bandrepetitietips van the royal

Metalcore band The Royal heeft meer dan 30.000 volgers op Facebook. Ondanks dat ze sinds kort repeteren in POPEI, hebben ze vooral de focus op het buitenland. 17 november spelen ze weer eens in Nederland, in Winston Kingdom Amsterdam. We vragen bassist Loet Brinkmans hoe zij repeteren!

 

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?

"Dit is afhankelijk van of we met The Royal op tour gaan of juist nieuwe nummers gaan oefenen. We bespreken dan altijd vooraf wat we die repetitie gaan doen. Op de repetitie zelf weet iedereen dan wat er verwacht wordt en halen we het maximale uit de avond.

 

Elke repetitie starten we natuurlijk met het opbouwen en klaarzetten van onze gear. Tijdens het opbouwen buurten we onderling wat en als iemand klaar is dan wacht hij even met geluid maken totdat iedereen zijn oordoppen in heeft. Niets is zo vervelend als een drummer al begint te meppen en je oordoppen zitten nog ergens onder in je tas verstopt.

 

Tegen het eind van de avond pakken we even kort nog 10 min pauze, dan kan onze gitarist even een sigaretje roken en de rest z’n mobiel checken. Daarna jammen we nog wat en bespreken we vaak nog wat details over de komende shows of andere snode plannen die we hebben. Iedereen helpt elkaar vervolgens met opruimen en lopen daarna samen naar buiten."

 

"Niets is zo vervelend als een drummer al begint te meppen en je oordoppen zitten nog ergens onder in je tas verstopt"

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?

"Bepaal samen van te voren wat het plan is voor die avond. Tijdens de repetities zijn er dan ook vrijwel nooit discussies en iedereen weet wat er verwacht wordt. Bij het repeteren van een set draait bij ons alles om de frontman. Hij bepaalt wanneer het volgende nummer start en zo is dat live onstage ook het geval. Iedereen weet dat bij ons. Moet je dus een keer onverwachts stemmen? Geef een seintje aan je frontman en hij rekt de tijd voordat het volgende nummer inkickt."

 

"Bij het repeteren draait bij ons alles om de frontman. Hij bepaalt wanneer het volgende nummer start en zo is dat live ook"

 

Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?

"Bij het samenstellen van een set is o.a. speelduur een belangrijke factor. We timen daarom regelmatig onze sets. Nadat we een set gerepeteerd hebben gaan we bekijken welk nummer nog meer aandacht nodig heeft, maar ook of een bepaald nummer niet beter gewisseld kan worden met een andere. We letten daarbij ook op de dynamiek en de overgangen in de set zodat we zorgen dat het muzikale gedeelte interessant blijft voor onze metalcore fans. Dit passen we aan, op basis van het type show dat we gaan spelen."

 

"Bij het samenstellen van een set is o.a. speelduur een belangrijke factor. We timen daarom regelmatig onze sets"

 

Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?

"Nummers schrijven kost veel tijd en het is niet altijd handig als iedereen aanwezig is bij het schrijfproces. Wij schrijven onze nummers daarom thuis en komen naast de repetities nog bij elkaar om aan nieuwe nummers te werken. Zo kunnen we tijdens de repetities de focus houden op het samenspel en uiteraard het uittesten van nieuw werk of nieuwe sets met overgangen."

 

"Nummers schrijven kost veel tijd en het is niet altijd handig als iedereen aanwezig is bij het schrijfproces"

 

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

"Nee, wij genieten er wel van om met z'n allen los te gaan tijdens de repetities maar we spreken nooit af wanneer we wat gaan doen of zoiets. Toen we in 2012 met The Royal begonnen, bleek al heel gauw dat geen van ons stil staat tijdens een show en doet ieder z’n eigen ding doet. In het metalcore genre is energie en losgaan wel een must wat ons betreft, maar hoe je dat doet is aan jezelf."

 

"In het metalcore genre is energie en losgaan wel een must, maar hoe je dat doet is aan jezelf"

 

Nog andere tips?

"Ben vooral jezelf, ben je eigen band. Probeer niet te veel andere bands na te doen. Gun jezelf de tijd om te experimenteren met je muziek en in je presentatie. Dat is veel krachtiger en prettig om naar te kijken en luisteren. Zorg dat je samen lol hebt en hetgeen wat je doet met plezier doet en blijft doen. Maar denk daarnaast wel na over waar je naar toe wil als band en bespreek samen je doel(en). Het is belangrijk dat iedereen dezelfde kant op wil, dan ontstaan er achteraf ook geen frustraties. Want waar doe jij het voor? En denken jou bandleden daar ook zo over? Hou elkaar scherp en gemotiveerd. Je doet het tenslotte ergens voor, wat die reden dan ook mag zijn."

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd op 27/09/2017