bandrepetitie tips van the 101’s

Unfortunately this page isn't available in English. 

 

De punkrock helden van The 101’s brachten afgelopen juni hun nieuwe album Counterbalance uit tijdens een release show in de Effenaar. De band sloot zich vorig jaar vier weken lang op in de Californische Panda Studio's, samen met de Amerikaanse topproducer Sam Pura. Hoe bereiden zij zich voor op opnames en live shows? We vragen het aan bassist Mark Welten!

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?
“We repeteerde eigenlijk altijd 2 keer in de week. Op dinsdag en zondag. We hoefden toch nooit naar de kerk! Tegenwoordig repeteren we woensdagavond en soms nog steeds 2 keer in de week. Structuur is er eigenlijk gewoon in gegroeid, tijdens de repetitie houden we ons voornamelijk bezig met het spelen van de nummers en het werken aan de set. We bespreken natuurlijk ook van alles, maar dat proberen we zoveel mogelijk buiten de repetitietijd te doen om hier geen tijd te verliezen.”


“We bespreken natuurlijk ook van alles, maar dat proberen we zoveel mogelijk buiten de repetitietijd te doen”


Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?
“Rollen groeien vaak vanzelf, vooral als je pas net begint. Kijk naar wat je leuk en interessant vindt om te doen. Vergeet ook niet waar je sterke en je zwakke punten liggen! Wij hebben op zich best een duidelijke verdeling, maar soms moeten taken verdeeld worden op een andere manier dan gebruikelijk. Samenwerken is sowieso het belangrijkste!”


“Rollen groeien vaak vanzelf, vooral als je pas net begint”


Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?
“We houden ons best veel bezig met de set opbouw en dergelijke. We zorgen altijd dat we voor een show goed duidelijk hebben welke nummers we spelen en wat voor overgangen er zijn. Na een show kijken we dan ook terug naar hoe het verliep en waar het misschien nog beter kan. Soms checken we in de repetitieruimte welke nummers het beste op elkaar aansluiten, of gaan we op zoek naar de beste drumfill voor tussen de nummers.”


“Soms gaan we op zoek naar de beste drumfill voor tussen de nummers”


Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?
“Andy schrijft de nummers en teksten, die zijn dan ook al voor een groot deel af voor hij ermee naar de repetitieruimte komt. We gaan er dan samen naar kijken, spelen ze door en kijken wat er nog vetter of beter kan.”

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?
“Ja zeker! We repeteren stiekem best vaak in de stage opstelling. Natuurlijk is dit niet het echte verhaal, maar je probeert er dan toch zoveel mogelijk energie in te steken om toch klaar te zijn voor het echte optreden. Een beetje trainen voor het echte werk zeg maar.”


“We repeteren stiekem best vaak in de stage opstelling”


Nog andere tips?
“Repetities zijn super om te oefenen, maar ook om een band op te bouwen. In het begin gingen we vaak ook na de repetitie nog samen iets eten of drinken. Dit is nu iets minder omdat iedereen het drukker heeft, maar vergeet niet dat je ooit ook samen in een bus moet zitten om een week lang bij vreemden op de vloer te slapen. Het is dan wel fijn dat je elkaar ook al echt kent en niet alleen van muziek maken en backstage op de bank zitten.”

 

Foto: Silvy Maatman

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 20/07/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version