interview met dawn of mankind

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Het was even stil rondom Dawn of Mankind, maar met een nieuwe plaat op de planning lijkt het vuurtje nog steeds te branden. De hardcore/metalcore band startte in 2003 en wist het dus al een aantal jaren vol te houden. Hoog tijd dus om even poolshoogte te nemen bij de heren.15 jaar hardcore maken is toch een bijzondere mijlpaal. Een aantal vragen over het nieuwe album Before The Heart Stops Beating, het wisselen van zanger en dan toch door kunnen gaan en het recept voor 15 jaar boos zijn.

Hallo, hoe gaat 't met Dawn of Mankind?
“Met Dawn Of Mankind gaat het goed! We hebben net ons nieuwe album Before The Heart Stops Beating afgerond en we zijn erg siked om die te releasen op 8 december in de Aloys.”

Voor de mensen die jullie nog niet kennen, wie zijn Dawn of Mankind en hoe zijn jullie begonnen?
“Dawn Of Mankind is een metalcore band uit Eindhoven. Opgericht in 2003 door 5 vrienden die gewoon zin hadden om vette muziek te maken. Bijna 15 jaar, twee EP's en een hoop vette shows verder spelen we nog steeds samen onder hetzelfde motto. In deze periode zijn we 1 keer van zanger gewisseld.”

Het is een tijdje stil geweest rondom de band, kunnen jullie daar wat over vertellen en wat er nodig was om de machine weer te starten?
“In 2013 is onze vorige zanger Nick er mee gestopt. Toen zijn we een tijdje bezig geweest om een geschikte vervanger te vinden. Hierdoor hebben we wat minder shows gespeeld en zijn we aan ons album gaan werken met Sven, onze nieuwe zanger. Dit heeft voor veel enthousiasme en nieuwe energie gezorgd.”

 

“Dit heeft voor veel enthousiasme en nieuwe energie gezorgd.”

Dawn of Mankind komt nu terug met een knaller, de nieuwe plaat komt nu uit. Wat staat ons te wachten?
“In de loop der tijd is onze muziekstijl veranderd, wat eigenlijk een heel natuurlijk proces is geweest. De nummers zijn diverser en we hebben wat meer geëxperimenteerd met nieuwe invloeden. Eigenlijk schrijven we nog steeds nummers die we zelf gewoon vet vinden. Het is nog steeds een mix tussen hardcore en metal die je van Dawn Of Mankind gewend bent.”

 

Wat is de boodschap op dit album?
“In a nutshell: Geloven in jezelf en de wegen die je kiest.”

 

 

“In a nutshell: Geloven in jezelf en de wegen die je kiest.”

 

Hoe is de plaat tot stand gekomen? En hoe gaan jullie daarbij te werk, beginnen jullie met teksten of muziek en wie heeft welke rol?
“Nummers ontstaan bij ons uit riffs die buiten de repetitie zijn bedacht. Op de repetitie zetten we het in elkaar tot een volledig nummer. Het is een beetje trial and error tot we er allemaal tevreden over zijn. Tijdens dit proces wordt er tekst geschreven en uitgeprobeerd.

We hebben al heel lang de wens gehad om een full length op te gaan nemen. Toen we voldoende materiaal hadden zijn we met Tommie Bonajo (Tomster Studios) het album gaan opnemen. We hebben hier meerdere sessies voor in de studio gezeten. Op die manier konden we op ons gemak aan het album werken, waar we nu ook meer dan tevreden over zijn.”

 

Volgend jaar bestaat Dawn of Mankind 15 jaar. Staat er nog wat daarvoor nog een feestje op de planning?
“Dit is iets wat we niet onopgemerkt voorbij kunnen laten gaan. We hebben niets concreets, maar hier gaan we zeker werk van maken!”

 

Hardcore (of metalcore) is vaak jong en explosief. Bands houden het zelden 15 jaar vol. Jullie wel. Wat houdt dat vuurtje gaande na 15 jaar?
“We zijn deze band ooit begonnen om samen te hangen, een biertje te drinken en muziek te maken. We doen gewoon waar we zin in hebben. Dat is eigenlijk nooit veranderd. Sterker nog, over 15 jaar is dat waarschijnlijk nog steeds niet veranderd.”

 

 

“We zijn deze band ooit begonnen om samen te hangen, een biertje te drinken en muziek te maken.”

 

Is er nog goede hardcore in Eindhoven waar mensen van moeten weten?
“Op onze release show spelen we onder andere met de Eindhovense hardcore band Crusade. Check it out.”

 

Als je Dawn of Mankind anno 2017 moet vergelijken met een gerecht, wat zou het dan zijn en waarom?
“Pulled Pork; het duurt effe, maar dan hedde ook wa! (Met coleslaw voor onze vega gitarist.)”

 

Willen jullie nog wat kwijt?
“Het is echt vet dat we na al die jaren nog steeds toffe gasten tegenkomen op shows. Proost!”

 

 

 

Editie: DE POPEI december 2017

Foto: Dirk van Vegchel

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version