gage-constructies op een rijtje

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Optreden is waar de meeste muzikanten het voor doen. De inkomsten uit optredens zijn vaak de grootste inkomstenbron voor muzikanten of de bandpot. Als je al een aantal keer hebt opgetreden, dan weet je misschien wel dat de wereld van live boekingen erg divers is, zo ook de bijbehorende betalingen. Daarom zetten we de verschillende mogelijke gage-constructies voor je op een rijtje!

In Nederland komt het (gelukkig) vaak voor dat bands een vast bedrag betaald krijgen, ook al is het soms laag. Eerder schreven we al een artikel hoe je bij een lage gage er alsnog meer uit kunt halen. Een vaste gage is in landen zoals Duitsland en Engeland juist weer veel minder gangbaar. Daar werken ze vaak met deurdeals. Hieronder een aantal voorbeelden met daarbij de voor- en nadelen!


SPELEN VOOR FOOI

Wat: De speellocatie betaalt jou niet, maar gaat met de hoed (of iets anders) rond. Dit wordt ook wel eens Pay What You Want genoemd.

Voordelen: Minder druk vanuit de locatie op jou als muzikant om mensen binnen te trekken. Grote kans dat – als de locatie dit vaker doet – dat er een vast publiek op af komt dat jou gaat ontdekken (doe daar onderzoek naar). Het zet je op een positieve manier aan het denken over hoe je zélf je optreden kunt promoten zodat er meer mensen komen. Een Pay What You Want systeem zoals deze kan soms juist voor méér opbrengsten zorgen dan bij een deurdeal, omdat mensen zelf ‘on the moment’ zelf beslissen hoeveel ze het optreden waard vinden. Als je ze hebt geraakt met je optreden (laten lachen, ontroeren, energie geven, wat dan ook) dan kan het zomaar zijn dat ze meer geven dan het bedrag wat ze vooraf hadden willen betalen als vaste entree.  

Nadelen: Van tevoren onduidelijk hoeveel geld je gaat verdienen, er is kans dat het weinig is als er weinig mensen komen. Je kunt minder goed inschatten hoeveel er gemiddeld op is gehaald tijdens eerdere events op die locatie. Weinig tot geen formele data over hoeveel mensen er uiteindelijk waren.

 

 

Een Pay What You Want systeem zoals deze kan soms juist voor méér opbrengsten zorgen dan bij een deurdeal

 

DEURDEAL

Wat: Bezoekers betalen bij de entree een vast bedragen en jij krijgt dan het complete bedrag of een percentage daarvan (bijvoorbeeld als er meerdere bands spelen, en/of als de locatie ook een percentage krijgt voor hun onkosten zoals een geluidstechnicus).

Voordelen: Minder druk vanuit de locatie op jou als muzikant om mensen binnen te trekken, maar wel meer dan bij het spelen voor fooi. Je wordt uitbetaald gebaseerd op je eigen resultaten en weet zo dus beter wat je waard bent. Daarmee kun je een doel stellen om je waarde het komende jaar te verhogen. Het is meetbaar. Je hebt inzicht in hoeveel betalende bezoekers er uiteindelijk waren. Iedere betalende bezoeker betaalt een van tevoren opgesteld bedrag, waardoor je al iets beter kunt inschatten wat je zou kunnen ophalen. Je kunt een inschatting maken op eerdere events binnen hetzelfde genre op die locatie en eerdere optredens van jezelf in die regio.

Nadelen: Van tevoren onduidelijk hoeveel geld je gaat verdienen, er is kans dat het weinig is als er weinig mensen komen. Vertrouwen is in deze belangrijk: je moet degene bij de kassa en de locatie vertrouwen dat het geld eerlijk wordt verdeeld zoals afgesproken. Soms is het lastig de juiste hoogte van de entree te bepalen. Hoeveel kost de entree en wat willen mensen ervoor betalen? Een hogere entree betekent meer inkomsten, maar kan mensen ook weerhouden om het event te bezoeken.

 

 

Je wordt uitbetaald gebaseerd op je eigen resultaten en weet zo dus beter wat je waard bent

 

 

VASTE GAGE

Wat: De locatie betaalt je een vast bedrag dat van tevoren is afgesproken. Dit wordt ook wel eens ‘guarantee’ genoemd.

Voordelen: Je bent zeker van je inkomsten die avond en doet het daarom beter op minder goed bezochte optredens.

Nadelen: Meer druk vanuit de locatie op jou als band om veel bezoekers te trekken. Je moet van tevoren onderhandelen over de gage en goed kunnen inschatten of je bepaalde beloftes (als je die doet) na kunt komen. Zo niet, dan kans dat je niet weer eens wordt gevraagd. Als het optreden juist beter wordt bezocht dan mis je misschien inkomsten.

 

 

Je moet van tevoren goed kunnen inschatten of je bepaalde beloftes (als je die doet) na kunt komen



LAGE VASTE GAGE + DEURDEAL

Wat: Soms maakt een locatie een combinatie tussen een lage ‘guarantee’ waarmee de meeste onkosten voor de band zijn gedekt, en een deurdeal. Dan krijgt de band de complete overige deurinkomsten nadat de guarantee er af is gerekend of een percentage daarvan.

Voordelen: Je bent zeker van inkomsten en hebt hoop op meer. Als je je best doet met de promotie en er komt meer volk, krijg je meer dan de vaste gage. Het is best een eerlijke manier, waarbij de locatie verzekert dat je je onkosten dekt en waarbij je krijgt ‘wat je waard bent’. Dat is natuurlijk vooral leuk als je veel bezoekers trekt. Verder heeft het dezelfde voordelen als onder ‘deurdeal’ staat.

Nadelen: Van tevoren onduidelijk hoeveel geld je gaat verdienen, er is kans dat je niet meer krijgt dan het vaste lage bedrag wat is afgesproken als er weinig mensen komen. Verder heeft het dezelfde nadelen als onder ‘deur deal’ staat.

 

 

Het kan per band én per locatie verschillen wat je favoriete constructie is!

 

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version