interview met wolfendale

Unfortunately this page isn't available in English.

 

De debuutplaat Foghorn stamt alweer uit 2011 en nu eindelijk komt die tweede plaat er. Volgens Wolfendale is de nieuwe plaat rauwer, donkerder en ook een stuk directer. 3voor12/Eindhoven ging langs en sprak met drummer Rudolf van Bree en bassist en producer Marc van den Boom om hier meer over te weten te komen en om te vragen waarom na 7 jaar het tweede album uitkomt.

 

Tekst: Cas Zeegers / Fotografie: No Filter Fotografie

 

We zijn uitgenodigd in Wolfendale’s eigen studio op de Hurk. Ogenschijnlijk een grote garage, maar voor de band zijn eigen wereld waar de muzikanten kunnen blijven experimenteren zonder limitaties. Dit is ook de plek waar het langverwachte tweede album in de maak is. 7 jaar geleden kwam het debuut Foghorn uit en komend jaar dus pas het tweede album dat Periscope zal heten.

 

Foghorn was een succesvolle plaat voor de band. Hoe was dit voor jullie in 2011?

Naast dat Wolfendale een clubtour had, shows had op Eurosonic/Noorderslag, Paaspop en bij De Wereld Draait Door speelde, was toen al het verder experimenteren belangrijk. “We wilden sowieso een tweede album maken”, stelt drummer Rudolf van Bree. “We hadden ons eigen muzikale universum gecreëerd. Alles was mogelijk en we konden onderzoeken hoe wij met de muziek dat universum konden verder bouwen. Dan wil je daarna ook weer verder met dat experiment.”

 

En dan komt die tweede plaat 7 jaar later?

“Nou, eigenlijk is dit onze derde plaat”, zegt Marc van den Boom. “We hadden ons repetitiehok in het gebouw waar nu het Eindhovens Dagblad zit. Zij kwamen naast ons zitten met hun kantoor, zonder dat we van elkaar wisten. Een dag nadat wij ons voorstelden om alvast excuses voor de overlast te maken waren wij ons hok kwijt aan de krant. We hadden toen al veel ideeën en zelfs nummers liggen, maar moesten ons richten op een nieuw Wolfendale-hok vinden.” De band heeft in die tijd nog in een kantoor in het Klokgebouw gezeten, maar kwam er al snel achter dat daar hun studio niet in ging passen.

 

Wolfendale kwam op de Hurk terecht, waar ook Dr. No met zijn studio zit en Peter van Elderen zat in de tijd dat Peter Pan Speedrock nog bestond. “Dan blijkt zo een houten ‘box in a box’ studio toch niet zo snel gebouwd. Roel Aben (Dr. No) komt dan ook nog met geniale ideeën voor verbeteringen..”, zegt Marc. “Mijn moeder heeft nog een mooi fotoboek van het proces gemaakt.”

 

 

“We knutselen, slopen en zetten het weer in elkaar”

 

 

De studio is er. Jullie konden eindelijk verder met de ideeën en nummers die jullie hadden, toch?

“Nee, die plaat was het niet meer en we zijn een soort van opnieuw begonnen”, zegt Marc. De band heeft 3 jaar aan de komende plaat gewerkt. Volgens de muzikanten is de plaat een stuk directer geworden. Niet meer vanuit een derde persoon, maar vanuit hun zelf. Ook is de muziek een stuk rauwer en donkerder geworden. Waar Foghorn echt gebaseerd was op de gitaar, zal in Periscope veel meer synths en samples te horen zijn.

 

Er was dus wel al een bepaald idee bij het maken van de muziek. Hoe ziet dit schrijfproces er bij jullie uit?

“We zijn er altijd mee bezig om een verhaal te maken”, zegt Rudolf. “Daarom pakken wij ook graag films als inspiratie; het moet beeldend zijn. Je creëert laagjes waarin je steeds weer iets nieuws ontdekt. David Lynch doet dat zo goed in zijn werk.” Hier voegt Marc nog aan toe: ”Het gaat om het blijven experimenteren. Vaak komt onze zanger met een demo en dan gaan wij aan de slag. De studio is dan meer een laboratorium. We knutselen, slopen, zetten het weer in elkaar en dat proces is belangrijk voor ons.”

 

Binnenkort staan er twee try-out shows gepland. Wanneer kunnen we de plaat verwachten? En komt er ook een release show?

“Klopt, eind oktober hebben we twee try-out shows”, zegt Marc. “Verder kunnen we alleen verklappen dat onze release show 1 februari in de Effenaar is en dan komt ook de plaat uit.”

 

28 oktober en 3 november speelt Wolfendale zijn try-out shows respectievelijk in Apeldoorn en Utrecht. Het langverwachte album Periscope brengt de band 1 februari uit met een release show in de Effenaar. Kaarten zijn al te koop via de Effenaar site.

 

>> Lees het hele interview op de website van 3voor12/Eindhoven

 

 

DE POPEI editie: november 2018

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version