studio-tips van bob de wit

Bob de Wit is een bekende in de Eindhovense muziekscene. Als geluidstechnicus bij de grotere zalen zoals Effenaar en 013, maar muzikanten weten de weg naar zijn Supernova studio ook goed te vinden: o.a. Radar Men From The Moon, GNOD, Dave Vermeulen, Voltage, S.t. Cordell en The Dirty Denims. Hij deelt z’n ervaring met ons!

 

Hoe kunnen bands zichzelf het beste voorbereiden voor de studio-opnames?

“Weet wat je komt en gaat doen. Klinkt heel simpel, maar dat is het niet altijd. Ik nodig bands vaak uit voor een gesprek om te oriënteren, voor mij maar ook voor de band.

 

Er zijn verschillende manieren om het beste resultaat op de band (ssd schijf) te zetten, maar dit is voor iedereen anders. Dus moet je met de band en producer samen tot de beste methode zien te komen voor de nummers die je wil opnemen om dit binnen het budget van de band te houden. Voor een producer is het namelijk heel belangrijk dat de tijd nuttig besteed wordt zonder haast of stress te creëren.

 

“Overleg de methode met je technicus/producer, maar denk hier wel over na en bereid je hier op voor”

 

Kies je er voor om met z’n allen tegelijk in te spelen, of ieder om de beurt? Welke volgorde? Hoe ga je beginnen? Met of zonder clicktrack? Deze methode hoef je als band natuurlijk niet zelf uit te vinden. Overleg dit met je studiotechnicus / producer, maar denk hier wel over na en bereid je hier op voor. Experimenteren is heel leuk in de studio en heel leerzaam, maar kost vaak veel tijd. Maak dus bewuste keuzes.”

 

Zijn er bepaalde dingen waar bands vaak tegenaan lopen zodra ze eenmaal in de studio zijn? “Frustratie kan heel moeilijk zijn. Iedereen ontkent natuurlijk dat het gebeurt, maar eerlijk is eerlijk: ik denk dat het bij bijna iedere band gebeurt. Ik vind het niet erg, want dat betekent namelijk ook dat er veel toewijding en passie is om er het beste van te maken. Zolang die frustratie niet overslaat in irritatie. Ik snap best dat het super irritant is om naar take 74 te luisteren van een drummer terwijl jij nog jouw partij moet inspelen, maar help elkaar daar mee.”

 

“Ik snap best dat het super irritant is om naar take 74 te luisteren van een drummer terwijl jij nog jouw partij moet inspelen”

 

Welke volgorde van opnemen heeft jouw voorkeur?

“Dat ligt helemaal aan de nummers en aan de muzikanten. Sommige bands zijn zo op elkaar ingespeeld dat je ze tegelijk laat spelen omdat er dan zoveel energie afknalt dat je alle kleine imperfecties voor lief kan nemen. Muziek hoeft voor mij niet perfect te zijn, maar het moet zeker niet slordig zijn. Voor mij is er dus niet echt een vaste volgorde of heeft iets mijn voorkeur. Ik vind het belangrijk dat een band lekker speelt in de studio en dat de juiste energie in de studio is voor de nummers.

 

Laid back zondagmiddag guitar songs, zoals ik met Dave Vermeulen aan het opnemen ben, neem ik het liefst ook op een zondagmiddag op terwijl hij de basispartijen spelend en zingend tegelijk opneemt. Dan van je die vibe. Later nemen we dan eventueel de drums, percussie en bas op. Terwijl je met een strakke rock&roll band, zoals ik toen der tijd deed met Voltage (ook met Dave Vermeulen), met de drum en bass begint om de ritmesectie erop te zetten.

 

“Soms laat je ze tegelijk spelen omdat er dan zoveel energie afknalt dat je alle kleine imperfecties voor lief kan nemen”

 

Met Radar Men From The Moon staat experimenteren hoog in het vaandel, dus dan ben ik heel flexibel en kijken we wat de situatie nodig heeft. Dan sta je buiten te roken en komt iemand met een idee waardoor iedereen heel enthousiast is en dan laten we even vallen waar we mee bezig waren en gaan we dat doen. Voor mij natuurlijk niet altijd heel handig, want dan heb je net een sound staan en dan gaan we ineens iets anders doen.

 

Het voordeel aan de Supernova studio die ik heb gebouwd, is dat alles heel flexibel is en dat ik in 2 ruimtes tegelijk kan opnemen. De grote liveroom is groot genoeg om zoals de Temple ov BBV sessie (https://nmth.nl/roadburn-tip-temple-ov-bbv-plaat/), met 2 drummers, 2 bassisten, 2 synth setups, 3 gitaristen een saxofonist en 2 zangers tegelijk op te nemen en dan is er nog ruimte voor creativiteit over en genoeg spullen om tegelijk in de small live room een vocal of synth overdub sessie te doen.”

 

“Het voordeel van de Supernova studio is dat alles heel flexibel is en dat ik in 2 ruimtes tegelijk kan opnemen”

 

Hoe breng je structuur aan in de studio?

“Structuur is heel belangrijk, dus wat ik vaak doe bij binnenkomst is iedereen zijn eigen werkruimte / hoekje te geven waar hij zijn setup kan bouwen. Daarna leg ik uit waar de koffiemachine staat en hoe hij werkt. Vervolgens maken we met z’n allen een tijdsplanning en proberen we ons zoveel mogelijk aan die planning te houden.

 

Tuurlijk kan je niet helemaal voorspellen hoe een dag loopt, maar met wat ervaring kan je wel inschatten wat mogelijk is. En een creatief vet idee mag af en toe wat tijd kosten. Zoals de meeste muzikanten waarmee ik heb gewerkt weten ben ik niet bang voor lange sessies van 12 / 13 uur en als het beter is om even een uurtje terug te komen om een likje of 2e stemmetje in te spelen doe ik daar over het algemeen niet zo moeilijk over.”

 

“Ik ben niet bang voor lange sessies van 12 / 13 uur”

 

Waar wordt je blij van in de studio?

“Kippenvel momenten.”

 

Waarvan niet?

“Als de koffie op is en de supermarkten al uren dicht zijn.”

 

Nog andere tips?

“Niet gericht op de studio misschien, maar iets wat ik in de muziek wereld in Nederland heel veel zie en vaak bespreek met muzikanten in de studio;

 

Als muzikant moet je tegenwoordig een eigenwijze duizendpoot zijn. De verhalen over talent scouts en ontdekt worden gebeuren niet meer vanzelf. En goud geld is er niet meer, je zult het zelf moeten doen in deze wereld. Dus maak een goed plan, rekening houdend met je budget, ieders tijd en je doel voor het hele totaal plaatje. Ik heb een aantal platen mogen opnemen waarvan ik vind dat ze veel te weinig aandacht krijgen, maar een recensent kan niet komen checken bij jou op zolder of daar toevallig nog iets ligt waar hij over kan schrijven. Daar zal je hem zelf van moeten overtuigen.”

 

“Een recensent kan niet komen checken bij jou op zolder of daar toevallig nog iets ligt waar hij over kan schrijven”

 

Welke bands heb je opgenomen die je graag wilt noemen?

“Het liefst zou ik alle bands noemen waarvan ik ooit muziek heb opgenomen maar ik zal het houden bij mijn top van 2017 (in random volgorde) als soort van eindejaarslijstje :P

 

- Als eerste natuurlijk RMFTM (Radar Men From The Moon, red.) waarmee ik een gedeelte van de studio deel, ondertussen al 5 albums mee heb opgenomen en verschillende projecten mee heb gedaan. Hun nieuwste release; Subversive 3: De Spelende Mens kwam uit op 1 dec, dit was voor ons (voor mij in ieder geval en ik denk voor RMFTM ook) een heel leuk experiment waarbij we gebruik maakte van vooral synths, sequencers, drum machines, welgeteld 52 gitaarpedalen en nog vele andere speeltjes. Alle nummers zijn geschreven in de studio en alles is live (bijna zonder overdubs) ingespeeld. Daardoor stond ik bij deze sessies vaker in de live room te helpen/dirigeren en assisteren dan dat ik in de control room zat.

 

 

- Ook kwam dit jaar GNOD uit Manchester langs om hun plaat die in 2018 komt op te nemen. Ook een leuk project dat ik mocht doen waarbij veel geëxperimenteerd werd, we lange sessies deden, met z’n allen in de live ruimte tegelijk in speelden om vervolgens met overdubs van losse muzikanten te werken. De vliegverbinding tussen Manchester en Eindhoven is goedkoper dan Eindhoven – Amsterdam, dus het klinkt allemaal heel ver weg maar het internet en cheaptickets maken de wereld een stuk kleiner.

 

 

- En zoals sommigen al gezien hebben ben ik op dit moment bezig met DAVE VERMEULEN om samen met hem zijn liedjes te producen. Dit zijn leuke sessies waar Dave en ik rustig al zijn liedjes bekijken, kneden en in een vorm gieten. Meestal beginnen we gewoon met Dave die zijn liedjes speelt op de bank bij mij in de studio. Dit nemen we dan op en voegen we er later extra laagjes aan toe die Dave dan meestal ook gewoon zelf speelt.

 

 

- In 2016 kreeg ik een mail van een van mijn 90’s jeugdheld Mark Arm of ik met MUDHONEY mee op tour wou als Tm/Foh (tour manager/front of house) iets waar je als Grunge kid jaren van hebt gedroomd, dus ook niet zomaar kan weigeren. Tijdens deze tour kon ik 20 van de 27 shows multi track opnemen en na de tour vroeg de band mij of ik 1 liedjes als "kerst special" wou mixen en masteren. Ik mixte Broken Hands (live in Ljubljana), welke heel goed werd ontvangen door de fans en waarop SUBPOP mij meteen vroeg of ik meer had. Dus 18 jan is de officiële SUBPOP release van "LIE - MUDHONEY” (live in Europe) die ik compleet heb mogen mixen en masteren.

 

 

- Kort nog wat dingen die uit zijn gekomen in 2017: S.t. Cordell (EU), Thalamus (NL), Temple ov bbv (UK/NL), Future (FR), Capcap…cap (NL), The Dirt Denims (NL), Mdme Spkr (FR), Cloudmen (NL) en Ceremony (USA).

 

 

” Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd op 14/12/2017

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis