platenpraten met reno van der looij

Unfortunately this page isn't available in English

 

We kwamen Reno al sinds jaar en dag bij veel Eindhovense concerten tegen. In de rol als schrijver met een kritische noot of als fotograaf. Vooral als het gaat om rock, stoner, hardcore, metal en aanverwante genres is hij steevast present. Hij heeft inmiddels ook de touwtjes in handen van Eindhovenrockcity.nl. Hoog tijd om hem eens aan de muzikale tand te voelen!

 

WAT IS JE ALLEREERSTE AANSCHAF?
“Doordat ik inmiddels bij de oudere generatie behoor was mijn eerste aanschaf zelfs nog op vinyl aangezien de CD zijn intrede nog niet had gedaan. Ik twijfel wel even welke plaat ik het eerst in mijn bezit had. Of het is N.E.W.S van Golden Earring geweest of Thriller van Michael Jackson. Beide platen staan overigens nog altijd bij me thuis in de kast.”

 

WAS DE PLATENKAST VAN JE OUDERS GOED TE DOEN?
“Als kind en daarna opstandige ‘metal’ puber vond ik dat destijds natuurlijk absoluut niet. Achteraf stonden er eigenlijk best wel een paar pareltjes tussen zoals platen van Simon & Garfunkel en The Animals of een aantal platen uit de goede rock & roll tijd zoals Jerry Lee Lewis en Buddy Holly. Ook deze platen staan tegenwoordig in mijn eigen platenkast aangezien mijn ouders al lang geleden de platenspeler vaarwel hebben gezegd. Pa en ma doen tegenwoordig aan Spotify en bij mij staat de platenspeler prominent in de woonkamer. Kun je nagaan.”

 

HET BESTE ALBUM ALLERTIJDEN VOLGENS JOU…
“De eeuwige onmogelijk te beantwoorden vraag. Of is dit antwoord te cliché? Het is ook natuurlijk erg standaard om te roepen dat het antwoord op deze vraag per week of per gemoedstoestand kan verschillen. Vooruit, dan toch een poging; Welcome to Sky Valley van Kyuss uit 1994 behoort wel tot mijn all time favorites die altijd wel weer terug blijft komen. Dit is wat mij betreft de moeder van alle stonerrock platen. Er is daarna bovendien nooit meer een betere plaat in dit genre uitgebracht. Wellicht enigszins geromantiseerd door de intense live show in de oude Effenaar (in de legendarische bezetting met Josh Homme en John Garcia) die ik vlak na deze release mocht aanschouwen.”

 

BIJ WELK NUMMER HOUD JE HET NIET DROOG?
“Ah, een makkelijk vraag. Dat is onmiskenbaar Anathema’s One Last Goodbye. Er zit zoveel emotie in zowel de muziek alsmede de teksten. Gewoonweg prachtig. Sowieso is Anathema wel een band die met al haar werk me weet te raken. Zonder twijfel een van de allerbeste (prog)rock bands van de huidige generatie naar mijn bescheiden mening.”

 

WAT IS DE BESTE EINDHOVENSE PLAAT OOIT?
“Eindhoven heeft (vooral als Rockcity) zoveel geweldige muziek voortgebracht dat dit ook weer best een lastige vraag is. Albums van Candybar Planet, The Devil’s Blood, 35007 en Komatsu schieten me te binnen. Maar ik kom uiteindelijk toch uit bij een echte Eindhoven Rockcity plaat: 7 Zuma 7 met Deep Inside uit 1999!”

 

HET MEEST ROMANTISCHE NUMMER OOIT IS…
Rainbow van Ritchie Blackmore’s Rainbow. Fraaie lyrics, zwoel gevoelig gitaarwerk en gezongen door één van de beste zangers ooit; Ronnie James Dio. Potverdikke uit 1975 alweer.”

 

DOE JE AAN ‘GUILTY PLEASURES’?
“Wat is eigenlijk een ‘guilty pleasure’? Moeilijke definitie. Het eerste wat me hierbij te binnen schiet is Empire of the Sun (Walking on a Dream – 2008). Die act is vooral live zo kitsch, cheesy en fout dat het gewoon weer boeiend wordt. En stiekem maken ze gewoon hele toffe pop liedjes die in je hoofd blijven hangen.”

 

PETER PAN SPEEDROCK NEEMT AFSCHEID, WAT IS HUN BESTE PLAAT?
Killer Machine uit 2000 natuurlijk. En niet eens alleen omdat deze plaat met de song Rockcity opent. Het was ook meteen mijn eerste kennismaking met Peter Pan (Speedrock ontbrak destijds nog in de bandnaam) en deze plaat is me altijd het meest bijgebleven.”

 

ZIJN ER NOG ONDER- EN/OF OVERSCHATTE PLATEN WAAROVER JE WAT KWIJT WIL?
“Als ik daar over zou oordelen, dan oordeel ik ook over wat iemand mooi vindt of juist niet. Best lastig aangezien het toch subjectief en aan smaak onderhevig is. Ik heb er wel altijd moeite mee als iemand roept dat bijvoorbeeld Coldplay de beste rockband ooit is. Persoonlijk vind ik het oppervlakkige saaie commerciële eenheidsworst. Maar je mag van mij prima van Coldplay genieten. Ik vraag me wel serieus af of je dan ooit een poging hebt gedaan om al dat andere moois met heel wat meer diepgang en talent te ontdekken. Of houdt je wereld op bij 3FM, Sky Radio of 538?”

 

WAAR LUISTER JE MOMENTEEL VEEL NAAR?
“Ik probeer veel nieuwe muziek te ontdekken, dus er zit altijd wel wat anders in mijn playlist. Wel blijven een aantal platen de laatste tijd erg veel voorbij komen, zoals werk van Ghost, Mastodon, Baroness, Truckfighters en de laatste release van de Franse metalsensatie Gojira (Magma).”

 

DE ALLERBESTE ALBUMCOVER OOIT IS?
“Alle albumcovers die John Baizley heeft gemaakt. De gitarist/zanger van Baroness maakt niet alleen het artwork voor zijn eigen band, maar ook voor veel andere acts (Kvelertak, Black Tusk, Kylesa enz.), waarbij het allemaal ware kunststukken zijn. Pak de mooie uitklapbare gatefold hoes van Baroness’ laatste plaat Purple er maar eens bij. Werkelijk prachtig.”

 

TIJDENS HET CRUISEN STAAT ER NATUURLIJK MUZIEK OP, WELKE?
“Ik heb een playlist in Spotify met zo’n 360 nummers aangemaakt die ik heel vaak onderweg in de auto heb opstaan. Het is een verzameling van metal, hardcore en rock klassiekers. Althans, klassiekers in mijn beleving die veelal vanuit mijn jeugd zijn blijven hangen. Denk aan tracks afkomstig van de albums van Life of Agony, Machine Head, Suicidal Tendencies, Iron Maiden, Black Sabbath, Type O Negative, maar ook Alice in Chains, Faith No More en Rage Against the Machine. Volume op standje hard en als het ook nog een beetje mee te blèren is, dan heeft dat de voorkeur.”

 

OP WELKE PLAAT KUN JE BESTE HARD GAAN, OFTEWEL BESTE DANSPLAAT IS?
“Haha, ik en dansen. Dat is niet altijd een beste combinatie. Wel kon je me dit jaar steevast bij een aantal shows van John Coffey in de voorste regionen terugvinden. Tot crowdsurfend aan toe. Niet gek toch, voor inmiddels een 40-jarige.”

 

LAATSTE ONTDEKKING DIE JE DE LEZER NIET WIL ONTHOUDEN?
“Er wordt zo ontzettend veel prachtige en goede muziek gemaakt die heden ten dage vaak verzuipt en verdwijnt in een continu stroom van nieuwe releases. Zo krijgen er heel wat bands niet de aandacht die ze verdienen. Een aantal van deze min of meer onbekende acts wil ik de lezer graag aanraden. Momenteel heb ik zo’n fase dat ik graag naar progrock/progmetal luister. Albums van acts als Leprous (The Congregation), Voyager (V), Incura (Incura), Eidola (Degeneraterra) en Dioramic (Supra) kan ik liefhebbers van dit genre van harte aanraden."

 

Editie: DE POPEI november 2016

Foto: Patrick Spruytenburg

Published on 23/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version