financiën voor muzikanten: een overzicht voor minder verrassingen

Unfortunately this page isn't available in English

 

Vaak heb je als muzikant bij de start geen idee wat er nou eigenlijk allemaal bij komt kijken op financieel gebied. In dit artikel geven we je een opzetje van mogelijke inkomsten en uitgaven die gemaakt kunnen worden, zodat je voor minder verrassingen komt te staan. Ook kun je dit overzicht gebruiken voor het aftrekken van de belasting, zodat je minder btw hoeft te betalen of zelfs terug krijgt!

Om je dromen na te jagen is het belangrijk dat je hierin zowel tijd als geld in investeert. Tijd investeren is daarin een makkelijkere component. Als je iets graag doet is het vaak geen probleem om hier tijd voor te maken. Aan motivatie geen gebrek, het is immers je droom! Echter kunnen financiële aspecten nog wel eens in de weg zitten.

Als muzikant zijnde weet je waarschijnlijk wel dat gear en instrumenten niet goedkoop zijn. Om goede kwaliteit muziek te kunnen leveren kom je niet ver met goedkope apparatuur, dat is algemeen bekend. Je kunt er dan ook voor kiezen om alles zelf aan te schaffen, of om in samenwerking te gaan met een externe partij. Zowel voor huren als kopen ben je een x bedrag kwijt. Van tevoren is het dan ook handig om te weten hoeveel dit gaat zijn, zodat je een goede inschatting kunt maken van de kosten die je kwijt gaat zijn aan producten. Ook moet er rekening gehouden worden met kosten die op het eerste gezicht niet gelinkt worden aan het leven als muzikant.

 

 

Houd rekening met kosten die op het eerste gezicht niet gelinkt worden aan het leven als muzikant

 


Naast producten zijn de meeste diensten ook niet gratis. Voor het uitbrengen van muziek wordt vaak gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een studio, die de meeste mensen dan toch niet in huis hebben. Daarnaast mogen ook dingen als reiskosten en verzekeringen niet vergeten worden. Al met al kan het kostenplaatje een flinke tegenvaller worden als je niet weet wat je moet verwachten.

Gelukkig zit overal een keerzijde aan. Waar kosten gemaakt worden volgen ook vaak inkomsten! Inkomsten kunnen gegenereerd worden op verschillende manieren. Het verkopen van muziek, merchandise of overige producten, maar ook samenwerkingen met bijvoorbeeld platenlabels kunnen zorgen voor een mooi bedrag.

Met deze checklist kun jij een goed overzicht creëeren omtrent jouw kosten en baten. En vergeet dit overzicht ook niet na te lopen wanneer je je belastingaangifte doet!

 

Let op: deze checklist is slechts ter inspiratie. Vul het vooral aan naar jouw eigen behoeften.

 

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan: Arno van Bommel

 

Blue and White Simple Cleaning Checklist (2).png

Blue and White Simple Cleaning Checklist.png

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version