je band-/artiestennaam vastleggen

Als muzikant kun je je kunnen onderscheiden met jouw unieke muzikale geluid. Jouw artiestennaam vertegenwoordigt hierdoor een waarde, die meegroeit als je succesvoller wordt. Als muzikant ben je je eigen merk. Het is slim om dit merk - jouw artiestennaam - vast te leggen. Hiermee zorg je dat jij de financiële vruchten plukt van je muzikale arbeid.

 

Als je je artiestennaam hebt vastgelegd, zorg je ervoor dat jij als enige deze naam mag gebruiken. Je fans kunnen je onder jouw naam vinden op Spotify of andere social media.

 

Je naam is met dit zogenaamde merkrecht beschermd tegen namaak. Dit is belangrijk voor de verkoop van merchandise of kleding met jouw naam erop. Naast het geven van concerten is dit een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor muzikanten.

 

Hoedan?
Laat je naam registreren bij het Benelux Merkenbureau (BOIP) https://www.boip.int/nl/ondernemers/merken

 

Dit kost ongeveer € 240 voor het registreren van je naam en een onderzoek of je naam niet al door een ander is geregistreerd. Dit onderzoek kost 3 tot 6 maanden. Het kan sneller, maar dan betaal je ook meer.


Met de registratie bescherm je je naam in de Benelux voor een periode van 10 jaar. Bescherming geld voor maximaal 3 categorieën. De belangrijkste categorieën voor muzikanten zijn: 41 opvoeding en ontspanning, 9 geluidsdragers en 25 kleding (ivm merchandise).

 

 

 

 

Anita van Gelder

Winstadviseur met een passie voor het helpen van muzikanten.
Ze deelt dan zo nu en dan ook tips speciaal voor muzikanten op Facebook en Instagram.
www.anitavangelder.nl

 

Foto Anita.jpg

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI