boekingstips xander van dijck

boekingstips xander van dijck

Cloudhead is opgericht door DIY idealist Xander van Dijck aan het einde van 2012. Met het oog op de gevestigde orde en nieuw talent zet Xander een platform op voor een breed scala aan artiesten. POPEI vroeg hem welke tips hij had voor boekingen!

 

Hoe kunnen bands het beste een programmeur benaderen?

“Ik ben er van overtuigd dat persoonlijk contact zowel fysiek als over de mail het meest effectief is. Als je een programmeur nog nooit hebt gesproken dan is een mailtje sturen natuurlijk in de meeste gevallen wat er gebeurt. Stel duidelijk je vraag en wees niet te langdradig in je contact. Mocht je contact met een programmeur groeien dan kun je het uiteindelijk natuurlijk ook over andere dingen hebben dan per se over boekingen. Als je een afwijzing krijgt van een programmeur dan is dat je 1e contact met een zaal, je grootste fout zou dan zijn om niet te reageren. Zorg dat je duidelijk bent, durf brutaal te zijn maar je moet ook je plek kennen en niet te bijdehand gaan doen.”

 

 

“Stel duidelijk je vraag en wees niet te langdradig in je contact”

 

 

Waar word je blij van als programmeur zijnde?

“Ik word zelf blij van oprechte bands. Bands die duidelijk ergens voor staan en tot het gaatje gaan om alles uit een show te halen. Uiteraard is het fijn als een band veel aanhang meeneemt (uitverkopen is wel een doel) maar niet per se altijd het ding waar het om moet gaan. Soms speelt een band een fantastische show weg voor 10 man publiek, maar stel je voor dat 1 van die 10 mensen een programmeur is van een groot festival of iemand van een label dan heeft die band toch ineens weer een belangrijke stap in hun carrière kunnen zetten als daar iets uit komt. Dat zijn dingen waar ik voor stem en waar ik erg blij van word.”

 

 

“Ik word zelf blij van oprechte bands”

 

Waar word je niet blij van?

“Ik word niet blij van mensen die claimen. Laten we even voorop stellen dat altijd mijn best doe om mezelf open minded op te stellen en alle muziek en artiesten die bij mij aankloppen een kans geef. Toch zijn er mensen die het nodig vinden om als ze mij een mailtje sturen met muziek mij dan gelijk 4x per week te gaan bellen om te vragen of ik het al beluisterd heb. Daar krijg ik het benauwd van, omdat ik alles beluister maar daar wel graag mijn eigen tempo en ruimte voor bepaal.

 

Wat ik nog erger vind is als ik het idee krijg dat artiesten willen weglopen bij een collega van mij en dit dan niet besproken hebben met mijn collega. Ik vind dat erg onprofessioneel en het is iets wat sowieso altijd gaat lekken. Als een band bij mij wil en ik heb eventueel interesse dan kan je er vanuit gaan dat ik toch altijd even check of ze niet al bij een ander boekingskantoor hebben gezeten. Als dit zo is dan check ik toch ook nog even altijd mijn collega van het andere kantoor hoe het komt dat die band weg wil. Uiteraard zijn de meeste artiesten hier zelf in het begin al open over maar zelfs dan check ik nog eventjes het andere kantoor om toch zeker te weten of er geen kwaad bloed is. Ik heb een hekel aan backstabben en achterbakse acties. Muziek is iets moois, laten we er met zijn allen van genieten en het omarmen in plaats van elkaar een poot uit te draaien.”

 

 

“Muziek is iets moois, laten we er met zijn allen van genieten en het omarmen in plaats van elkaar een poot uit te draaien”

 

Heb je ooit gekke dingen meegemaakt bij bands, en was dit dan positief of negatief?

“Ik heb in de jaren aardig wat gekke dingen meegemaakt, meer positief dan negatief en zowel als artiest en als boeker. Ik heb ooit een keer een tour geboekt in Frankrijk met mijn oude band en Indian Askin onder de naam #MILFHUNTERS. We waren vooraf door een Nederlandse camping keten in Frankrijk gevraagd om wat optredens te verzorgen. Dit kwam goed uit want we kregen een mooi geldbedrag, slaapplekken, eten en drinken en volledig verblijf. Dit coverde alle kosten die we die trip zouden maken en zo kon ik er nog wat leuke showtjes tussendoor boeken.

 

Zo gezegd zo gedaan en we vertrokken naar Frankrijk. Helaas kwamen we er echter achter dat ze onze muziek op die campings echt vreselijk vonden. De 1e camping was nog wel relaxed, maar op de 2e camping werden we met grote ogen weggekeken. De eigenaar benadrukte ook na ons optreden dat hij het verschrikkelijk vond en dat er iemand van boven op de heuvel in zijn caravan had opgebeld dat hij ons 100 euro zou geven als we zouden kappen. Uiteindelijk moesten we bij de derde camping voorspelen voor het animatieteam omdat de eigenaar van de 2e camping had opgebeld dat we zo vreselijk waren. Dit hebben wij geweigerd. We zijn nog 1 nachtje blijven slapen en toen heb ik de dag er na het geld opgehaald en zijn we vertrokken.”

 

 

“Het klinkt misschien wat zweverig, maar volg je gevoel want dat is vaak correct”

 

Nog andere tips?

“Het klinkt misschien wat zweverig, maar volg je gevoel want dat is vaak correct. Ik probeer dit zelf zoveel mogelijk te doen en het heeft me voor mijn eigen gevoel al op veel mooie plekken gebracht en mooie situaties opgeleverd. Omdat ik mijn gevoel zoveel mogelijk probeer te volgen is er een bepaalde drempel weg en durf ik bepaalde keuzes te maken die ik als ik rationeel zou nadenken misschien nooit zou durven maken. Toch is een sprong in het diepe vaak het tofst en het beste.”

 

 

“Denk vooruit en blijf nooit te lang hangen in dingen die in het verleden zijn gebeurd”

 

“Toen ik begon met Cloudhead was het meer een geintje om mijn eigen bandje een duwtje te geven, mensen zien je toch anders als je de vertegenwoordiger bent van een band, ongeacht of dit in werkelijkheid zo is of dat je je zo voordoet. Toch, als ik deze stap niet had gezet dan was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Daarnaast ben ik nog steeds nog lang niet waar ik wil zijn. Er zijn altijd mooie uitdagingen of manieren om weer een stapje verder te komen en dat is dan misschien mijn laatste tip. Denk vooruit en blijf nooit te lang hangen in dingen die in het verleden zijn gebeurd. Je wil toch ergens komen, werk daar dan voor dan kom je tenminste nog eens ergens!”

 

Bekijk de website van Cloudhead Bookings

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Gepubliceerd op 25/01/2019