5 tips voor een goede biografie

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Een van de belangrijkste pagina’s op je website is je biografie-pagina. Hoewel je misschien geweldig bent in het componeren van melodieën en songteksten, is het moeilijk om over jezelf of over je band te schrijven! Het is niet eenvoudig, maar het is een super belangrijke tool om jezelf of je band professioneel te beschrijven. Wij delen een aantal tips die je kunt gebruiken om je biografie te schrijven of op te schonen.

 

Dit artikel is gebaseerd op dit artikel van Bandzoogle.

 

1. Betrokken introductie

Om te beginnen maak je eerst een paar aantekeningen op een stuk papier. Noteer daarop je naam en waar je vandaan komt. Noteer artiesten waar je muziek op lijkt, door welke artiesten je bent beïnvloed en verwerk dit in één of twee zinnen. Maak het verhaal boeiend maar niet te langdradig. Denk bijvoorbeeld ook aan de tone of voice. Afhankelijk van je muziekstijl en je persoonlijkheid wil je misschien wat humor in je biografie verwerken.

 

 

Maak het verhaal boeiend maar niet te langdradig

 

2. Achtergrondinformatie

Neem wat relevante achtergrondinformatie mee, waaronder je muziekgeschiedenis, maar houdt deze wel kort. Je wilt er zeker van zijn dat de lezers betrokken blijven en je ze dus niet verliest met lange alinea's. Schrijf je biografie in de derde persoon, dus niet in de ‘ik’ of ‘wij’ vorm, zodat het eventueel één-op-één overgenomen kan worden door pers en de locaties waar je gaat optreden.

 

3. Beschrijving van je muziek

Hoewel de meeste van je fans weten hoe je klinkt, heeft bijvoorbeeld een muziekblogger misschien nog geen idee van je geluid. Voeg daarom een korte beschrijving toe van hoe je muziek klinkt. Het kan lastig zijn om het geluid in een genre te plaatsen, maar probeer in een paar zinnen te omschrijven wat mensen kunnen verwachten. Ga er vanuit dat mensen op dat moment niet naar je muziek kunnen luisteren dus zorg dat ze een goed (lees: juist) beeld krijgen.

 

 

Voeg een korte beschrijving toe van hoe je muziek klinkt

 

4. Carrière hoogtepunten en prestaties

Denk aan alles wat je hebt bereikt met je muziek. Heb je voor een bekende band geopend of op een groot festival gespeeld? Heb je succes gehad met het streamen op muziekplatforms? Ben je genomineerd voor een prijs? Maak een lijst van je prestaties. Kies vervolgens twee of drie van de meest indrukwekkende items en neem deze op in je biografie.

 

5. Actuele informatie

Werk je biografie-pagina altijd bij met nieuwe projecten, releases, samenwerkingen of aankomende tours. Zorg ervoor dat je nieuwe prestaties toevoegt terwijl je carrière vordert. Kies de meest relevante en recente dingen die je met je muziek hebt gedaan en voeg deze toe aan de biografie.

 

ebook-download-page-2.png

 

Published on 21/02/2019

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version