studiotips van roel blommers

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Achter de knoppen, dat is waar je Roel Blommers meestal wel kunt vinden. Deze platenkoning heeft al vele opnames gemaakt. Dit heeft hij gedaan voor onder andere MOOON, PAUW, Orgel Vreten, Afterpartees, traumahelikopter, The Dirty Denims, Money & the Man, The Reaction en vele anderen. Wil jij weten hoe hij te werk gaat? 

 

Hoe kunnen bands zichzelf het beste voorbereiden voor de studio-opnames?

"Het allerbelangrijkste is een duidelijke visie. Hoe moet de plaat gaan klinken en hoe ga je dat bewerkstelligen? Wat voor overdubs? Maak ook vooral pre-producties en dan het liefst zo goed en gedetailleerd mogelijk. Zorg er daarnaast voor dat je instrumenten en gear klinken en werken zoals het hoort. Zorg dat gitaren goed geïntoneerd zijn!"

 

"Zorg dat gitaren goed geïntoneerd zijn!"

 

Zijn er bepaalde dingen waar bands vaak tegenaan lopen zodra ze in de studio zijn?

"Dat zijn vooral dingen die in de repetitieruimte niet zijn opgevallen. Basnoten die niet kloppen, of timing dingetjes die pas in de studio naar boven komen."

 

Welke volgorde van opnemen heeft jouw voorkeur?

"Ik heb niet een bepaalde voorkeur. Soms werkt het 't beste om gewoon alles tegelijk op te nemen. Zelfs zang! Ook al heb je dan overspraak. Bij andere bands werkt het beter om alles apart te doen op click-track. Hangt compleet van de band en muziek af. En ook natuurlijk de visie van de band en mij!"

 

"Soms werkt het 't beste om gewoon alles tegelijk op te nemen"

 

Hoe breng je structuur aan in de studio?

"Vooraf wordt een duidelijk plan gemaakt over de werkwijze. Uiteraard moet je ook gewoon flexibel genoeg blijven om hiervan af te kunnen wijken. Er wordt pas op record gedrukt als alles klopt."

 

''Er wordt pas op record gedrukt als alles klopt''

 

Waar wordt je blij van in de studio?

"Als een band geweldig speelt of als een bepaalde sound of overdub ineens iets magisch brengt aan een track. Verder ben ik blij als de band ook blij is. Daar draait het natuurlijk om."

 

Waarvan niet?

"Valse gitaren en slecht gestemde drums!"

 

"Drummers, zorg dat je weet hoe je je drums moet/wil stemmen"

 

Nog andere tips?

"Drummers, zorg dat je weet hoe je je drums moet/wil stemmen! Dit wordt echt ondergewaardeerd maar is tien keer belangrijker dan de microfoon die erbij wordt gezet!"

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 10/11/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version