10 led zeppelin drummers & bassisten tips en tricks

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Martijn Vaassen en Roel Van Erp maakten naar aanleiding van de vorige Drummers & Bassisten editie over Led Zeppelin deze lijst met maar liefst 10 tips voor drummers en bassisten!

Word ook lid van de Drummers & Bassisten Facebook-groep en praat mee

 

 

1) Oneven maatsoorten kan je song net die andere vibe geven die het nodig heeft. In The Crunge hebben ze een extra tel aan de maat toegevoegd waardoor een 9/8 ontstaat. Martijn en Roel maakten er eerder al deze video over:

 2) Een typisch Bonham ding zijn de snelle LRKK fills, en de grooves met snelle kicknoten. Bonham trainde zijn rechtervoet zodanig, dat hij op elk tempo kicknoten kon spelen tijdens zowel fills als grooves. Soms denk je dat hij twee basdrums speelt, maar het is er echt maar één.

 3) Als je groot wil klinken als drummer, denk aan louter grote maten ketels, maar ook grote maten bekkens. Zie ook tip #10.

4) Als je bas gaat opnemen, neem dan zowel het DI signaal als de amp speaker op. Een mix van deze signalen werkt vaak erg goed.

 

5) Wil je als bassist live ook een ander instrument spelen zoals bijvoorbeeld toetsen, speel dan de baspartij met baspedalen. John Paul Jones deed dit live onder meer tijdens No Quarter.

 

 

 

6) Wil je als rock drummer je vocabulaire uitbreiden, luister eens naar andere genres. John Bonham luisterde bijvoorbeeld veel naar James Brown.

 

7) Ben je in de studio en mist je opname nog een bepaald geluid, kijk wat er in de studio rondslingert wat misschien niet eens bedoeld is om muziek mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gitaarkoffer percussiegeluid op Ramble On.

 

 

 

8) Heb je maar een klein aantal microfoons of sporen tot je beschikking, probeer de Glyn Johns opnametechniek voor drums.

 

 

9) Heeft het nummer waar je aan werkt nog een bepaalde passage nodig, laat je inspireren door waar de tekst van het nummer over gaat. Een voorbeeld is het "sex scene" middenstuk in Whole Lotta Love.

 

 

10) Voor de gearjunks, dit gebruikt Brian Tichy op zijn Ludwig Vistalite kit om te klinken als Bonham:


Ketels:

26x14 kick

14x10, 16x16, 18x16 toms

14 x 6 1/2 Supraphonic snare

 

Vellen:

Remo Black Dot slagvellen met clear Ambassadors ondervellen. Brian stemt eerst het ondervel, dan het bovenvel. De ondervellen zijn hoger gestemd dan de slagvellen.

Powerstroke P3 clear Black Dot als slagvel op de kick. Hoog stemmen, geen demping, geen gat in resonantievel.

 

Bekkens:

Paiste 2002 Big Beat 16" hihats

Paiste 2002 Big Beat 18, 19, 20 crash,

Paiste Formula 602 ride 24"

 

 

 

>> MIS GEEN TIPS MEER! KLIK HIER OM WEKELIJKS EEN NIEUWE MUZIKANTENTIP IN JE MAILBOX TE ONTVANGEN <<

Published on 25/05/2020

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version