aidan & the wild, over de popronde

Het is een mooi setje Eindhovense acts die door het rondreizend festival Popronde 2019 geselecteerd zijn. De reis loopt op zijn einde, dus we vroegen de gelukkige naar de deugden en ondeugden van dit avontuur… Met deze keer: Aidan & The Wild.

 

Hoe gaat het met de ronde?
“Goed! Hij is ondertussen al zo’n 8 weken bezig en ik heb ondertussen alweer 21 van de 25 steden waarin ik geboekt ben bezocht! Dus je zou kunnen zeggen dat ik er wel een redelijke routine in heb gekregen om overal en nergens naar toe te reizen om er te spelen!”

Wat waren vooraf de verwachtingen?
“Ik heb natuurlijk vorig jaar de Popronde al een keer meegemaakt als gitarist bij Desi Ducrot, dus ik wist al wel een beetje wat ik moest verwachten. Dus een aantal zaken zoals bijvoorbeeld het vele reizen, niet weten wat voor situatie je tegenkomt op locatie en het omgaan met lastige geluidsinstallaties had ik al wel op geanticipeerd. Daarmee heb ik in mijn set ook wel rekening gehouden om de technische wensen zo minimaal mogelijk te houden en zoveel mogelijk zelf te kunnen regelen zodat je toch altijd wel (min of meer) klinkt zoals je je muziek wilt laten horen. Verder verwachtte ik langs veel nieuwe locaties te komen en een hoop nieuwe mensen voor me te krijgen waaraan ik mijn muziek als Aidan & the Wild kan laten zien, en dat is ook wel wat er is gebeurd.”

Zijn er al lessen geleerd?
“Natuurlijk! Ik heb zelf geen muziekopleiding gedaan en geloof er in dat muziek vooral iets is wat je moet leren door er actief mee bezig te zijn. En als je dan zo de mogelijkheid krijgt om ruim dertig shows in twee maanden te spelen steek je daar natuurlijk wel een hoop van op. Één van de dingen waar ik de afgelopen jaren eigenlijk niet veel meer mee te maken heb gekregen is rumoerig of ongeïnteresseerd publiek, omdat mijn muziek toch echt beter tot zijn recht komt in een luistersetting en ik daarom ook vooral die podia heb opgezocht. Bij de Popronde ben ik vrij vaak in oude bruine kroegjes geboekt en dan krijg je naast het Popronde publiek ook te maken met de vaste stamgasten die misschien niet helemaal op live muziek zitten te wachten. Dat was voor mij wel even omschakelen, om een manier te vinden om mijn solo show dan tóch zo te spelen dat je die mensen er ook bij kunt betrekken.”

 

 

"Technische wensen zo minimaal mogelijk te houden en zoveel mogelijk zelf regelen"

 Wat is de nieuwe favoriete plek?
“De favoriete plek blijft voor mij toch altijd wel de Rozenknop, daar ga je niet zo snel over heen. Maar met de Popronde ben ik zo wel op een hele boel mooie locaties gekomen en ook wel een paar waar ik anders niet zo snel zou komen. Zo speelden we in Leeuwarden in een oude gevangenis, een mannen-kledingzaak in Woerden en binnenkort in het prachtige Concordia Theater in Enschede. Ook was Wim’s Muziekkelder een hele fijne plek om te komen, vanwege de gastvrijheid en passie die de eigenaar voor muziek heeft en de aandacht die de mensen daar voor muziek hadden. Daarnaast is één van de voordelen van veel in oude kroegjes en Irish pubs worden geboekt natuurlijk wel al het lekkere bier dat ze daar hadden.”

Deed het publiek wat ze moest doen?
“Zoals ik hierboven ook had gezegd ben ik vooral gewend voor luisterend publiek te spelen. Dat heb ik ook vrij vaak gehad en die shows waren ook echt te gek. Dan lukte het ook echt om het verhaal van mijn muziek over te brengen op het publiek en dat merkte ik ook wel aan de reacties. Maar ik heb het ook wel een aantal keer gehad dat ik in een rumoerige kroeg speelde en dan is het verhaal wel net even wat anders. Ik denk niet dat het dan een kwestie is van het publiek dat iets wel of niet moet doen, maar vooral een kwestie van misschien niet helemaal een passende match tussen artiest en podium (en daarmee publiek). Maarja, dat hoort dan ook wel weer een beetje bij de Popronde.”

