gericht spreken op het podium (door loek daemen)

Unfortunately this page isn't available in English

 

Als artiest heb je wel eens iets te vertellen. Aan je publiek. Een boodschap, een dankwoord, een verhaal of simpelweg dat ze echt dat superdope nieuwe album of dat chille bandshirt moeten kopen bij de merch. Voor veel artiesten is dat toch anders dan staan te rocken als een malle of de longen uit je lijf zingen. Hoe zorg je er nou voor dat jouw woorden ook echt landen bij het publiek? Dat ze echt naar je luisteren en niet meteen brullen: ‘Speeeluh!’? In deze serie geeft Loek Daemen van Pitch Perfect praktische en effectieve tips over spreken voor publiek. Vandaag: gericht spreken.

 

Ik herinner me nog dat een leraar op school vertelde dat je bij een presentatie ‘een beetje over de mensen heen’ moet kijken. Veel muzikanten doen dat op het podium. Als ze spelen, maar zeker als ze spreken. Dat voelt comfortabel, alsof je daarmee heel het publiek adresseert en niemand overslaat. Inmiddels weet ik wel beter ;) Waar jij denkt dat je iedereen aanspreekt, praat je in werkelijkheid tegen precies helemaal niemand en vervliegen je woorden in de ruimte.

 

1-op-1

Als je je woorden echt wil laten binnenkomen, probeer dan juist heel gericht te spreken. Naar iemand voor bij het podium, halverwege de zaal of misschien juist helemaal achterin. En niet even een korte blik of een paar woorden, blijf maar eens wat langer bij iemand. Een hele zin, of een deel van jouw verhaal. Alsof je 1-op-1 een gesprek aangaat. Wanneer je dat doet gebeuren er een paar interessante dingen.

 

 

Waar jij denkt dat je iedereen aanspreekt, praat je in werkelijkheid tegen precies helemaal niemand

 

 

Aandacht bij de ander

Jouw lichaam, je expressie en jouw focus worden daardoor nét wat explicieter. Je legt automatisch meer intentie in je woorden en vaak wordt ook je taalgebruik directer. Je stem wordt vaak net een stukje krachtiger. Wat je zegt komt daardoor helderder naar buiten. Het zorgt er ook voor dat je je niet druk maakt over hoe je overkomt, wat je met je handen moet doen of wat je ook weer precies wilde zeggen. Dit komt doordat jouw aandacht bij de ander ligt en niet bij jezelf.

 

Effect

Maar er gebeurt ook iets heel mafs. Door heel gericht tegen iemand te praten voelt de rest van het publiek zich juist meer aangesproken dan wanneer je in het luchtledige praat, over de mensen heen, of misschien wel naar de grond. Het is alsof het publiek bestaat uit individuen die tegelijk één zijn. Het effect is heel groot en heel direct. Wanneer je dit doet zul je het effect letterlijk voelen. Alsof alle aandacht ineens op je af komt en dat kan best overweldigend zijn. Don’t worry, het went.

 

 

Alsof alle aandacht ineens op je af komt en dat kan best overweldigend zijn. Don’t worry, het went

 

 

Schakels

Het geeft de basis voor een heel sterk wapen in publiek spreken: het maken van schakels. Door wat langer gericht naar iemand spreken, kun je de inhoud van je verhaal gaan koppelen aan het switchen tussen de mensen op wie je je richt. Dus: een deel van je verhaal tegen persoon 1, het volgende deel tegen persoon 2, enzovoort. Hierdoor accentueer je jouw verhaal. Onderbewust geef je de luisteraar hiermee een signaal: dit stuk informatie is afgerond en nu ga ik verder met het volgende stuk. Dat maakt jouw verhaal heel helder en beter te volgen.

 

Het maakt het publiek betrokken en geeft de gelegenheid voor het toepassen van een ander krachtig instrument: de silent pauze. Daarover vertel ik je de volgende keer meer.

 

 

Wil jij meer weten over spreken voor publiek of jouw presentatie skills verbeteren? Neem een kijkje op mijn site www.pitch-perfect.nl of neem direct contact op. Ik vertel je er graag meer over!

Grroeten, 

Loek Daemen

LinkedIn profiel
LinkedIn pagina
 

Facebook profiel

Facebook pagina
 

Twitter
 

Instagram
 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Published on 18/11/2021