zzp muzikanten: wat gaat er vaak fout?

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Mathijs van der Voorn is muzikant, (sessie-)gitarist én Muzikanten boekhouder. Als muzikanten zzp'er worden kunnen er veel onduidelijkheden zijn. Daarom gaat Mathijs de komende tijd een aantal blogs schrijven om je te behoeden voor de valkuilen en om je op weg te helpen bij het opzetten en voortzetten van de bedrijfsvoering. In deze blog behandelt hij een aantal dingen die hij vaak fout zie gaan.

Foto: Sjors Evers

 

Voor de meeste muzikanten die serieus zijn en geld willen verdienen, is het inschrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel iets waar je bijna niet omheen kan. Dit levert veel voordelen op, maar ook veel verplichtingen. Voor veel starters (en soms ook voor zzp’ers die al een tijdje bezig zijn) lijkt er veel onduidelijk te zijn en gaan er toch regelmatig dingen ‘fout’. Dit is natuurlijk begrijpelijk, je bent zzp’er geworden om als muzikant geld te verdienen, niet om je bezig te houden met administraties, wet- en regelgeving, belastingaangiftes en fiscale zaken. Daarom start ik deze reeks met een aantal dingen die vaak verkeerd worden begrepen:

 

1. Een screenshot is geen factuur:

Als jij zakelijke investeringen doet (a.k.a. je 48e pedaaltje kopen ;)), zorg dan dat je de factuur bewaart. De factuur (eventueel op naam en adres als je het online koopt, of bijvoorbeeld met betalingsbewijs als je het in de winkel koopt) en de afschrijving van je bank is super duidelijke bewijs dat jij (als zzp’er) de investering hebt gedaan. Als jij bijvoorbeeld een screenshot van je winkelwagen maakt (bij online kopen), is het daarmee niet aan te tonen dat jij de investering gedaan hebt.

 

 

Als jij zakelijke investeringen doet (a.k.a. je 48e pedaaltje kopen), zorg dan dat je de factuur bewaart

 

 

2. Marktplaats koop:

Op het moment dat je iets via bijvoorbeeld Marktplaats koopt, is het belangrijk dat jij kunt aantonen dat jij de investering gedaan hebt. Meestal als je iets via Marktplaats koopt, dan zit er geen btw op (behalve in gevallen waarbij je dat van een andere ondernemer koopt), maar is het wel als kosten van je omzet af te halen of kan je het afschrijven. Zorg daarom dat je kan aantonen dat jij de zakelijke investering gemaakt hebt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de advertentie uit te printen en te laten tekenen door de verkoper (met prijs, datum en betalingswijze). Ook is het handig om dan de correspondentie met de verkoper te bewaren in je administratie en het bankafschriften ook apart te bewaren.

 

3. Afschrijven en restwaarde:

Als je een investering doet die (ex btw) meer dan 450 euro bedraagt, dan schrijf je die af over meerdere jaren. Dat betekent dat je niet in het boekjaar waarin je de investering doet het volledige bedrag van je omzet kan afhalen, maar dat je dit bedrag in meerdere jaren afschrijft. Wat vaak fout gaat is de restwaarde. Op het moment dat je zo’n investering doet, is er altijd sprake van restwaarde. Dat is een gedeelte van het bedrag van de investering, dat het product nog waard is na de afschrijf periode. Meestal wordt uitgegaan van 10%. De restwaarde haal je dan van het bedrag van de investering af. Wat je overhoudt moet je dan in meerder jaren (nooit meer dan 20% per jaar) afschrijven. Afschrijven geldt niet voor diensten.

 

Als jij in een jaar veel investeringen doet en je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan heb je misschien recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, in een later blog hierover meer.

 

 

Op het moment dat je iets via bijvoorbeeld Marktplaats koopt, is het belangrijk dat jij kunt aantonen dat jij de investering gedaan hebt

 

 

4. Kleding van de zaak:

Soms maken muzikanten de fout dat de kleding die ze dragen op bijvoorbeeld het podium ook een zakelijke aftrekpost is. In de basis is dit niet zo. De belastingdienst kijkt niet naar waar de kleding voor gebruikt wordt (bijvoorbeeld kleding die je alleen draagt bij gigs), maar naar waar de kleding voor gebruikt kan worden. Pas op het moment dat het als bedrijfskleding wordt gezien (door bijvoorbeeld logo’s van een minimale grootte) is er sprake van een zakelijke aankoop. De specifieke regels voor kleding zijn vrij ingewikkeld en specifiek.

 

 

Ik ben nu globaal en kort langs deze vier onderwerpen gegaan. Als je vragen hebt. je meer wilt weten, of je een onderwerp of vragen hebt die je graag in een van de komende blogs over zzp muzikanten aan bod wilt laten komen, mail me gerust op muzikantenboekhouder@gmail.com.

 

 

Mathijs2.jpg

 

 

Mathijs van der Voorn:

Mathijs is muzikant, (sessie-)gitarist en is ook actief onder de naam muzikanten boekhouder. Hiermee verzorgt hij administraties, jaarrekeningen, belastingaangiftes (btw en inkomstenbelasting) e.d. voor muzikanten. Daarnaast helpt en begeleidt hij muzikanten met het zzp’er zijn en geeft hij lessen, cursussen en consulten om mensen op weg te helpen en ze te leren hoe ze alle verplichtingen als ondernemer succesvol kunnen volbrengen.

Behoefte aan begeleiding als starter? Of aan een consult om te kijken of je administratie aan de eisen voldoet? Of ben je op zoek naar iemand om je belastingaangiftes te doen? Neem contact op!

 

Mail: muzikantenboekhouder@gmail.com

Website: www.muzikantenboekhouder.nl

Insta: @muzikanten_boekhouder / @mathijsvdvoorn

Facebook: Muzikanten boekhouder / Mathijs van der Voorn

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version