interview met mooon

Unfortunately this page isn't available in English

 

MOOON stond onlangs nog onaangekondigd even op het podium van café Altstadt met Hidden Charms. Kort daarna speelden de drie jonge bluesrockers uit Aarle-Rixtel wederom in Eindhoven, om precies te zijn in de Effenaar op Club 3voor12/Eindhoven. Hoog tijd om ze eens uitgebreid te spreken.

 

We spreken af in de vaste repetitieruimte van MOOON met de veelzeggende naam ‘Repetitiecentrum de oefenruimte’ in Helmond, waar de Melissa Etheridge en Adele covers van de repeterende buren soms goed hoorbaar zijn. Hier werken de broers Gijs en Tom de Jong met hun neef Timo van Lierop vrijwel iedere dinsdag aan hun muziek.

 

Was er geen repetitieruimte beschikbaar in Aarle-Rixtel?
Gijs: “Die ruimte hadden we zeker, bij ons thuis hebben we een prima plek waar we een tijdje hebben gespeeld. Na gedoe met een boze buurman zijn we uiteindelijk op zoek moeten gaan naar een nieuwe repetitieruimte.” Timo vult aan; “Wel jammer, want spontaan even repeteren – we zijn immers niet alleen familie maar ook buren – is niet meer mogelijk.”
Tom: “Het heeft er wel voor gezorgd dat we met meer focus en met meer resultaat repeteren, dat is het enige positieve aan deze situatie. We zijn hier in Helmond serieuzer geworden, want we betalen voor deze ruimte. Dat geeft toch een ander gevoel dan thuis een beetje jammen en rondhangen. Misschien zijn we daar onze buurman ooit nog eens dankbaar voor. Ooit.”

 

MOOON is nog steeds een piepjonge band, maar jullie voorbeelden inmiddels stokoud. Hoe zijn jullie met deze muziek in aanraking gekomen?
Gijs: “Tijdens een verbouwing waren we noodgedwongen vaak in een andere ruimte van het huis. Daar stond een platenspeler en een stapel oude platen. Zo zijn Tom en ik deze muziek gaan draaien. Al snel wilden we zelf muziek gaan maken. Timo – onze neef en buurjongen – luisterde al veel naar deze muziek, dus een band was snel gevormd.”

 

Wanneer kunnen we een album of EP verwachten?
Gijs: “Eind februari gaan we een heel album opnemen. Hier hebben we vorig jaar erg veel aan geschreven.” Tom: “We weten nog niet wanneer we het album gaan uitbrengen. Het plan is om de boel eerst op te nemen en dan labels te benaderen.
Timo: “Zo kunnen we totaal onafhankelijk werken. Zo zal niemand zich er mee kunnen bemoeien. Niet dat we hele gekke dingen gaan doen, het album blijft een beetje in dezelfde sfeer die mensen van ons kennen. Blues, garage en lekker spacen, alles zit er weer in. Gewoon alle muziek die we zelf vet vinden. Van Blues tot liftmuziek. Alleen dubstep zal je nooit van ons horen.”
Gijs: “We gaan allemaal zingen op het album, en er zijn meer instrumenten te horen. En misschien keert de Hammond uit de jamsessie in Gemert ook nog terug.”

 

Wat zijn jullie belangrijkste ambities voor 2016 buiten het opnemen, en hopelijk snel uitbrengen van het album?
Alle drie in koor: “Spelen!”
Tom: “We willen vooral veel gaan spelen. En het liefst op eigen kracht. We komen niet van de rockacademie, en hebben niet zoveel verstand van ‘het wereldje’, we willen gewoon gewaardeerd worden om onze muziek. Tot nu toe gaat dat best goed; we gaan niet te veel achter optredens aan, we krijgen gelukkig genoeg toffe kansen en aanbiedingen.”
Timo: “Wel willen we ook mee gaan doen aan Popronde dit jaar. Vorig jaar hebben we ons wel ingeschreven, maar kwamen we niet door de selectie. Waarschijnlijk ook omdat wij veel te laks waren. We hadden toen nog geen goed opgenomen muziek uit en geen website. Dat soort dingen, daar zijn wij nooit zo snel mee. Nu staat de EP op Spotify en we hebben eindelijk een website, dus maken we veel meer kans.”

 

Lees het hele interview op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/eindhoven

 

Editie: DE POPEI maart 2016
Tekst: 3voor12/Eindhoven, Paul Knippenberg
Foto: Lauren Raaijmakers

Published on 22/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version