platenpraten met robert schaeffer

Unfortunately this page isn't available in English

 

Eerder dit jaar werd de taart aangerukt om te vieren dat Robert Schaeffer al 20 jaar als programmeur in de Effenaar werkt. Op 10 en 11 juni vangt alweer de derde editie van Eindhoven Psych Lab aan, een festival waar hij een speciale band mee heeft. Zegt zijn platenkast waarom?

 

WAT IS DE ALLEREERSTE AANSCHAF?

“Ik kocht al eerder wat singeltjes uit de top 40, maar ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst I Travel van de Simple Minds hoorde op de lokale tienerdisco. Ik was verbluft. Zoiets had ik nog nooit gehoord. Ik sprak de dj aan en bestelde de volgende dag de 12" bij de platenzaak. Het is mijn eerste echte prijsvangst. Deze versie had New Gold Dream (81-82-83-84) op de B-kant. Het zijn nog steeds grote hits op de 80's Anders avonden die ik met Rob'a'billy draai.”

 

WAS DE PLATENKAST VAN JE OUDERS GOED TE DOEN?

“Mijn moeder heeft een goede smaak met Beatles, Leonard Cohen en Kate & Anna McGarrigle (de moeder van Rufus en Martha Wainwright). Mijn vader had geloof ik maar 1 LP, A Night At The Opera van Queen en daar vond ik bovendien niks aan.”

 

HET BESTE ALBUM ALLERTIJDEN IS…

“Die bestaat niet. Ik heb hooguit het beste album van het moment. Vandaag is dat I'm In Your Mind Fuzz van King Gizzard & The Lizard Wizard. Briljant hoe ze in verschillende studio's opgenomen tracks tot een lange doordenderende trein hebben gesmeed. Morgen is weer een andere plaat mijn meest favoriete.”

 

BIJ WELK NUMMER HOUD JE HET NIET DROOG?

Wendell Walker van Andy Shauf. Een prachtige murder ballad.”

 

WAT IS DE BESTE EINDHOVENSE PLAAT OOIT?

“Het debuut van Mozes And The Firstborn. Elk nummer is helemaal raak wat mij betreft. Ik kan niet wachten tot de opvolger.”

 

WELKE 5 MODERNE PSYCH ALBUMS MOET JE ALS BEGINNELING GEHOORD HEBBEN?

“- Revelation van The Brian Jonestown Massacre. Anton Newcombe is god. - III van Follakzoid. Koningen van de groove. Deze Chilenen maken krautrocktechno met hun gitaren. - World Music van Goat. Hoe een stel Zweden uit de bossen wereldmuziek zo heavy en opzwepend kunnen maken is een godswonder. - Sun Structures van Temples. Omdat een heel goed liedje wonderbaarlijk blijft. - Carrion Crawler / The Dream EP van Thee Oh Sees. John Dwyer is een held.”

 

OP WELKE PLAAT KUN JE HET BEST HARD GAAN? OFTEWEL, BESTE DANSPLAAT IS…

Hong Kong Counterfeit – Metal Disco (Legowelt vs. Orgue Electronique mix). De beste italo-electro track ooit.”

 

DOE JE AAN ‘GUILTY PLEASURES’?

“Het is natuurlijk niet cool om te bekennen, maar krijg nog altijd kippenvel van Wichita Lineman van Glen Campbell en Neil Diamond kan er trouwens ook wat van. Die lange remix van Happy Station van Fun Fun? Of Amoureux Solitaires van Lio? Mijn dag kan niet meer stuk als ik ze heb gehoord.”

 

ZIJN ER NOG ONDER- EN/OF OVERSCHATTE PLATEN WAAROVER JE WAT KWIJT WIL?

- Ik snap niet dat Eindhoven zijn eigen helden zo onderschat. Heb je het debuut van Albert van Abbe al gehoord? Een briljante plaat met een verschrikkelijk mooie subtiele sound. Hij wordt uitgenodigd in de beste clubs van Europa. Ik ben f*cking trots op hem. - En dan onze RMFTM-mannen (Radar Men From The Moon, red). In de internationale psych scene is dat echt een belangrijke band. Hun samenwerking met The Cosmic Dead was vorig jaar het hoogtepunt van Eindhoven Psych Lab. En ik verwacht dat ze daar dit jaar dik overheen gaan met hun project met GNOD. - Lucio De Martino, nog zo'n held. Hij zet met Suono Culture clubavonden neer met een aan onwaarschijnlijkheid grenzend perfectie niveau. - Regilio, de man achter WEARE, is ghost producer voor de groten uit de EDM. Hij draaide onlangs nog op de meest exclusieve pool party's van de Miami Music week. Er wordt internationaal behoorlijk op deze jongen gelet. Maar lezen we over hem in het ED? Of juichen we hen toe op straat? De laatste band waar we als muziekliefhebbers in Eindhoven massaal trots op zijn gaat dit najaar na 21 jaar hun afscheidsshow geven... - Ik vrees dat het voor Eindhovenaren te vaak van ver moet komen voordat we het kunnen waarderen.”

