de home-studio van tom schilders

de home-studio van tom schilders

Unfortunately, this page isn't available in English.

 

 

Tom Auf Der Axe is naast drummer bij Heretic ook geluidstechnicus, neemt bandjes op locatie op en mixt de opnames in zijn thuisstudio in Eindhoven. Naast zijn eigen band is hij druk met het opnemen en produceren van andere bands, waaronder het Tilburgse BruuT en The Establishment (Nijmegen/Eindhoven). Wij vroegen ons af welke stappen hij heeft gezet om vanuit thuis muziek te produceren!

 

Hoe ben je begonnen met produceren?

"Een jaartje of 5 geleden, toen ik bij mijn huidige band Heretic terechtkwam maakte ik uitgebreid kennis met studio's en opnemen. In de studio bezig zijn vond ik direct te gek. Ik nam zelf m'n eerste dingen op met een elektronische drumkit en een simpele interface. (Een interface is een kastje dat via USB op de PC/Mac wordt aangesloten, al het geluid gaat via deze audio interface de computer in en terug eruit, red.) Het ging me goed af, maar ik merkte na een tijdje wel dat ik tegen mijn eigen beperkingen opliep."

 

 

"Met een elektronische drumkit en een simpele interface nam ik zelf m'n eerste dingen op"

 

In hoeverre maak je je muziek in de home-studio ‘af’?

"Destijds van begin tot eind, vaak helemaal in the box (volledig met software, geen mix-apparatuur, red.). Tegenwoordig neem ik meestal op locatie op (o.a. in Anker Studio en Dr No's Rehearsal Studio) en edit en mix ik de opnames in m'n thuisstudio."

 

Deze week heeft Heretic de clip voor 'Samhain' uitgebracht, waarvoor Tom de opnames en mix heeft verzorgd!

 

 

 

Met welke setup begon je, en wat gebruik je nu?

"Ik ben begonnen met een simpele Focusrite Scarlett 2i2 met 2 microfoon-inputs. Inmiddels gebruik ik o.a. een Focusrite Clarett en verschillende pre-amps. Ook m'n collectie microfoons is uitgebreider nu. Naast een aantal "klassiekers" ben ik erg gecharmeerd van de Aston Spirit, een moderne mic van Britse makelij."

 

 

"Ik ben begonnen met een simpele Focusrite Scarlett 2i2 met 2 microfoon-inputs"

 

Zijn er bepaalde opvattingen voor jou veranderd sinds je begon met home-studio productie tot nu?

"Tegenwoordig ben ik meer bezig met een sound maken en er dan een geschikte microfoon voor zetten. Vroeger was ik me daar minder bewust van en was ik wellicht ook minder kritisch. Ook heb ik beter "leren luisteren". Omdat ik merkte dat ik tegen mijn eigen beperkingen aanliep, heb ik een opleiding gedaan op dit gebied. Dat heeft mijn ogen geopend en ook op technisch gebied heb ik er veel van opgestoken. Een van de belangrijkste eye-openers op dat gebied was akoestiek. Voor mij heel waardevol."

 

 

"Een van de belangrijkste eye-openers op technisch gebied was akoestiek"

  

Heb je nog tips/inspiratie voor mensen die van thuis uit muziek willen produceren?

"Gewoon aan de slag gaan. Als het echt heel kut is kun je altijd opnieuw beginnen! Verder is er maar één regel: dat het gaaf klinkt. Benader ook gerust anderen die bezig zijn met produceren, opnemen en mixen met je vragen. De meeste mensen die ik daarvoor heb benaderd, waren meer dan bereid om hun ervaringen te delen."

 

 

"Er is maar één regel: dat het gaaf klinkt!"

 

"Goede gear is leuk, maar zeker niet het belangrijkste. Ook met budgetspul kun je goede resultaten halen. Investeer in het begin vooral in je afluistering: probeer je homestudio akoestisch op orde te krijgen. Als je kunt vertrouwen op wat je hoort in jouw ruimte, blijven je mixen meestal in andere ruimtes ook overeind."

 

 

"Als je kunt vertrouwen op wat je hoort in jouw ruimte, blijven je mixen meestal in andere ruimtes ook overeind"

 

Tom verzorgde de opname, mix en master van BruuT - No Expectations: 

 

 

 

 

WIL JE GEEN MUZIKANTENTIPS MEER MISSEN?
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF:

 
Voorkeuren
 
 
 

Published on 31/10/2018