interview met james wood

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Vorig jaar was het vrijwel onmogelijk om James Wood niet ergens tegen het lijf te lopen. De folkband speelde binnen het tijdsbestek van een jaar op de mooiste plekken en festivals van Eindhoven en omstreken, met een EP presentatie in de Studentenkapel als absolute kers op de taart. Maar dat was in maart van dit jaar. Hoe is het nu met de band? Een korte update van zanger en boegbeeld Jesse Marks.

 

Jullie kenden een meer dan vliegende start: Naked Song, Stukafest en natuurlijk de Studentenkapel. Is het na zo’n fase moeilijk om het momentum vast te houden? Zien jullie het als een voor- of eerder als nadeel?

“Naked Song heeft er inderdaad voor gezorgd dat er meerdere deuren in korte tijd opengingen. Dat is heel mooi en heeft ons vooral in de regio wat naamsbekendheid opgeleverd. Dat kun je in mijn ogen eigenlijk alleen maar zien als een voordeel.”

 

Wat hebben jullie de afgelopen tijd gedaan? Het lijkt wat stil geworden.

“Na de EP release hebben we een aantal mooie optredens kunnen doen zoals de Mezz in Breda en tijdens het Oerol festival. Daarnaast zaten we eind augustus in Berlijn en Praag voor een kleine tour van acht shows. Dus over het geheel bekeken: is het stil geworden? Als je goed geluisterd hebt kon je ons horen, haha.”

 

Denken jullie na over nieuw materiaal en treden jullie nog veel op? “Op het moment zijn we ons vooral aan het focussen op het schrijven van, en experimenteren met, nieuw materiaal. Maar daarnaast zijn de optredens ook belangrijk om dit materiaal uit te proberen.”

 

Met de komst van Niels Wiersma kreeg jullie geluid een extra laag. Is dat een trend die jullie hebben doorgezet? “Haha, ja Niels mag blijven! James Wood bestaat ongeveer 2,5 jaar. Niels kwam na een jaar tijdens Naked Song Festival naar ons toe en werd vervolgens onderdeel van de band. Het voelt gewoon alsof hij er vanaf het begin bij is. Maar zijn komst heeft meerdere mogelijkheden geboden om ons geluid te versterken en de partijen anders in te delen. Daar zijn we nu op voort aan het borduren. Het uitproberen van een nieuw geluid en andere instrumenten komt daar ook bij kijken.”

 

Na de winter komt er weer een lente en een zomer, de seizoenen waarin jullie het meest op zijn plaats zijn. Wat kunnen we verwachten?

“Daar zijn we nog niet helemaal uit. Zoals ik al zei zijn we bezig met het experimenteren met nieuw materiaal. Doordat we een aantal goede shows in het zomerseizoen hebben gedaan, zijn we op een of andere manier uitgeroepen tot een band die het goed doet in de zomer of lente. Terwijl we juist in de herfst en de winter het meest productief zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik vind het moeilijk om nu verwachtingen uit te spreken. Daar ontstaan verwachtingspatronen van. Maar wees gerust, de discipline en ambitie zijn er. Wat dat betreft zijn we net een stel Spartanen.”

 

 

Editie: DE POPEI november 2013

Tekst: 3voor12/Eindhoven, Thijs Portz
Foto: Joren Hoogeboom

Published on 09/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version