boekingstips van john van luyn (melkweg)

John van Luyn is al anderhalve eeuw programmeur van de Melkweg in Amsterdam. Hij viel bij onze redactie op door z'n nuchtere blik, geweldige manier van vertellen, eerlijkheid en bereidheid voor het delen van ervaring en kennis. De ideale kandidaat om de vraag te stellen: 'Hoe kunnen bands het beste een programmeur benaderen?' En godzijdank, hij nodigt zichzelf uit voor een vervolg, dus die vraag hoeven we 'm nu niet zelf meer te stellen. 

 

"Het salaris van de meeste programmeurs in acht genomen is omkopen nog altijd de beste manier. Maar doe dat wel op integere wijze. Deel een setje goeie speakers uit of geef ons een hippe jas.

 

Zelf heb ik jarenlang gratis schoenen gekregen. Als tegenprestatie staat er dan af en toe een vreselijk slechte band op je podium. Als een collega vraagt waarom er bijvoorbeeld zo'n kwelende links gedraaide reutelband op het podium staat, dan zeg ik standaard dat ik ze moet uitchecken voor Le Guess Who, Best Kept Secret of Down the Rabbit Hole. En daar kijk ik dan heel gewichtig bij. Over het algemeen snapt men dat wel.

 

 

"Zelf heb ik jarenlang gratis schoenen gekregen. Als tegenprestatie staat er dan af en toe een vreselijk slechte band op je podium"

 

Heb je geen zin in al dat corrupte gedoe en de subsidie die daar van kan komen dan is het zaak om origineel, helder en vooral kort en duidelijk te zijn. Dat begint al bij het onderwerp van je mail, want een programmeur bellen of via socials benaderen is totaal kansloos.

 

Noem je mail: Support Dandy Warhols. Wil je de Dandy Warhols niet supporten vul dan een andere artiestennaam in. Idealiter mail je direct nadat de show van de artiest waar je bij wilt spelen wordt aangekondigd. En nogmaals, hou het kort. Schrijf bijvoorbeeld:

 

Hoi John,

 

Mochten ze support vragen:

 

' linkje naar muziek '

 

Groet Karel

 

Of laat je naam weg. Er is toch geen programmeur die dat gaat onthouden tenzij je Mien Sluyt-Spier heet.

 

 

"Een programmeur bellen of via socials benaderen is totaal kansloos"

 

In z'n algemeenheid is het wel handig om de naam van de programmeur te weten en niet naar een algemeen info-adres te mailen. We stralen het als beroepsgroep misschien geen 24 uur per dag uit, maar - geloof me - dit soort kleine details worden enorm gewaardeerd. Net als het vergeten van onze geboortedata.

 

Uiteraard kan je een programmeur in het wild aanspreken. Maar dat vergt wel enige sociale vaardigheid. Haal het niet in je hoofd om binnen vijf minuten over programmeren te gaan praten. Pas als je het gevoel krijgt dat de programmeur je wel aardig vindt laat dan quasi terloops vallen dat je stomtoevallig ook nog in een band zit of, hoe toevallig, optredens voor een band regelt. Als de programmeur zich vervolgens omdraait om te gaan pissen dan zit een vervolggesprek er alleen nog in als je in het bezit bent van een paar perfecte tieten. Maar je moet het af en toe wel proberen.

 

"Pas als je het gevoel krijgt dat de programmeur je wel aardig vindt laat dan quasi terloops vallen dat je stomtoevallig ook nog in een band zit"Op Eurosonic is het zelfs officieel toegestaan. Een hoop programmeurs gaan om die reden niet naar Eurosonic of zitten er de hele week inspiratie op te doen in Cafe de Kanariepiet om zich na het festival werkelijk helemaal niets meer te herinneren.

 

Uiteraard is het ook mogelijk dat een band wil optreden omdat er publiek op af komt. Ik heb daar hele slechte ervaringen mee. Graag zeg ik daar bij een volgende gelegenheid iets over, want het zal er wel op neer komen dat men mij gaat vragen vaker als gastschrijver aanwezig te zijn op deze blog."

 

 

 

WIL JE GEEN MUZIKANTENTIPS MEER MISSEN?
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF:

 
Voorkeuren
 
 
 
 

Gepubliceerd op 14/06/2018

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI