9 dingen die muzikanten moeten weten volgens geluidstechnici

Unfortunately this page isn't available in English. 

 

Grote kans dat de technicus achter de knoppen zelf ook een muzikant is, maar veel muzikanten behandelen de technicus er niet als een. En dat terwijl de geluidsman/-vrouw een belangrijk onderdeel is tijdens een live optreden. Luister naar deze 9 tips en je haalt er het meeste uit, zeker als je niet je eigen technicus meeneemt!

 

Dit artikel is gebaseerd op dit artikel van Reverb.com

1. Goed werkende gear
Weet van tevoren dat al je materialen optreden-klaar zijn. Het is niet de verantwoordelijkheid van de technicus om je daarmee uit de brand te helpen voor of tijdens de set, en je kunt ook niet verwachten dat zij een voorraad kabels, batterijen of drumsticks hebben als je dingen bent vergeten. Optredende artiesten zouden altijd een backup mee moeten nemen.

 

Optredende artiesten zouden altijd een backup mee moeten nemen


2. Geef een korte samenvatting van de instrumenten en zang
Reserveer een minuutje om de geluidstechnicus ter plaatse te vertellen hoeveel microfoons, DI’s, versterkers of andere inputs de band nodig heeft. Vertel waar elke muzikant staat op het podium. Of zelfs beter, neem een je stageplan mee waarop duidelijk staat wat waar nodig is.

 

Voorbeeld:
“We hebben 2 zangmicrofoons nodig vooraan het podium en 1 voor de drummer. En we hebben een keyboard input nodig en een DI voor de mandoline.”

3. Neem een extra setlist mee met daarop de instrument wisselingen
Pakt de gitarist halverwege de set een akoestische gitaar? Is er een andere lead zanger bij een van de liedjes? Speelt de zanger tijdens een liedje toetsen? Het is super om het publiek te verrassen, maar licht de geluidstechnicus in door duidelijke aanwijzingen op een setlist.  

 

Neem een stageplan en een extra setlist mee


4. Plug niets uit nadat je hebt opgebouwd
Als de soundcheck is begonnen, trek nergens meer kabels uit. Alleen als de geluidstechnicus je het teken geeft dat het oké is – wanneer hij het kanaal heeft uitgezet – mag je instrument- of microfoonkabels eruit trekken.

5. Vraag het publiek niet hoe het klinkt
Live geluid mixen is niet iets wat je moet overlaten aan het publiek. Wanneer je iemand anders vraagt hoe het klinkt, dan is dat een belediging voor je geluidstechnicus. Vertrouw erop dat ze de ruimte kennen. Ook vinden ze het niet super gezellig om je vriend of goedbedoelde moeder hem/haar te laten vertellen dat je gitaar niet hard genoeg staat. Als je achteraf hoort over een geluidsprobleem, laat het de geluidstechnicus weten en vraag hoe je kunt helpen dit de volgende keer te voorkomen.  

 

Wanneer je iemand anders vraagt hoe het klinkt,
dan is dat een belediging


6. Meer monitor nodig? Vraag het door de microfoon
Je mysterieuze hand-signalen kunnen verkeerd worden begrepen door de geluidstechnicus. Als je meer monitor nodig hebt, gebruik dan je microfoon. Nog beter; specificeer wat je nodig hebt: meer toetsen, minder bas, meer van je eigen zang, etc.

7. Als je versterker te hard staat, kan de technicus het geluid in de zaal niet mixen
Dit zal je toch wel begrijpen, niet waar? Als je belachelijke volumes hanteert, dan zal een goede geluidstechnicus je eerder jouw eigen geluid in de zaal laten verpesten, dan de rest bijdraaien tot stadion-niveaus. Zet je versterker net hard genoeg en laat de rest over aan de technicus. Als je jezelf niet hard genoeg hoort, laat de technicus je gitaar harder zetten op je monitor. 

 

De technicus een drankje aanbieden,
wie doet dat nou?

8. Bouw snel af
Vrienden of fans zullen langs komen om te zeggen hoe vet het wel niet was, maar laat ze vriendelijk weten dat je eerst even moet afbouwen en dat je daarna zo snel mogelijk naar ze toekomt. Zeker als er nog een andere band zit te wachten om op te bouwen. Als je niet kunt op- en afbouwen in 10 minuten, dan ben je óf te langzaam of breng je teveel spullen mee. Als 1 van de bandleden meteen na het optreden merchandise wil verkopen, zorg dan in ieder geval dat je een crew-lid meeneemt die voor degene afbouwt (of neem een merchandise heer/dame mee). 

9. Een bedankje
Na afloop, biedt een drankje aan de technicus. We horen je denken: wie doet dat nou? Precies. Je zult worden onthouden, en wellicht heb je er de volgende keer profijt van. Het kan in ieder geval geen kwaad!

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 18/09/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version