bandrepetitietips van shadowrise

Unfortunately, this page isn't available in English.

 

Door hun muziek te smeden in de diepten en duisternis van Nederland, combineert Shadowrise Symphonic Power Metal met de zwaarte van Melodeath. Als een opvolger van hun goed ontvangen EP bracht Shadowrise hun zelfgeschreven debuutalbum op 23 maart uit via Painted Bass Records. POPEI vroeg de band hoe ze hun repetities invulling geven!

 

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?

"De structuur zit hem vooral in de voorbereiding van de repetitie. We komen iedere (!) maandag bij elkaar en doen dan de dingen die de meeste urgentie hebben, soms is dat een bepaalde set oefenen voor een show, maar soms zijn dat ook hele andere dingen zoals het opnemen van een video, social media maar ook financiële zaken moeten geregeld worden.

 

Van tevoren wordt er een planning gemaakt voor de dag, zodat iedereen zich kan voorbereiden. Vervolgens wordt het plan uitgevoerd en afgesloten met een meeting waarin iedereen punten kan inbrengen ter bespreking. Dit gaat meestal via skype, zodat onze Jack uit Engeland er ook bij kan zijn. Hieruit volgt weer een taakverdeling voor de rest van de week.

 

Iedereen heeft zijn/haar verantwoordelijkheden, maar meestal werken we met meerdere bandleden aan 1 project voor zowel de nummers als de andere to do’s ten behoeve van de band."

 

"Soms is een bepaalde set oefenen voor een show het meest urgent, maar soms zijn dat hele andere dingen zoals het opnemen van een video, social media of financiële zaken"

 

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?

"Het is handig om een bandleider aan te wijzen die het laatste woord heeft en de repetitie kan ‘dirigeren’. Bij ons is deze niet uitgesproken, maar er is altijd wel iemand die deze taak op zich neemt."

 

Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?

"Tijdens de repetitie gaan we redelijk vrij te werk. Er is geen vast protocol, omdat je gaandeweg dingen tegenkomt waar je op wilt kunnen anticiperen. Het is dus handig om niet alles vast te zetten binnen de repetitie.

 

Wanneer de nummers er noot voor noot in zitten, kun je gaan focussen op andere dingen, zoals ‘groove’ en ‘frasering’, kortom; de manier waarop je de noten speelt en inhaakt op het spel van de anderen. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed idee hebt over hoe instrumenten elkaar kunnen aanvullen, zonder dat ze elkaar in de weg te zitten.

 

Besteed dus een goede 15 minuten aan het op orde krijgen van de mix voordat je begint. Hoe je gitaar thuis klinkt, als je in je eentje speelt, is die in band setting meestal niet gewenst! Ten slotte is het essentieel (in onze ogen) om feedback te geven op elkaars spel, zowel positief als verbeterpunten. Wanneer dit lastig is kun je een ‘algemene feedback ronde’ in het spel roepen, dan hoeft niemand zich bezwaard te voelen!"

 

 

"Het is belangrijk dat je een goed idee hebt over hoe instrumenten elkaar kunnen aanvullen, zonder dat ze elkaar in de weg te zitten"

 

 

Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?

"Onze manier van schrijven is vrij ‘klassiek’, alsof we componeren voor een orkest. Zogezegd schrijven we de nummers thuis en werken we ze zodanig uit dat er in de repetitieruimte eigenlijk geen twijfel meer mogelijk is, dan is het gewoon spelen en gaan.

 

Wanneer dingen in de praktijk niet blijken te werken moeten we soms een stap terug doen, aanpassingen maken aan nummers aan de hand van ondervindingen en feedback is dan wel essentieel voor een beter eindresultaat op het podium. We werken de digitale ‘bladmuziek’ uit en sturen de bestanden naar elkaar door voor feedback.

 

 

"Onze manier van schrijven is vrij ‘klassiek’, alsof we componeren voor een orkest"

 

 

Wanneer de muziek grotendeels vast staat beginnen Laura en Jack aan de teksten en melodieën voor de zanglijnen. Er zijn wel ‘jams’ in onze muziek beland, de intro van Lost in Time is daar een voorbeeld van. Echter, met de complexiteit en samenhang die we in onze muziek willen brengen, werkt het vooraf uitdenken van partijen vaak beter en voorkom je tevens dat je steeds terugvalt op dezelfde speltechnieken in je nummers."

 

 

 

 

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

"Zeker. Voor een belangrijk optreden gaan we in vol ornaat de repetitieruimte in om de live setting zo veel mogelijk na te bootsen. Stage kleding, overgangen tussen de nummers en onderwerpen voor de praatjes zijn dan een onderdeel van de oefening.

 

Soms oefent gitarist Jack zijn partijen thuis staand in een donkere kamer met discolampen, dan weet je dat je overal op voorbereid bent. De echte performance wordt niet ‘ingestudeerd’, maar de repetitie biedt de ruimte om te experimenteren met verschillende ‘moves’."

 

 

"Voor een belangrijk optreden gaan we in vol ornaat de repetitieruimte in om de live setting zo veel mogelijk na te bootsen"

 

 

Heb je nog andere tips?

"Spreek een vast moment af in de week of maand waarin je bij elkaar komt en zorg dat ieder bandlid dit moment vrij houdt! Wanneer er iets bandgerelateerds gepland moet worden kun je er van op aan dat dit moment daarvoor geschikt is en dit bevordert de algehele productiviteit aanzienlijk."

 

Alle tour data, foto's, video's en updates van Shadowrise zijn te vinden om www.shadowrise.nl.

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Published on 14/12/2018

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version