hoe scoor je dat optreden?

Dinsdag 29 oktober 2019 vond er weer een editie van Fix Je Bizz plaats. Deze keer met als thema: ‘Programmeurs aan het woord over hoe je dat optreden scoort’. Bart Jansen (Q-Factory/Comfort In Sound), Lesley Klaverdijk (Volt) en Ronald Geldhof (Altstadt/Comfort In Sound) gaven een kijkje in hoe zij te werk gaan. Een avond vol tips en we filterden de belangrijkste voor je in dit verslag!

Veel muzikanten willen graag veel optreden, dus het was te verwachten dat de interesse voor dit onderwerp hoog was. In de hoop de mysterie rondom het boeken van optredens wat te verhelderen, kwamen muzikanten en programmeurs samen op deze doodgewone dinsdagavond. Vol doodgewone, maar vooral wel heel effectieve tips!

Gebruik geen Facebook
De eerste tip die naar bovenkomt en waarop unaniem ‘ja’ wordt geknikt, is: contact programmeurs NIET via Facebook. Blijkbaar een veel voorkomende ergernis voor programmeurs. Ook niet als reminder als je wel eerder een mail hebt gestuurd. Als je hebt gemaild, dan zullen ze het altijd op een manier verwerken. Misschien niet in de snelheid die jij als muzikant graag wil en er wordt ook niet altijd op gereageerd, maar zodra je mailt dan wordt je meegenomen in de ‘malle molen’. Alleen als je echt, echt, echt nergens het juiste mailadres kunt vinden, dan vinden ze het oké als je in het heel kort naar het juiste mailadres vraagt. Maar over het algemeen wordt er op de website van de venue altijd wel een mailadres getoond. Ze worden liever ook niet gebeld. Het is vaak rumoerig op kantoor of het is niet het juiste moment omdat ze het overzicht op dat moment niet hebben.

 

 

 

Zodra je mailt, wordt je hoe dan ook meegenomen in de ‘malle molen’. Geen Facebook dus, en liever ook niet bellen

 

 

 

Mailen dus
“Mail me gewoon”, wordt er gezegd. Maar ja, wat dan? En hoe?


- Een korte mail, die het liefst ook gepersonaliseerd is. Gouden tip: geen probleem als je copy paste, maar zorg wel dat je de juiste informatie aanpast. Dat je niet de mail begint met de naam van een andere zaal bijvoorbeeld. Dit zorgt voor teveel plaatsvervangende schaamte en komt niet professioneel over. Zet ook niet meerdere mailadressen in het ‘aan’ of ‘cc’ veld. Ten eerste ziet iedereen dan aan wie je de mail hebt gestuurd, maar soms hebben mensen het ook niet door, worden er reacties naar iedereen gestuurd en dan komt de programmeur ongewild in een gesprek van iemand anders terecht

.
- Stuur linkjes naar muziek (niet als bijlages). En liever 1 of 2 goede geluidsopnames in plaats van een heel album slecht opgenomen. Als je als band pas begint focus je dus vooral op een paar goed opgenomen nummers. De programmeurs luisteren vaak sowieso het 1e couplet en refrein. Ze vinden het niet eerlijk om hun mening te baseren op alleen de eerste 10 seconden, muzikanten hebben er hun best op gedaan.


- Stuur linkjes naar video, zoals de videoclip van de laatste single en een live filmpje. Wat ook helpt is als je een media-partner vindt voor je video-première. Als je bijvoorbeeld een grote blog als All Things Loud of Never Mind The Hype bereidt hebt gevonden de première te doen, dan kom je meteen al een stuk serieuzer over.


- Stuur promo-informatie zoals bandfoto en een biografie.


- Zet in de mail een korte uitleg over wat je wil (bijvoorbeeld een specifieke datum of voorprogramma bij een bepaalde act) en waarom. Laat inhoudelijk weten waarom je het precies wil!


- Je krijgt niet altijd antwoord, maar als er interesse is en er op dat moment geen mogelijkheden worden gezien, dan hanteren alle 3 de programmeurs een mapjes systeem die is opgedeeld in genres en dergelijke, waar ze uit kunnen putten zodra ze bands zoeken. Een van de aanwezigen had dit onlangs ook gemerkt, doordat ze vanuit een venue een jaar na het versturen van een support-aanvraag antwoord kreeg op de mail met de vraag of ze bij een andere act wilden komen supporten.


- Programmeurs krijgen veel mail. 1 van de aanwezige programmeurs kreeg in 3,5 week vakantie 1700 mails. Dit waren niet alleen band-aanvragen, ook productie-mails, maar dan krijg je een idee van hoeveel mail ze krijgen. Daarom is timing belangrijk en ze geven daar een goede tip over: op maandag zit de mailbox vol van het hele weekend. Je kunt beter op dinsdag en woensdag mailen, dan zijn de programmeurs vaak productiever. De vrijdag is dan weer ‘killing’, want dan zijn ze vaak bezig met de voorbereidingen van de shows dat weekend.

