basistips voor jouw stem (door mariëlle dortmans)

Een goede fundering voor het zingen zorgt ervoor dat de boel niet instort. In deze blog reikt Logopedist en Stemtherapeut Mariëlle Dortmans je daarom een aantal basisprincipes toe die ervoor zorgen dat jij een goede basis hebt om verantwoord te werk te kunnen gaan met je stem!

 

Door spierspanning kan de werking van de stem belemmerd worden. Met een goede basis en techniek, kun je de stem vrij laten functioneren en spanning vermijden. En het fijne is, dat wanneer je de basis en techniek goed toepast, het meteen effect heeft en kunnen eventuele moeilijkheden bij het zingen op een hele snelle en eenvoudige manier verholpen worden. De basisprincipes die ik je vandaag ga aanreiken maken het mogelijk om: heesheid te vermijden, langere zinnen te kunnen zingen, om meer tonen binnen de stemomvang te kunnen bereiken èn om een krachtiger en meer helder stemgeluid te kunnen produceren.

 

"Eventuele moeilijkheden bij het zingen kunnen op een hele snelle en eenvoudige manier verholpen worden"

 

1. HOUDING EN ADEMSTEUN
Wanneer je een goede houding toepast, kun je een betere interactie toepassen van de spiergroepen die nodig hebt voor het geven van ademsteun. Denk hierbij aan de buikspieren, de lendespieren en de rugspieren. Maar hoe weet je nu wanneer je een goede houding hebt en wanneer je de ademsteun toepast? Dat ga ik je middels wat oefeningen hieronder hopelijk laten ervaren.

 

Houding:

  • Ga met beide voeten op de grond staan en probeer de druk evenredig over beide voeten te verdelen.
  • Verdeel vervolgens je gewicht wat naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts en voel hoe je lichaam hier op reageert.
  • Probeer het nu nog een keer en blijf voor een paar tellen met het gewicht wat meer naar voren hangen. Misschien merk je dan wel dat er wat druk op de keel komt te staan. Of misschien merk je wel dat er op andere plekken in het lichaam spanning ontstaat.
  • Als je nu weer je wat rechter komt staan en je verdeeld het gewicht weer evenredig over de voeten, dan voel je dat die spanning die je net voelde mogelijk weer weg is. Het is van belang dat de spieren ontspannen zijn zodat je deze zelf tot spanning kan brengen voor het toepassen van ademsteun.

 

En natuurlijk ga je tijdens een gig niet super statig op twee voeten op de grond staan. De oefening hierboven is bedoeld als bewustwordingsoefening zodat je kunt voelen dat er een bepaalde ontspanning in het lichaam moet zijn om een ontspannen stemgeluid te kunnen creëren en dat spieren niet te gespannen moeten zijn omdat je deze anders niet meer kunt toepassen voor extra steun. Probeer maar eens op een ontspannen flow te bewegen tijdens het zingen en probeer te ervaren wat je allemaal in het lichaam en bij het strottenhoofd voelt aan spanning en ontspanning.

 

Andere aspecten van houding waar je rekening mee kunt houden zijn:

  • De knieën niet op slot zetten;
  • Je bekken kantelen zodat je geen holle rug hebt;
  • Schouders omlaag en wat naar achteren voor een open borst;
  • Kin niet te laag en niet te hoog om het strottenhoofd/het stemapparaat de ruimte te geven.

 

 

"Natuurlijk ga je tijdens een gig niet super statig op twee voeten op de grond staan"

 

 

Ademsteun:

Met ademsteun wordt ook wel de beheersing van de uitademing bedoeld. Het toepassen van ademsteun is niet zo simpel als gewoon even je buikspieren aanspannen en denken dat het daarmee opgelost is. Het toepassen van ademsteun hoeft niet moeilijk te zijn, maar vergt toch wat controle over de luchtstroom en spieren. Het langzaam en gecontroleerd naar buiten sturen van de lucht door het aanspannen van bepaalde spieren kan gelukkig wel getraind worden.

 

Voorbeeld:
Stel je hebt een ballon opgeblazen en je pakt het uiteinde van de ballon vast (het tuitje). Wanneer je de lucht langzaam uit de ballon laat lopen door het tuitje gespannen te houden, hoor je een piepend geluid. Je kunt zo de lucht gecontroleerd de ballon doen laten verlaten. Maar wanneer je de ballon ineens loslaat, ontsnap alle lucht ineens, is er geen steun toegepast en bleef het piepende geluid weg.

ballon.png

Bij ademsteun wordt er ook onderscheid gemaakt tussen natuurlijke ademsteun en actieve ademsteun. Natuurlijke ademsteun zegt het eigenlijk al: het is de ademsteun die je van nature al hebt nadat je net ingeademd hebt en je middenrif laag is. Wanneer je gaat uitademen, wil het middenrif ontspannen en de lucht zo snel mogelijk het lichaam doen verlaten en is het de bedoeling dat je middels het toepassen van actieve ademsteun ervoor zorgt dat je niet het effect van de snel leeglopende ballon krijgt.

 

Een oefening die vroeger al gebruikt werd en die je thuis ook zou kunnen toepassen is het zingen voor een kaars. Vroeger plaatste men een kaars voor de mond tijdens het zingen. De vlam mocht toen niet bewegen want hoe minder lucht er uit de mond kwam, des te beter het zou zijn. Zo kon men de adem beheersen en kon gecontroleerd worden of de ademsteun goed toegepast zou worden. Ik zou zeggen: ‘Give it a try.’

 

Een andere oefening om de ademsteun te trainen is door te sissen. Je probeert hierbij kleinere hoeveelheid lucht uit het lichaam te sturen dan natuurlijk voelt. Het kan voelen alsof je je adem moet inhouden. Op het begin zal dit niet heel veel energie kosten, maar op een gegeven moment ga je voelen dat de druk verandert en neemt de druk rondom het middenrif toe waardoor het lastiger is om weerstand te bieden. Nu ben je de controle van het middenrif aan het trainen, and that’s awesome! En hoe langer je dit volhoud, des te beter je controle is.

 

Er zijn ontzettend veel oefeningen om de ademsteun van verschillende spiergroepen te trainen. Zo is het breed houden van de ribben erg van belang, maar ook het gebruik van spieren rondom de buik, je middel en je rug.

 

 

2. TWANG EN KLINKERVERKLEURING

 

Twang

Om het geluid meer helder te maken en om het volume te versterken, kun je twang toepassen. Twang kun je in alle stemfuncties en bij alle effecten toepassen en maakt het zingen makkelijker. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Je kunt het zien als een buis, de luchtpijp met de stembanden daarboven, waar geluid doorheen komt. Wanneer die opening van de buis vernauwd wordt (door het strottenklepje en de bekerkraakbeentjes), veranderd het geluid. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld wat hogere noten te kunnen zingen. Het ervaren van het twang-geluid kun je doen door eendjes na te doen: ‘Kwàek, kwàek’ en hou de klank zonder de -k aan. Als dat geluid irritant klinkt en ontspannen voelt, dan heb je waarschijnlijk een goede basis voor twang te pakken. Dit kun je vervolgens genuanceerd in de zang verwerken.

 

twang.png

 

Klinkerverkleuring

Verder kun je nog spelen met klanken. Misschien ken je het gevoel wel dat je in volle overgave mee aan het zingen bent en daar komt ineens een hoge noot…. en je kunt deze niet fijn zingen… ‘Hmmm…’, dat is lastig natuurlijk, maar mogelijk zou je dit woord en deze noot wel kunnen zingen, maar heeft de artiest gebruik gemaakt van klinkerverkleuring. Stel dat je op een hoge noot: ‘Like me’ moet zingen. De ‘me’ speek je normaal uit als ‘mie’, maar wanneer je de hoogte in gaat, is het lastig om deze klank uit volle borst te kunnen zingen. Dan zou het slim zijn om de klinker wat te verkleuren. Met andere woorden: de klinker omzetten naar een andere klinker. Je kunt dan proberen om ‘me’ te zingen als ‘meeee’. Probeer dat maar eens uit :)

 

 

3. SPANNING VERMIJDEN

Tot slot wil ik graag nog even afsluiten met het belang van het vermijden van spanning. Spanning in de lippen of een vooruitgestoken kaak kunnen spanning rondom de stembanden veroorzaken wat een nadelig effect heeft op ontspannen zingen. In mijn vorige blog: Ohjee, die hoge noot wat nu, deel II’, heb ik wat tips and tricks staan die je toe kunt passen om spanning rondom de lippen en kaak te vermijden, zoals bijvoorbeeld het losschudden van de kaak en liptrillers.

 

 

 

Hopelijk kun je met deze lading extra tips aan de slag! En lukt het toch niet helemaal? No problemo, dan kun je altijd aan de bel trekken, er zijn namelijk nog wel 100 andere oefeningen die mogelijk zijn en die voor jou misschien beter werken. Bij MyBodyVox werken we al jaren met artiesten die ondersteuning verlangen tijdens het zingen. In onze praktijk werken we veel met de CVT-techniek, geven we veel strottenhoofdmassages, nemen we veel stemchecks af voor artiesten (om te checken hoe het ervoor staat met de stem) en geven we stemtherapie, tips and tricks om nog meer uit de stem te halen!

 

“You support your vocals, we support you!”

 

 

 

 Naamloos.png

Mariëlle Dortmans

Stemtherapeut & Logopedist

 

MyBodyVox

Stem-specialistische Logopedie- en ontspanningspraktijk

www.mybodyvox.nl

contact@mybodyvox.nl

06-14066866

 

Strijp-S - Videolab
Torenallee 20, 5617 BC, Eindhoven

Instagram: www.instagram.com/mybodyvox/
Facebook: www.facebook.com/mybodyvox/

 

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis