zin en onzin van het boekingskantoor

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Veel boekingskantoren beloven tribute en coverbands plekken op de affiches van Paaspop of de Zwarte Cross en toegang tot een professioneel netwerk van programmeurs. In de praktijk blijkt het allemaal wat minder rooskleurig. In deze blog lees je het artikel van Gigstarter, geschreven door Jeroen Scheepers die zelf ook in de tribute band Status Quo Forever speelt en daarmee repeteert bij POPEI.

 

Foto: Willem Wouterse

 

Klik hier voor het orginele artikel op de website van Gigstarter

 

Podia, tours en exclusiviteit
Dit jaar verwachten de 1.115 festivals in Nederland in totaal 19,5 miljoen bezoekers. Daar wil je met je band natuurlijk graag optreden. Boekingskantoren vragen in de meeste gevallen om exclusiviteit van de acts die bij ze zijn aangesloten. Jeroen Scheepers vertelt; "Met die exclusiviteit kunnen de boekingskantoren jouw band aanbieden in hun netwerk zonder dat ze het risico lopen dat een andere partij er met de buit vandoor gaat. Natuurlijk is het vaak ook niet toegestaan dat je als band zelf optredens regelt en boekt. Nou ja, het mag wel, maar de contracten en financiële afhandeling lopen dan wel via het boekingskantoor. Jij doet het werk en het boekingskantoor ontvangt de bureauvergoeding zonder iets te hebben gedaan."

 

"Boekingskantoren beloven in het begin gouden bergen en een agenda vol goed betaalde optredens waarmee je band ruimschoots haar jaarlijkse doelstellingen behaalt. Mijn ervaring in de praktijk leert dat de tour meestal beperkt blijft tot een minimaal aantal optredens op zelf georganiseerde showcases met een matige publieke opkomst. Helaas gebeurde het niet alleen bij onze act, maar heb ik van heel veel collega muzikanten hetzelfde verhaal gehoord", aldus Jeroen.

 

Professionaliseer je band
Het wordt vaak gezegd dat boekingskantoren heel veel werk van bands uit handen kunnen nemen. Jeroen vindt dat wel meevallen; "Veel festivals maken gebruik van de bemiddeling van een boekingskantoor omdat ze vervangende acts kunnen regelen bij uitval en werken met duidelijke contracten. Boekingskantoren zijn bedrijven die bij de KVK zijn ingeschreven en een BTW nummer hebben. Ze kunnen dus een factuur voor jouw gage sturen. Maar dit kan je natuurlijk ook zelf doen."

 

"Het is altijd een goed idee om je band zelf professioneel te organiseren. Mijn band heeft gekozen voor een Maatschap, ingeschreven bij de KVK en voorzien van een BTW nummer. Hierdoor kunnen we zelf factureren en ontvangen de gage doorgaans een aantal weken vóór het optreden. Geen lastig gedoe met gageverklaringen en een BTW factuur voor de administratie van de festivalorganisatie/zaaleigenaar die daarnaast ook hierover geen verantwoording hoeft af te leggen aan de belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken."

 

 

Status Quo Forever promo video

 

Wees realistisch
Is het nou allemaal kommer en kwel, de samenwerking van een artiest met het boekingskantoor? "Nee, een boekingskantoor heb je nodig om op bepaalde podia te spelen. Maar zorg wel dat je verwachtingen realistisch zijn. Op meer dan een paar optredens per jaar hoef je niet te rekenen. Teken nooit exclusief bij een boekingskantoor want daardoor kan je veel minder optreden dan mogelijk is."

 

"'Een boekingskantoor heb je niet per se nodig om optredens te boeken. Zelf acquisitie doen om aan optredens te komen is misschien niet het leukste werk maar geloof me, jij verkoopt je eigen band beter dan wie dan ook. Een open en transparant platform zoals Gigstarter maakt het in ieder geval een stuk eenvoudiger. Hiermee kom je ook te spelen op alle soorten verschillende podia door heel Nederland. En hopelijk ooit op de Zwarte Cross!"

 

Klik hier voor de blog van Gigstarter met nog veel meer tips

 

 

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version