muzikant? opvallen doe je met een oneliner

Hoe kun je opvallen tussen alle andere muzikanten? Hoe kun je binnen een paar zinnen uitleggen wat voor muziek je maakt, zodat mensen echt een idee krijgen hoe je muziek klinkt zonder het te horen? In deze blogpost leg ik (Mirjam van POPEI en Onlightning) uit hoe je je eigen oneliner schrijft, zodat je in weinig tekst precies kunt omschrijven waar jij voor staat.

 

Wil je graag opvallen tussen de andere muzikanten? Wil je meteen de aandacht van mensen trekken op het moment dat ze met je muziek in aanraking komen? En zou je graag meer JUIST publiek willen aantrekken bij je optredens? Een belangrijk onderdeel daarvan is de oneliner.

 

Als artiest moet je vaak uitleggen hoe je muziek klinkt en wat men kan verwachten. Met de komst van het internet is onze aandachtsspanne korter dan ooit tevoren, dus je moet paraat staan om, op commando, een korte oneliner (ook wel elevator pitch genoemd) te delen.

 


Als artiest moet je vaak uitleggen hoe je muziek klinkt en wat men kan verwachten

 

 

De oneliner is een promotionele tool die vaak wordt vergeten door artiesten, maar een korte boodschap dat makkelijk online én offline te delen is met anderen en absoluut essentieel is voor je algemene marketing strategie.

 

Als je nog nooit een oneliner hebt geschreven, kan het een overweldigend gevoel geven als je denkt dat je al je ervaring en prestaties moet gaan samenvatten. Weet dat je niet álles kwijt hoeft in je oneliner. Het enige doel hier is om in zo min mogelijk woorden je muziek te omschrijven - zodat men weet wat ze kunnen verwachten - en nieuwsgierig te maken.

 

Een oneliner bestaat uit: 
(micro)niche (omschrijving)
groot artiest (omschrijving)
hedendaagse artiest (omschrijving)
USP(‘s) (nieuwsgierig maken)
Wildcard(s) (nieuwsgierig maken)


Ik zou de oneliner in het Engels schrijven, behalve als je je écht niet op het buitenland richt omdat je bijvoorbeeld in het Nederlands zingt. Je kunt er ook voor kiezen een versie in het Engels én Nederlands te maken. In de voorbeelden hieronder doe ik het in het Engels en mijn band The Dirty Denims als voorbeeld.

 

 

 

Microniche
Gebruik de omschrijving van de niche of microniche. Voorbeeld: Hardrock.

 

Groot artiest
Kies uit je inspiratiebronnen (of artiesten die hoorbaar zijn in je muziek) een groot artiest of grote band die iedereen kent (wereldberoemd). Voorbeeld: AC/DC.

 

Hedendaagse artiest
Kies uit je inspiratiebronnen (of artiesten die hoorbaar zijn in je muziek) een ‘hedendaagse’ artiest. Dit zijn artiesten die de afgelopen 2 jaar iets hebben uitgebracht, niet wereldberoemd zijn maar wel bekend in het genre. Mocht dit te lastig zijn, kun je in plaats daarvan ook 2 grote artiesten in je onliner noemen. Voorbeeld: Joan Jett.

 


Met de USP geef je aan wat er uniek is aan jou en/of je muziek

 

 

USP
USP staat voor Unique Selling Point en daarmee geef je aan wat er uniek is aan jou en/of je muziek. Tot nu toe heb je jezelf vooral vergeleken met anderen, maar nu is het tijd om jezelf te onderscheiden!

 

Misschien weet je door onderstaande vragen zélf al te bepalen wat je USP is. Is er iets anders aan...:
... je instrumentarium t.o.v. artiesten in je genre?
... je ontstaansgeschiedenis t.o.v. artiesten in je genre?
... de onderwerpen van de lyrics t.o.v. artiesten in je genre?
... het maakproces t.o.v. artiesten in je genre?
... de samenstelling van de band en/of de bandleden zelf t.o.v. artiesten in je genre?
... de stem t.o.v. artiesten in je genre?
... de stemming/sfeer t.o.v. artiesten in je genre?
... hoe mensen zich gaan voelen als ze de muziek horen t.o.v. artiesten in je genre?
... de speelstijl t.o.v. artiesten in je genre?
...de mix met andere muziekstijlen t.o.v. artiesten in je genre?

 

Noteer voor jezelf 1 of meerdere unieke punten.

Vind je het lastig, vraag het dan aan anderen!
 
Voorbeeld USP:

Makes you happy
Female fronted
Two rockchicks

 

Wildcard
Schrijf een aantal woorden of zinnen die je muziek beschrijven en die mensen nieuwsgierig maken naar meer. Dit kun je eventueel ook vragen aan je volgers. 

 

Voorbeeld Wildcard:
Energetic
Party
Great performance

 

 

Oneliner voorbeeld:


Hardrock (niche) that makes you happy (USP) and sounds like a mix of AC/DC and Joan Jett (grote en hedendaagse artiest), by 4 energetic rockers including 2 chicks (USP + wildcard) with a great performance (wildcard).

 

 

 

Heel veel succes met het schrijven van je eigen oneliner!

 

 

>> MIS GEEN TIPS MEER! KLIK HIER OM WEKELIJKS EEN NIEUWE MUZIKANTENTIP IN JE MAILBOX TE ONTVANGEN <<

Gepubliceerd op 10/04/2020