 

WAT WORDT ER MOMENTEEL VEEL GELUISTERD?

Mike Krol - Turkey, Quilt - Plaza, Damien Jurado - Visions Of Us on the Land, Doug Tuttle - It Calls On Me en de nieuwe King Gizzard and the Lizard Wizzard - Nonagon Infinity.”

 

WELKE ACT STAAT ER HOOG OP JE VERLANGLIJSTJE VOOR PSYCH LAB?

“Met deze editie is ons wensenlijstje behoorlijk gedecimeerd. Maar met The Brian Jonestown Massacre, The Oh Sees, King Gizzard, Fuzz en Cave is er nog genoeg te wensen over. Een Spacemen 3 reünie zou helemaal fantastisch zijn natuurlijk.” MEEST ROMANTISCHE NUMMER IS?Eric's Trip – My Chest Is Empty.”

 

WAT IS DE BESTE PSYCHEDELISCH SIXTIES PLAAT?

“Voorafgaand aan de eerste rockopera ooit, het geweldige S.F. Sorrow album, maakten The Pretty Things mijn ultieme psychedelische single als briljant tussendoortje: Talkin' about the good times / Walking through my dreams. Veel mensen maken overigens de denkfout dat psych en psychedelisch het zelfde is. Psych is geen genre maar meer een state of mind. Avontuur in de muziek het meest belangrijke kenmerk. Dat kan psychedelisch zijn met een been in de 60's, maar net zo goed techno met 70's krautrock invloeden, jazz met shoegaze of Malinese desert blues. Overeenkomst is echter altijd dat de muziek je meeneemt op reis en dat de blik is gericht op de toekomst. Het publiek is open minded en dat zorgt ervoor dat de psych nooit stilstaat of saai wordt.”

 

DE ALLERBESTE ALBUMCOVER OOIT IS…

“Op de LP hoes van Gentlemen van Afghan Whigs (super plaat!) staat een monochrome foto van twee kinderen. Hun pose straalt alle volwassen liefdesdrama's, vreemdgangerspraktijken en seksuele aantrekkingskracht van de plaat uit. Heel mooi, die spanning tussen kinderlijke onschuld en de gepassioneerde dramatiek van het grote mensen leven.”

 

ER STAAN HEEL WAT OBSCURE NAMEN OP HET AFFICHE, WELKE MOETEN WE IN DE GATEN HOUDEN?

“Eindhoven Psych Lab is het festival waar avontuurlijke muziekliefhebbers hun nieuwste favoriete band ontdekken. Mijn geheimtips voor deze editie zijn de fuzzheads van Ulrika Spacek en de dansbare Italospsych van Throw Down Bones. Ben je een garagerocker, let dan vooral op The Mystery Lights die hun singles uitbrengen bij het soul label Dap Tone.”

 

TIJDENS HET CRUISEN STAAT ER NATUURLIJK MUZIEK OP, WELKE?

“In de auto luister ik radio. Ik kom er anders niet aan toe en ik wil op de hoogte blijven van populaire muziek.”

 

LAATSTE ONTDEKKING DIE JE DE LEZER NIET WIL ONTHOUDEN…

Rotibabi, Eindhovens meest opwindende platenzaak! Gevestigd in Kelderman en van Noort en online als webshop. Ik denk altijd heel veel muziek te kennen, maar ik herkende hooguit een hand vol artiesten uit de door Ron en Jasper gecureerde collectie. Vertel ze wat je mooi vindt en zij komen met de meest onwaarschijnlijke tips van buiten de gebaande paden.”

 

WAAR KIJK JEZELF HET MEEST NAAR UIT TIJDENS PSYCH LAB?

“Oef, dat is heel moeilijk kiezen. Mag ik me een top 3 permitteren? De show van Goat, dat wordt echt een heel groot feest. Zij gaven de beste show die ik ooit op Roadburn zag. Ik kijk ook erg uit naar RMFTM met GNOD. Zij sluiten zich een week voor het festival samen op in de studio en presenteren op het podium hun unieke samenwerking. Wordt het dikke rock? Wordt het techno? Het wordt in ieder geval onvergetelijk. De allerlaatste show van het festival is die van Iguana Death Cult, de Nederlandse Thee Oh Sees. Dat wordt gegarandeerd chaos, rondvliegende mensen en vuisten in de lucht.”

 

ZIJN WE IETS VERGETEN TE VRAGEN?

“Ja ;-)”

 

Editie: DE POPEI juni 2016

Foto: Jan Slieker

Published on 23/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version