interview met the reaction

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Liefde voor muziek is de drijfveer achter het passieproject The Reaction. De band bevat een aantal ervaren muzikanten die een specifiek plekje in hun hart hebben voor de klanken uit de jaren zestig. Inmiddels staat de band regelmatig op de podia (uiteraard in stijl) en is het ook tijd voor een album, getiteld 'Message in the Fire'.

 

Tekst: Guido Segers – Eindhovenrockcity.nl | Foto: Elke Teurlinckx

 

Tijd dus om de band eens aan de tand te voelen over hun favoriete deuntjes, het nieuwe album en de manier hoe The Reaction tussen diverse andere bands van de leden door toch altijd de ruimte krijgt.

 

Wie zijn The Reaction en waar reageren jullie op?
“The Reaction is een nederbeat/garageband uit Eindhoven. We zijn geïnspireerd door bands als The Doors, Shocking Blue, The Rolling Stones, The Stooges en The Pretty Things maar ook de britpop van Oasis en Temples. ‘Psychedelische nederbeat met hypnotiserende grooves.’ We reageren als een chemische reactie op elkaar en deze explosieve hoogtepunten hoor je op onze nieuwe plaat! Haha.”

 

Hoe is jullie band ontstaan?
“Jeroen (gitaar) en Kees (drums) kennen elkaar al jaren van de platenzaak waar ze werkten en hadden sinds de eerste ontmoeting al het plan om samen een sixties bandje te beginnen. Toen ze jaren later tijdens de Popronde in de Altstadt bassist Marc tegenkwamen was de basis compleet. Na wat wisselingen op zang verscheen Hugo (zang, mondharmonica) vanuit het niets in de oefenruimte en momenteel speelt Frankie orgel.”

 

Jullie inspiratie lijkt redelijk duidelijk te zijn, maar kunnen jullie daar toch wat over vertellen? Wat boeit jullie zo ontzettend aan dat muzikale geluid en tijdperk?
“De muziek uit die tijd is voor ons het hoogtepunt van de popmuziek. De experimenteerdrift en rauwheid van de bands uit die periode is nooit meer geëvenaard. Alle muziek die daarna uitkwam is op een of andere manier weer te herleiden naar de sixties. We proberen dat niet perse te kopiëren, maar ‘beter goed geleend dan slecht verzonnen’ is iets wat we niet zullen ontkennen, haha.”

 

Jullie plaat is uit, hoe is die tot stand gekomen qua schrijf- en opnameproces? Hebben jullie een specifieke rolverdeling binnen de band of is het echt een product van samenwerking?
“De nummers zijn ontstaan op 2 manieren: Hugo komt met een idee, compleet met zang, dat we als band in de oefenruimte arrangeren tot een Reaction-nummer. Maar de meeste nummers op de plaat zijn ontstaan toen Jeroen, Kees en Marc gingen jammen omdat ze aan het wachten waren op Hugo (die altijd te laat is, haha). Die jams namen we op en Hugo maakte daar een tekst en zanglijn op zodat we de keer erop konden sleutelen tot het een echt nummer werd. De opnames van de plaat hebben we gedaan met Roel Blommers in de POPEI studio en hebben we zoveel mogelijk opgenomen zoals dat vroeger gedaan werd: De drums, bas en gitaar eerst, dus je hoort ons redelijk live spelen. Daarna zang, overdubs, solo's etc. We hebben ook enkele gastmuzikanten op de plaat. Zo hoor je een sitar, blazers en piano, gewoon, omdat het kan in de studio!”

 

Zijn jullie tevreden met het eindresultaat en hoe is de plaat ontvangen?
“We zijn heel erg trots op de plaat! Momenteel is íe nog niet officieel verkrijgbaar maar de eerste reactions (!) zijn zeer positief. Het is een diverse plaat geworden, die van britpop naar garage en van psychedelica naar sixties punk gaat, maar wel altijd als The Reaction klinkt.”

 

Welk verhaal vertellen jullie op 'Message in the Fire'? 
“Volgens tekstschrijver Hugo zit er geen terugkomend thema in de teksten, het is dus geen conceptplaat geworden, maar als hij dan toch iets moet noemen heeft hij alles met een vurige passie geschreven!”

 

Volgens mij hebben jullie allemaal meer bands. Hoe combineer je dat allemaal en hoe goed zijn jullie in het bijhouden van je agenda?
“Dat klopt, Kees en Frank spelen ook in Alice D. and the Wildflowers samen met de jongens van MOOON, Frank is tevens bassist in The Ballet Bombs en Jeroen speelt gitaar in The Dirty Denims. Omdat alle bands een vaste dag repeteren is dat geen probleem en tot nu toe is het altijd nog prima te combineren geweest met optredens.”

 

Hoe blijf je met een geluid en look die voor velen retro zal ogen, toch relevant en fris? 
“We maken echt de muziek die we zelf willen maken, en zolang je dat met overtuiging doet kun je relevant en fris blijven. Maar heel eerlijk gezegd, zijn we daar helemaal niet mee bezig, laat ons maar lekker spelen dan zijn we in ons element.”

Als jullie van 3 bands het voorprogramma mochten zijn, welke zouden jullie dan kiezen?
“Kula Shaker, Oasis en The Rolling Stones!”

 

Welke plannen heeft The Reaction voor de toekomst?
“We zijn alweer bezig met nieuwe liedjes, maar natuurlijk willen we zoveel mogelijk het podium op om de nieuwe plaat live te spelen.”

 

Als je The Reaction moet vergelijken met een gerecht, wat is het dan en waarom? 
“Pastinaak met daarbij een ratatouille van gemengde groenten in tikka massala saus met naar keuze kip of een quinoaburger, met verse rabarber als dessert! En dan is het uiteraard zo lekker dat je eigenlijk altijd weer meer wilt!”

 

Editie: DE POPEI mei 2018

Tekst: Guido Segers – Eindhovenrockcity.nl

Foto: Elke Teurlinckx

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version