Content met het aantal boekingen?
“Ja, daar ben ik erg blij mee! Op het moment staan er 31 Popronde shows in 25 steden. Zeker als je je bedenkt dat er van de tegen de 150 geselecteerde Popronde acts soms maar 20 in een stad staan en er totaal 41 steden mee doen is dat zeker geen verkeerd aantal. Daarmee ben ik zo’n 2-3 dagen in de week op pad voor de Popronde en met de shows buiten de Popronde daarbij opgeteld zit ik toch voor 3 maanden aan zo’n 3 shows per week. Dat is echt te gek, maar daarbij ook zeker vermoeiend dus ik ben ergens ook wel blij dat het er niet nóg meer zijn op het moment.”

 

 

 "Zoveel mogelijk uit je eigen gear halen en zo min mogelijk van een goede geluidsman afhankelijk zijn"

 Is er een stad gekker dan Eindhoven?
“Ik sluit mijn set altijd af met een song die ik over Arnol, de stadsprediker, geschreven heb. Daarmee komt ook ter sprake waar mijn roots liggen en dan roept er altijd wel iemand in het publiek ‘De gekste!’. Dus volgens mij is het hele land het er toch wel echt over eens dat er geen stad gekker is dan Eindhoven.”

Er valt vast een dikke anekdote te vertellen, vertel?
“Als je aan de Popronde mee doet leer je vroeg of laat Martijn Roselaar kennen, die verantwoordelijk is voor de technische productie van de Popronde in elke stad. Nu gaat er nog al eens wat mis met de apparatuur die een kroeg voor een Popronde show beschikbaar heeft en soms ontbreekt die zelfs. Daarom is Martijn 4 dagen in de week als een gek door iedere stad aan het racen om overal brandjes te blussen. Na mijn show in Heerlen zat ik op het terras bij het bruine café waar ik net had opgetreden om wat bij te praten met iemand die ik al lange tijd niet had gezien. Daar kwam Martijn weer aangeracet, ditmaal op een fiets om nóg sneller te zijn. Hij had alleen de afstand tot het terras niet goed ingeschat en ramde in volle vaart de tafel om, inclusief al het bier, waaraan wij zaten. Hij is een prima kerel en haalde natuurlijk wel weer nieuwe biertjes. Maar dan heb je een idee hoe druk hij het heeft.

Verder ben ik bang dat het simpelweg niet zo rock 'n roll is wanneer je als solo artiest overal naartoe gaat om te spelen en dat het vooral het verhaal is van iets te veel treinen in detail van binnen te hebben gezien. Voor spannende tourverhalen met busjes moet je toch meer bij de bandjes zijn.”

Een tip voor de acts die de ronde volgend jaar gaan doen?
“Mocht je door de selectie komen dan zou ik vooral willen meegeven er niet al te idealistisch in te stappen. De Popronde is te gek en het is fantastisch om in een korte tijd op zoveel plekken te spelen. Maar de realiteit is dat je er ook rekening mee moet houden dat het geluid niet altijd even goed is, het podium soms heel klein (of helemaal ontbreekt) en de mensen vaak in een korte tijd heel veel acts willen zien, dus snel overtuigd moeten worden van je show. Wat ik vooral zou adviseren is om er in je live-setup mee rekening te houden dat je zoveel mogelijk uit je eigen gear haalt en zo min mogelijk van een goede geluidsman afhankelijk bent, want dan is het altijd raak! Daarnaast heb ik zelf net voor de Popronde een banner van 2,5 m x 1,5 m laten maken met mijn logo erop. Dat blijkt super goed te werken want iedereen ziet je naam meteen en het staat kicken op de foto. En zo'n banner heb je al voor minder dan 100 piek.”

 

 

"Mocht je door de selectie komen dan zou ik vooral willen meegeven er niet al te idealistisch in te stappen"

 Is er leven na de Popronde?
“Nu denk ik dat het wel heel even bijkomen is na de Popronde, want het is toch ook wel een intense rit. Maar de Popronde doe je natuurlijk juist vooral als investering in je act, om meer mensen en media aandacht om je act heen te krijgen. Dat is volgens mij vrij aardig gelukt. Eigenlijk staat er na de Popronde al best een hoop op de planning. Ik wil zo snel mogelijk weer beginnen aan het opnemen van nieuw Aidan & the Wild materiaal, er wordt gewerkt aan een album voor Desi Ducrot en daarnaast kan ik hier en daar nog wat pedalsteel gaan inspelen. Een van de aller tofste dingen van de Popronde vind ik wel alle te gekke acts die ik daardoor heb kunnen ontmoeten, zeker als je zo een paar keer in dezelfde venue bent geboekt schept dat toch wel een band. Zo komen Scott & Young 28 november bij Aidan's Songwriter Night spelen, open ik in februari een paar Duitse data voor Wolf & Moon en heb ik in de week na de Popronde een co-write sessie met Merel Moelker (Merel Sophie) staan. Genoeg om me weer even zoet te houden dus!”

 

 

 

Gepubliceerd op 11/11/2019