bandrepetitie tips van steef (black bone)

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Black Bone is op dit moment een van de succesvolste rockbands uit Eindhoven e.o. en ze worden zelfs de nieuwe vaandeldragers van de Eindhoven Rockcity-vlag genoemd. Op dit moment zitten ze veel in de repetitieruimte, want in mei nemen ze hun nieuwe plaat op die in september uit zal komen. Ook deze plaat wordt weer geproduceerd door Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock). We vragen Steef (zang/gitaar) naar tips voor in de repetitieruimte!

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?
“Belangrijkste is dat je van te voren weet wat je gaat doen. Spreek het van tevoren af. Anders krijg je van die gare repetities waar je soms niets mee opschiet, haha. Coole ideeën die ontstaan in repetities meteen opnemen met je telefoon of met wat microfoons. Super fijn om een grove schets thuis terug te kunnen luisteren en het daar verder uit te werken.”

 

“Spreek van tevoren af wat je gaat doen, anders krijg je van die gare repetities”


Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?
“Het is vaak wel fijn om een soort van leider te hebben die het touw in handen neemt voor een repetitie en ook meteen de knoop door kan hakken. Dat houdt vaak ook een beetje het overzicht in een repetitie. Bij ons ben ik dat regelmatig, maar vaak ook ‘Zompes’ (de bassist Sven Hompes, red.). Meestal is het degene die met het idee is gekomen voor het nieuwe nummer.”

 

“Vaak is de uiteindelijke setlist een mengelmoes van al onze bandleden”


Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?
“Voor een nieuwe set maken we vaak eerst ieder apart thuis een setlist. Zo zie je wat iedere bandlid de beste volgorde vindt. Daarna komen we samen en laten we de setlisten bij elkaar komen en onderbouwen we waarom we denken dat juist dát nummer op die plek moet komen. Vaak is de uiteindelijke lijst dan een mengelmoes van alle bandleden. Daarna goed doorspelen en nog eventuele toffe dingen toevoegen aan de set.”

 

“Uit jammen kunnen super gave dingen uitkomen, waar je dan vaak ook een mega kick van krijgt”


Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?
“Vaak kom ik of Zompes met een gave riff aanzetten, het liefst inclusief een couplet-refrein-ideetje. Zo kan je veel sneller werken in plaats van dat super lang jammen in een hok. Al kunnen daar ook super gave dingen uitkomen, waar je dan vaak ook een mega kick van krijgt. En dan is het super belangrijk om het toffe idee ook meteen op te nemen. We hebben ook wel eens gehad dat we dachten: “Ah, dat nummer is zó cool, dat weten we de volgende repetitie nog wel”. Haha, not…

 

“We dachten wel eens: ‘Ah, dat nummer is zó cool, dat weten we de volgende repetitie nog wel’. Haha, not…”

 

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?
“Haha, stageperformance oefenen we eigenlijk niet echt. Ik vind dat je dat een beetje kan zien bij een show als je afgesproken dingen doet in poses ofzo. Lekker gas geven op 't podium en een goede tijd hebben met de mensen in de zaal of festival!”

Nog andere tips?
“Gas op dien lolly!”


Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

 

Foto: Mike Nicolaassen

Published on 07/04/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version