 

 

Laat inhoudelijk weten wáárom je dan graag wil spelen

 

 

Helpt post ook?
Het is leuk als je een cd’tje of iets anders opstuurt. Je wordt er niet eerder door geboekt, maar het is wel leuk en het valt meer op. Stuur dan wel altijd een download- of luisterlink mee, want de programmeurs hebben niet allemaal meer zomaar toegang tot een cd-speler op kantoor. Een van de programmeurs kreeg ooit verspreidt over een langere periode 4 LP’s opgestuurd van een band. “Waarom?! Dat kost toch veel geld”, vroeg hij de band? Maar de band gaf aan: “Anders had je die vraag nu nooit aan ons gesteld”. Ze zijn geboekt, maar dat had niet direct te maken met de 4 LP’s.

 

 

 

Stuur je mail op dinsdag of woensdag, dan zijn de programmeurs het productiefst met hun mailbox

 

 

 

Supportshows scoren
Als je het voorprogramma wil doen van een band, kun je het beste meteen mailen op het moment dat je de aankondiging ziet, ook al is het concert pas over een paar maanden. Maar vaak wordt wel pas een paar weken van tevoren bekend of de zaal zelf support bij kan zetten of niet. Het is dan belangrijk dat de muziek goed aansluit op de hoofdact en dat je niet kort bij die datum al een ander optreden in dezelfde stad hebt gepland.

Hoe vaak komt het voor dat de programmeurs zelf een support bij een act kunnen zetten?
Altstadt: heel vaak, aangezien ze zoveel mogelijk proberen om een lokale support te zetten bij een band buiten Eindhoven.
Volt: ongeveer bij 30%, de overige 70% wordt de plek dan ingevuld via hetzelfde boekingskantoor of neemt de band zelf een support mee op tour.
Q-factory: erg afhankelijk van het genre. De programmering van Q-Factory is heel internationaal gericht, maar er is wel regelmatig plaats voor lokaal of Nederlands talent.

 

 

 

Mail voor voorprogramma’s meteen zodra je de aankondiging ziet

 

 

 

Social media
In hoeverre kijken de programmeurs naar social media? Er wordt wel kort gekeken naar de aantal likes op bijvoorbeeld Facebook, maar dat vinden ze niet heel interessant. Er zit een groot gat tussen een ‘liker’ en iemand die uiteindelijk tickets gaat kopen. Wat ze veel interessanter vinden, is wanneer de band voor het laatst heeft gepost, wat voor dingen ze posten en hoeveel interactie erop komt. Hoe creatief en actief is de band op social media? Als ze daar positief door worden verrast, dan hebben ze er ook meer vertrouwen in hoe je zelf je eigen shows promoot.

Er wordt niet alleen naar Facebook gekeken, want in bepaalde genres (zoals bij hiphop) leeft Instagram meer. Éen van de programmeurs heeft toegang tot een tool genaamd Chartmetric waarmee hij bijvoorbeeld kan inzien hoeveel luisteraars een artiest heeft. Dit kan hij meenemen in z’n afweging. Verder geven ze nog als tip om een video vast te pinnen bovenaan de tijdlijn op Facebook, zodat programmeurs meteen muziek van je kunnen vinden.

 

 

Er is een groot gat tussen een ‘liker’ en iemand die uiteindelijk tickets gaat kopen

 

 

Overige tips:
- Als je eenmaal geboekt bent, laat dan een visitekaartje achter. Bedankt de medewerkers (bijvoorbeeld: ook al vond je het geluid niet goed, bedankt de geluidstechnicus dan toch voor het fijne geluid) en zorg dat je reputatie goed blijft. Heb ook het fatsoen om te blijven bij de andere bands, zeker als je het voorprogramma doet van een band. En laat de backstage netjes achter. Gooi rotzooi in de afvalbak, zet de stoelen recht, etc. Zo krijg je het imago van een band waar fijn mee te werken is en wordt je eerder teruggevraagd.

- Het blijkt voor de programmeurs niet uit te maken of er nou een boekingskantoor mailt of de band zelf. Dus geen paniek als je geen boekingskantoor hebt! Mails van boekingskantoren waar ze goede ervaringen mee hebben zullen natuurlijk wel eerder opvallen in hun mailbox omdat ze degene al kennen.

- Het helpt als je de locatie goed kent. Is het podium bijvoorbeeld groot genoeg voor je 8-koppige band? Of speelt er überhaupt wel eens een band in je genre? Als je zelf de locaties bezoekt, voel je vaak al snel aan of er een match is of niet.
 
- Combinaties met andere bands aanbieden vinden programmeurs fijn. Package deals maken dus!

- De programmeur van een zaal is niet altijd de enige weg. Er zijn in sommige genres ook veel lokale promotors die concertavonden organiseren in die zalen, dat is in de punk bijvoorbeeld heel gebruikelijk.

- Heb je je inschreven voor de Popronde maar ben je niet geselecteerd? Volgend jaar (en het jaar er na) gewoon wéér proberen. Popronde is ideaal om veel meters te maken en vaak komen programmeurs ook inspiratie opdoen.

- Gebruik meerdere technische riders, zodat je de juiste kan sturen naar een kleine of grote venue. Pas datgene wat je meeneemt en nodig hebt aan op meerdere situaties.

 

 

 

Wil je weten wanneer de volgende Fix Je Bizz editie is en wil je de thema’s meebepalen? Word lid van de Facebook-groep: https://www.facebook.com/groups/fixjebizz/

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Gepubliceerd op 01/11/2019

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

PlatenPraten met Meis (Stroomhuis/Bagdaddy/Rararadio/Cairo Liberation Front)

 

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis