5 tips om succesvoller te worden als muzikaal ondernemer

Dinsdag 26 november vond er weer een editie van Fix Je Bizz plaats. Deze keer kwam Maaike van Steenis tips geven over hoe je succesvol kunt worden als muzikale ondernemer. Wat hebben succesvolle creatieve ondernemers met elkaar gemeen? Ze deed een onderzoek, schreef er een boek over en deelde interessante tips. De hoofdlijnen kun je in dit artikel lezen!

Denk jij stiekem wel eens: “Waarom heeft die band zoveel optredens? Ik vind ze helemaal niet zo goed!” Of misschien wel andersom: “Die band is zo goed! Waarom hebben ze niet meer optredens?” Het ligt niet altijd alleen maar aan goede muziek of je succesvol wordt of niet. Daar komt ook ondernemerschap bij kijken. En wat succesvol zijn is, is natuurlijk anders voor iedereen. Het hoeft niet per se te betekenen dat je super bekend bent, maar wel dat je kunt doen waar je blij van wordt en daar je boterham mee verdient.




Denk jij wel eens: “waarom heeft die band zoveel optredens?”



Maaike van Steenis heeft haar eigen bedrijf Succesvol Ondernemen Als Creatief, waarmee ze kunstenaars en creatieve ondernemers leert hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Zo kun je hier een gratis e-book downloaden met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten. 

Ze vroeg zich af wat succesvolle creatieve ondernemers met elkaar gemeen hebben en daaruit kon ze een aantal tips halen die ze met ons heeft gedeeld tijdens Fix Je Bizz:

1) Besteed veel tijd aan het opbouwen van hun netwerk
De succesvolle creatieve ondernemers die Maaike heeft gesproken hebben met elkaar gemeen dat ze veel tijd besteden aan het opbouwen van hun netwerk. Mensen hebben over het algemeen 8 contactmomenten nodig voor het opbouwen van een relatie. Dus als je te vroeg om een gunst vraagt, is de kans groot dat je een ‘nee’ terug krijgt. Ze zeggen niet meteen ‘ja’ tegen iemand die ze nog niet of nauwelijks kennen. In het ‘echte leven’ vraag je iemand meestal ook niet om op de eerste date al te trouwen, dat zou een beetje freaky zijn. Maar dat is wel wat veel muzikanten online doen bij connecties uit de muziekindustrie.




Je vraagt iemand meestal ook niet om op de eerste date al te trouwen



Het is logisch dat je zelf heel enthousiast bent over je werk, maar je moet eerst een band met de ander opbouwen voordat je ‘op de knieën gaat’. Er zijn dus meerdere contactmomenten nodig, er moet een herhaling in zitten. Maar wel steeds op een andere manier. Als je degene 8 mails gaat sturen, dan wordt degene daar gek van. Maar als je een paar keer mailt, elkaar een paar keer belt en een paar keer offline ontmoet, dan wordt die band veel sterker.

Maar ook online kun je dit doen. Maaike vertelde over een trompettist die al 13x op tournee is geweest in India dankzij haar online netwerk. Dit doet ze ook op verschillende manieren, zoals nieuwsbrieven, social media, mails, etc.

2) Onderhoud contacten zorgvuldig
Het aanhouden van bestaande klanten en opdrachtgevers is makkelijker dan het vinden van nieuwe. (“Behalve als je begrafenisondernemer bent”, grapt Maaike). Dus houd bestaande contacten warm. Probeer bijvoorbeeld uit ieder optreden weer minimaal 1 nieuw optreden te halen. Zo blijft het balletje rollen en dan blijf je spelen. En natuurlijk zijn er plekken waar je ieder jaar weer opnieuw een optreden kunt doen. Vergeet deze contacten zeker niet!

Veel mensen zeggen dat ze niet goed zijn in netwerken. Maar dat zeggen ze alleen omdat ze er een verkeerd beeld bij hebben. Ze denken dat ze zichzelf als een autoverkoper moeten presenteren. Maar dat vinden andere mensen juist heel irritant. Het gaat bij netwerken juist om oprechte interesse. Dus blijf bij jezelf, toon interesse in anderen en als het moment daar is grijp je kans om ook over je eigen werk te vertellen.




Probeer uit ieder optreden minimaal 1 nieuw optreden te halen



3) Realiseer je dat het verkopen (oftewel: gigs regelen) erbij hoort
Of je het nou leuk vindt of niet, het is wel ‘part of the job’. Het hoort erbij om jezelf te verkopen. Maaike vertelt over een muzikant die iedere ochtend gitaar studeert, in de middag optredens regelt en in de avond optreedt. Splits de dagen die je voor je creatieve business beschikbaar hebt op in meerdere dagdelen en vul die met activiteiten die een andere hersenhelft en energie van je vergen. Je moet er tijd voor vrijmaken.

Als je iedere dag een kleine actie doet die je verder helpt, dan kan dat je heel ver brengen. Het is discipline die je opbouwt en als je start met kleine dingen dan hou je dat makkelijker vol en kan het tóch veel impact hebben. Een bekende gezegde van Einstein is: “The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result.” Als je hetzelfde blijft doen, kun je geen ander resultaat verwachten. Dus niet blijven doen wat je nu al doet, als je verder wil komen. En dat kleine ding per dag kan beter niet iedere dag hetzelfde ding zijn, maar verschillende dingen. De ene keer bijvoorbeeld een podium/festival benaderen, de andere keer een blad benaderen voor promotie en ga zo maar door.

 



Als je hetzelfde blijft doen, kun je geen ander resultaat verwachten

 


4) Vind geld verdienen normaal
Veel mensen die in het creatieve veld werken hebben een dubbele relatie met geld. Aan de ene kant snappen ze wel dat geld verdienen nodig en logisch is voor het werk, tijd, de passie en liefde die ze ergens in stoppen. Aan de andere kant vinden ze het ook lastig om geld voor hun werk te vragen.


Bedenk je: als niemand ooit zegt dat je te duur bent, dan betekent dat dat je te goedkoop bent.


Werk eraan om het normaal te vinden om te praten over geld met mensen. Het blijft misschien spannend, maar je kunt dat trainen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Maak het bespreekbaar, in een zo vroeg mogelijk stadium zodat je ook niet elkaars tijd verdoet mocht het budget en de vraagprijs te ver uit elkaar liggen. Als je het lastig vindt, probeer het dan stapje voor stapje te doen. Je hoeft niet meteen heel veel geld te vragen, je kunt je gage ook opbouwen. Geld is een gevoelig onderwerp en wat je uitstraalt daarbij is belangrijk. Als jij je er comfortabel bij voelt, dan heeft de ander dat gevoel.




Als niemand ooit zegt dat je te duur bent, dan betekent dat dat je te goedkoop bent



5) Vind het logisch dat er ook soms dingen mislukken
Heb jij je website nog niet online omdat je nog niet de perfecte foto’s hebt? Heb je dat festival nog niet gemaild omdat je nog niet de perfecte demo hebt? Dit is vast herkenbaar bij vele muzikanten. Laat je niet tegenhouden door perfectionisme. Er zijn zoveel goede dingen ontstaan vanuit imperfecte dingen. Maaike vertelde over een creatieve ondernemer die zich bíjna niet had aangemeld voor een belangrijk festival, maar het op haar aanraden toch had gedaan en zij werd uit de honderden inzendingen geselecteerd. Had ze die kans bijna laten lopen!

En denk aan het verhaal van Post-it. Een lijmproducent probeerde een lijm te maken, maar de lijm plakte niet zo goed. Eigenlijk was het een mislukt product. Een kennis van hem zat in een koor en dat koor gebruikte bladmuziek. De blaadjes gingen snel door elkaar heen en ze wisten niet snel genoeg de juiste bladzijde te vinden. En toen dacht die kennis aan die blaadjes met lijm die plakken, maar niet héél goed plakken…

Wacht dus niet te lang met jezelf zichtbaar maken, nét wat minder perfectionisme helpt je verder.

 




Dit waren de tips uit de presentatie van Maaike. In haar boek staan nog veel meer voorbeelden. Aanrader! Je kunt ‘m hier kopen, of eerst de 1e 3 hoofdstukken gratis in je mailbox ontvangen.

 

 

 

 

ebook-download-page-2.png

 

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis