songwriting tip: vernieuw jezelf!

unfortunately, this page isn't available in English

 

Er zijn voor elke muzikant duizenden verschillende keuzes die gemaakt worden in het proces van songwriting. Deze keuzes worden voor een groot deel gemaakt op intuïtie. Maar, ben je jezelf niet aan het herhalen? Misschien wordt het eens interessant om de patronen in je eigen muziek te bekijken zodat je gevarieerde songs blijft maken!

 

Welke elementen kun je bekijken om variatie in je muziek toe te voegen?

 

Bpm:

Heb jij al eens bekeken hoeveel beats per minute jouw nummers hebben? Veel songwriters of bands zijn hier niet bewust mee bezig op het moment dat ze aan een lied beginnen, wat ervoor zorgt dat je misschien vaak in hetzelfde tempospectrum muziek maakt. Schrijf het eens uit: Variëren je nummers altijd tussen de 90 en 130 bpm? Maak dan bewust eens muziek in 150, of juist 80 bpm!

 

 

"Weet jij hoeveel beats per minute jouw nummers hebben?"

 

Sounds: 

Dit is wellicht meer een kwestie van weglaten. Welke sounds heb jij in al je nummers zitten? Laat er eens 1 of 2 van weg en benut deze beperking om iets unieks te maken! Dit kan per instrument verschillen, alleen de drummer kan bijvoorbeeld al veel doen door zich te beperken. 

 

Structuur:

Analyseer de songstructuur van al je nummers eens. Bouw je je nummers altijd hetzelfde op? Begin je ooit met een refrein, of altijd met een instrumentale intro? Is je bridge altijd een gitaarsolo, of plaats je hier altijd een nieuwe ingewikkelde tekst? Het doorbreken van je patronen met betrekking tot songstructuur kan ervoor zorgen dat je muziek minder voorspelbaar wordt!

 

 

"Zorg ervoor dat je muziek minder voorspelbaar wordt"

 

 

Zang:

Als je eenmaal hebt ontdekt wat de zanger(es) in elk nummer hetzelfde doet kan het een sterk statement worden wanneer hij/zij dit anders doet. Je kunt hierbij denken aan: Krachtig vs kalm, snel vs langzaam, hoog vs laag en harmonisch vs non-harmonisch zingen. Bekijk voor alle onderdelen van de nummers waar gewoontes voorkomen! Altijd krachtige, hoge zang in de refreinen? Schrijf dan eens een nummer met een kalm, lager gezongen refrein!

 

Akkoordenprogressie & toonhoogte:

Songwriters zijn vaak ook instrumentalisten. Het kan zijn dat je door “muscle memory” vaak dezelfde bewegingen maakt op je instrument qua timing, akkoordwisselingen en toonhoogte. Als je hier patronen in ziet is het voor nieuwe muziek goed om als startpunt akkoorden te kiezen die duidelijk verschillen van die patronen. Muziek schrijven in een toonhoogte die je niet gewend bent kan al veel nieuw materiaal opleveren!

 

 

"Muziek schrijven in een toonhoogte die je niet gewend bent kan al veel nieuw materiaal opleveren"

 

 

Melodie of tekst eerst:

Dit is voor iedereen anders: begin je altijd met het bedenken van de melodie, of eerst de tekst? Of altijd tegelijk? Wat het ook is, het is interessant om te kijken wat er uitkomt wanneer je dit eens helemaal anders aanpakt dan normaal. Het resultaat kan iets compleet nieuws zijn ten opzichte van al je andere muziek; het proces beïnvloedt altijd het resultaat. 

 

 

"Het proces beïnvloedt altijd het resultaat"

 

Hier zijn nog een aantal artikelen over het doorbreken van patronen in songwriting en writer’s block:

 

When All Your Songs Seem To Be In the Same Key

 

10 Ridiculous Songwriting Tips That Actually Work

 

 

 

 

 

 

WIL JE GEEN MUZIKANTENTIPS MEER MISSEN?
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF:

 
Voorkeuren
 
 
 
 

Published on 02/10/2018

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version