bandrepetitietips van kees lewiszong (navarone)

Grote kans dat je Navarone kent, want ze spelen al jaren de Nederlandse festivals en zalen plat. Dé liveband bij uitstek die weet wat rocken is. Gitarist Kees Lewiszong vertelt hoe het er bij hen in de repetitieruimte aan toe gaat, en geeft een aantal super tips!

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?
“Stap 1 is om in ieder geval 1 avond in de week te reserveren voor de band, om te repeteren, schrijven of alleen al om bij elkaar te komen om bij te kletsen! Als je een ruimte moet huren, probeer dan zo effectief mogelijk je tijd te besteden met 'herrie' maken en spreek ruim van tevoren af om alvast wat te bespreken. Verder heeft elke periode een andere focus, eerst is het schrijven, werken en schaven aan nieuwe nummers en daarna komt het bouwen van een vette live show waarmee je iedereen bij de strot grijpt!"


“Stap 1 is om in ieder geval 1 avond in de week te reserveren voor de band"


Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?
“Een rolverdeling in de band moet vooral iets natuurlijks zijn. Als iedereen z'n ding kan doen en open staat voor de rest komt de rolverdeling vanzelf. Het moet ook maar bij de bandleden passen. Ten eerste gaat het om de muziek, dus een paar songwriters of leden die met ideeen komen is toch handig, evenals de tekst natuurlijk. Er zijn dan ook nog genoeg taken die verdeeld kunnen worden. Management (contactpersoon en netwerker), tour (boeken van optredens en alles daar omheen), social media, administratie etc, etc."


“Een rolverdeling in de band moet vooral iets natuurlijks zijn"


Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?
“Eerst zetten we een set in elkaar die voldoet aan de duur van de show. Daarna 1 of 2 keer spelen en kijken we waar we nummers in elkaar over kunnen laten lopen, goeie overgangen verzinnen zodat de set lekker doorloopt. Misschien nog leuke live improvisatie stuk erin passen. En natuurlijk zorgen voor wat publieksparticipatie momenten! Nieuwe songs hebben altijd even meer aandacht nodig om deze in de vingers te krijgen. Al kan je dit nog zo vaak oefenen, ze komen pas echt in je systeem te zitten wanneer je ze live speelt!"


“Nieuwe nummers kun je nog zo vaak oefenen, ze komen pas echt in je systeem te zitten wanneer je ze live speelt!”


Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?
“Op het moment dat 1 van ons een idee heeft werken we dat met z'n allen uit, de ene keer is het idee verder uitgewerkt dan de andere keer. Daarna hebben wij de luxe om het allemaal al goed en spoor voor spoor op te nemen, zodat we al snel op de details en sound kunnen letten en hebben we meteen een goede demo. Dat werkt heel erg goed! Maar voordat we het opnemen hebben we het al heel erg vaak gespeeld! Ook nemen we het op met onze telefoons zodat we in een vroeg stadium al veel naar het idee kunnen luisteren, en zo het nummer beter uit kunnen werken."

 

“We nemen het op met onze telefoons zodat we in een vroeg stadium al veel naar het idee kunnen luisteren"


Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?
“Niet echt. Alleen productie-repetities voor een nieuwe clubtour waarin we met onze licht- en geluidsman details door kunnen nemen betreft licht en geluid. We hebben verder geen regels, pasjes of ingestudeerde poses. Voor ons moet het een natuurlijk gevoel blijven. Al blijft het voor de hand liggend dat er bij ons als rock band de nodige rock poses voorbij komen.

 

Als je het op deze manier doet, moet dat er toch een beetje in groeien, leren om 'met je lichaam' te groeven/spelen, dat heeft echt effect op je spel, performance en je straalt zo ook je muziek uit. Om helemaal comfortabel op het podium te staan voor 100-en of 1000-en mensen moet je toch af en toe een drempel over voor je zelf. Dus probeer maar eens even een been iets wijder neer zetten dan dat je gewend bent, grootsere bewegingen te maken, harder te headbangen en verder rond te rennen op het podium! En dit stap voor stap. Daarom is veel spelen zo belangrijk. Mocht dat nog niet zo het geval zijn, ga dan vooral lekker tijdens repetities uit je plaat en doe lekker gek! Zo ga je ook makkelijker over die drempel. En blijf trouw aan jezelf."


“Voor ons moet het een natuurlijk gevoel blijven, al blijft het voor de hand liggend dat er de nodige rock poses voorbij komen”


Nog andere tips?
“Natuurlijk begint het met muziek schrijven en repeteren. Maar wat minstens net zo belangrijk is, is om een goede visie voor de band te creëren. Dus reserveer net zoveel tijd om hierover te praten als het effectief spelen/repeteren van je nummers. Als je bijvoorbeld 1 avond in de week een ruimte huurt van 3 uur, gebruik dat dan ook zoveel mogelijk om echt te spelen en spreek bijvoorbeeld 2 uur van te voren af en blijf na het spelen nog een uur om te praten, vergaderen, kletsen, ouwehoeren en elkaars dromen te delen. Maak tijdsplanningen voor 1, 2 en 5 jaar. Zo zorg je ervoor dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan en blijf je toewerken naar het uiteindelijke doel: World Domination!"

 

"Wat minstens net zo belangrijk is, is om een goede visie voor de band te creëren"

 

Foto: Femke de Schepper

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd op 22/09/2017

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI