jij precies weet wat je nodig hebt om je doelen te behalen, zul je zien dat er steeds meer mensen enthousiast in willen stappen om je te helpen. Als jij navigeert kun je samen gaan varen.

 

Als je nu denkt: ‘Maar dat kan ik niet!’, dan heb ik goed nieuws: zelfmanagement is een skill. Eentje die wordt niet aangeboren, maar aangeleerd. En met de juiste tools kan iedereen het.

 

 

Zelfmanagement is een skill, met de juiste tools kan iedereen het

 

 

michelle-helpt-makers-2.png


Dus: om jouw zelfmanagement skills een stukje op weg te helpen heb ik een aantal bruikbare tips voor je op een rijtje gezet:


1. Mindset: durf te leren
Ik help nu al een tijd lang makers bij hun zelfmanagement en de grootste vijand van de maker die ik steeds weer terug zie bij bijna iedere maker en muzikant is: faalangst.


In alle vormen en maten komt hij langs:
- Complimenten afdoen als onzin
- Netflix marathons houden op ingeplande schrijfdagen
- Schuldgevoelens koesteren na het punt hierboven
- Argwanend kijken naar mensen die je misschien willen helpen
- Nee zeggen tegen kansen met excuses waar je zelf eigenlijk ook niet echt in gelooft
- Over al je grenzen gaan (en soms die van anderen) in de naam van kwaliteit a.k.a.
perfectionisme

 

Voor iedereen die nu met een volle bingokaart en een trillende onderlip naar zijn scherm zit te staren: je bent niet alleen! Sterker nog, dit herkent echt iedereen in de muziekindustrie. En wie harder nee roept moet dieper graven. Daar ben je muzikant voor. Omdat je erom geeft. En daarom ben je er waarschijnlijk ook zo goed in. Nou kom op met die tip.


Je hebt het misschien al gehoord maar het boek The Artist Way van Julia Cameron is geschreven over deze welbekende creatieve blokkade die bijna altijd door faalangst wordt gecreëerd. Ook The War Of Art van Steven Pressfield is een heerlijk boek om korte metten te maken met die draak in jou die faalangst heet. En natuurlijk: praat erover. Met je collega’s en met je vrienden. Misschien een inkoppertje, maar de grootste vijand van angst is humor, dus laten we het lekker bespreekbaar maken en er af en toe hard om lachen.

 

 

Voor iedereen die nu met een volle bingokaart en een trillende onderlip naar zijn scherm zit te staren: je bent niet alleen!

 

2. Expectation management
Oké, dit is een speciale. Want we willen zo graag! Maar soms gaan dingen gewoon niet zoals je had verwacht en dat kan pijn doen. En in sommige gevallen kan het er zelfs voor zorgen dat je zo gedemotiveerd raakt door tegenslagen dat je de handdoek in de ring wilt gooien en ineens aan het googlen bent naar een opleiding voor banketbakker of buschauffeur. Want hoe kun je in deze roerige muziekindustrie je verwachtingen in balans houden met de realiteit?


Laatst had ik hier een goed gesprek over met een vriendin. Ik zei tegen haar: "Als ik niet teleurgesteld wil worden, moet ik dus geen hoge verwachtingen hebben. Maar als ik geen hoge verwachtingen heb, dan voelt het alsof ik geen ambitie heb!" Herkenbaar? Haar antwoord was: "Er is niets mis met ambities. Maar met verwachtingen moet je oppassen. Je kunt alleen verwachten van jezelf dat je je best zult doen. Maar verwachten dat iets altijd maar lukt of dat iets precies zo gaat als dat jij zou willen is onrealistisch en een goed recept voor teleurstelling." Zo, wat een wijze woorden. In het kort: houd je verwachtingen bij jezelf en vooral: houd het realistisch. Perfectie bestaat niet.


De tip? Schrijf voordat je aan een project begint heel duidelijk op voor jezelf wat je doel is met het project. Zo ben je gedwongen er even goed over na te denken en houd je het realistisch.

 

 

Schrijf voordat je aan een project begint heel duidelijk op voor jezelf wat je doel is met het project

 


3. Zelfkennis: weet wat je krachten en drempels zijn
Om te weten waar je naartoe wilt met je muziek en hoe je dat wilt gaan doen moet je eerst weten wat je in huis hebt. Weten wat je krachten en drempels zijn is essentieel voor het zijn van een goede zelfmanager. Zodat jij weet welke onderdelen van je werk je zelf kunt doen en wanneer je iets moet uitbesteden, moet leren of gewoon niet moet doen.

 

De tip: maak een lijstje met aan de ene kant je krachten en aan de andere kant je drempels. Schrijf daarna naast alle drempels een zogeheten ‘Quick fix’. Zodat je - wanneer je een drempel tegenkomt - je je lijstje erbij kunt pakken en alvast een praktische oplossing voor jezelf hebt bedacht.

 

 

Maak een lijstje met krachten en drempels en schrijf daarna naast alle drempels een zogeheten ‘Quick fix’

 


4. Planning
Wie plant die… werkt efficiënt? Grote dromen zijn geweldig, maar wanneer je niet lekker plant, wordt de uitvoering vaak een zooitje ongeregeld. De meeste van ons muzikanten zijn niet met een groots organisatietalent geboren, maar ik raad je aan om daar zeker wat liefde en aandacht in te gaan steken voor jezelf bij je volgende project.

 

Een boek dat mij heel erg heeft geholpen met realistisch plannen is ‘Grip’ van overdreven plan-talent Rick Pastoor. Hij leert je de ins en outs van time-management in laagdrempelige taal, zodat je straks alles wat je bedenkt in behapbare taken kunt onderverdelen en met twee vingers in je neus uitvoert.

 

 

In het boek 'Grip' van Rick Pastoor leer je de ins en outs van time-management

 


5. Sparpartner
De self-made (wo)man. Weer zo’n mythe. Ik geloof er niet in. Iedereen heeft aanmoediging nodig en iemand die met hem of haar meedenkt over de mogelijkheden. Een moeder, een vriend, een bandlid of een collega-muzikant: kies er eentje uit die je vertrouwt en die creatief met je mee kan fantaseren over de volgende stap die je gaat zetten in je carrière. Samen weten we immers meer en laten we eerlijk zijn, het is vaak ook gewoon veel leuker om het samen met iemand uit te zoeken.

 

Dus: vind je sidekick en bel degene vandaag nog op om hem of haar te ridderen tot jouw sparpartner, waarschijnlijk voelt hij of zij zich vereerd dat ‘ie met je mee mag denken.

 

 

Iedereen heeft aanmoediging nodig en iemand die met hem of haar meedenkt over de mogelijkheden

 


6. Vieren!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar: vier je successen! Hoe klein of groot ze ook zijn. In onze industrie komt er nou eenmaal niet veel vanzelf aanwaaien en zul je hard moeten werken om te bereiken wat je wilt. Maar het allerbelangrijkste aan het eind van de dag is dat het leuk is, want dat is de reden dat je dit vak in de eerste instantie bent gaan doen.

 

 

 

Ik hoop dat je met deze 6 tips weer een beetje beter weet hoe je je zelfmanagement on point kunt krijgen. En als je meer wilt weten over dit onderwerp of je kunt wel een steuntje in de rug gebruiken kun je me altijd een berichtje sturen. Dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen.

 

Michelle Alblas.jpg

 

Michelle Helpt Makers

 

E-mail:

info@michellehelptmakers.nl

 

Website:

michellehelptmakers.nl

 

Instagram:

www.instagram.com/michellehelptmakers

 

Telelefoon:

+316 33 80 37 51

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version