platenpraten met bo peters (schrijver schaduwjaar)

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Zeven jaar schreef Bo Peters aan debuutroman Schaduwjaar en nu kunnen we er eindelijk aan voelen, ruiken en vooral uit lezen. Over de inhoud kunnen we nog niet veel kwijt, want Henk van Straten reikt tijdens de presentatie het eerste exemplaar uit. Spannend schijnt het wel te zijn… Zit er muziek in het boek? Vermoedelijk, leest u maar…

Foto: Ranjit Singh van Seen Photography

Wat is je allereerste aanschaf? 

“Ik geloof als kind een singeltje van Madonna; die kreeg ik voor mijn verjaardag. Maar wat later als kersverse tiener kocht ik Achtung Baby van U2, hun laatste goede plaat. Was ik nog net op tijd!”

 

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen? 

“Ik draaide alles wat ik kon vinden. Mijn moeder vond The Shadows en de vroege Beatles leuk. En via haar kreeg ik ook wat klassiek mee. Maar ik heb twee oudere muzikale broers en daar pikte ik ook veel van mee. Mijn oudste broer kon erg enthousiast vertellen over Deep Purple, dat hielp ook.” 

 

Het beste album allertijden is… 

“Ik was al bang voor die vraag, haha. Want zo werkt dat bij mij dus niet. Van sommige artiesten vind ik misschien maar één nummer gaaf, maar dat kan ik dan wel het beste nummer ooit vinden. Maar goed, als ik dan per se iets moet noemen: Grace van Jeff Buckley. Nee wacht, toch Joy Division, zowel Closer als Unknown Pleasures. Zucht... volgende vraag...”

 

 

 

 

Bij welk nummer houd je het niet droog? 

Space Oddity van David Bowie. Dat moment dat Major Tom aan de aarde laat weten dat hij van zijn vrouw houdt en dat ground control dan zegt: ‘Your circuit’s dead, there’s something wrong... Can you hear me Major Tom?’ Voorgoed verloren in de ruimte. Tranen met tuiten.”

 

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

“Dat was voor mij jaren geleden Peter Pan Speedrock - Premium Quality...Serve Loud. Ik werkte rond die tijd als secretaresse bij De Effenaar, hartje Eindhoven Rock City de Gekste. Dat was flink gas erop toen.”

 

 

Wie zou de soundtrack van Schaduwjaar moeten maken?

“Black Marble. Precies de juiste sfeer. Rauw, donker, leeg en schrijnend mooi. Vooral die eerste platen. Die heb ik dan ook echt kapot gedraaid tijdens het schrijven.”

 

Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is… 

“Een van Gunship: melodramatische 80’s sounds en teksten. Helemaal af die plaat. Je voelt je meteen de held in zo’n typische 80’s film die het zwaar heeft, maar zeker zal overwinnen. Een hoop weerspiegeld neonlicht op het natte asfalt van verlaten straten. Dat sfeertje; heerlijk!”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’? 

“Misschien valt Dolly Patron in die categorie. Ik vind haar stem gewoon zo gezellig en aandoenlijk. En ze zingt ook echt goed, vind ik. Maar eigenlijk schaam ik me voor geen enkele muziek. Zo’n fascinatie is altijd kei persoonlijk.” 

 

Wie maakte de gevaarlijkste plaat?

“Voor mij persoonlijk waren dat Joy Division en Type O Negative. Ik kan me emotioneel nogal laten meeslepen door muziek en bij die bands kom je dan wel eens in ongezond donkere hoekjes van je geest terecht. Ook wel lekker soms, maar niet te dicht bij de rand komen.”

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd? 

“Laatst kreeg ik de tip van een vriend om Sonic Jesus eens te luisteren en die sloeg in als een bom. Dat gaat dan even weken op repeat. Maar mijn dochter kwam laatst aanzetten met Billie Eilish en daar werd ik ook aangenaam door verrast.”

 

Meest romantische nummer is?

“Love You to Death, van Type O Negative. Daar is toch niemand tegen bestand? Als Peter Steele op het eind van het nummer met zijn lage stem fluistert: ‘Am I good enough for you?’ dan kun je me opdweilen.”

 

 

Welke muziek luistert als een goed verhaal? 

“Bowie is natuurlijk een meester verteller, maar er zijn veel platen die echt kleine muzikale boekjes zijn. The Smiths, Type O, Gunship, White Lies, Johnny Cash, Interpol, ga zo maar door. Muziek en schrijven zijn voor mij zeer nauw met elkaar verbonden. Daarom heeft Schaduwjaar ook een eigen playlist op Spotify; de muziek is echt onderdeel van het verhaal.” 

 

De allerbeste albumcover ooit is… 

“Albumcovers zijn voor mij meer iets van vroeger, in deze tijd van Spotify. Ik vind Unknown Pleasures een mooie hoes, maar de allerbeste? Ik ben niet zo eenkennig, er is te veel moois.”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

“Nou, dat hangt volkomen af van het tijdstip, de plek, het jaargetijde en mijn stemming. Dat kan variëren van black metal tot country en alles daartussenin. Immortal, Sisters of Mercy, Queen, TimeCop1983... echt volledig afhankelijk van mijn gevoel in het moment. Als ‘ie maar hard staat. Mijn kinderen hebben al vroeg geleerd dat er in de auto niet valt te praten haha.”

 

In een ver verleden maakte je zelf muziek, door welke plaat ben je muziek gaan maken?

“Niet echt één specifieke plaat. Toen ik een jaar of 14/15 was, was ik helemaal begeistert door The SugarCubes (bandje van Björk), The Cure, The Pixies en Siouxsie and the Banshees. In eerste instantie leidde dat tot een coverbandje (Bo’s Band haha), toen een industrieel punkbandje (Quisine Ravage) en uiteindelijk tot Delicious Demon, waarmee we eigen liedjes maakten.”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…

“Het nummer Fall From Grace van Future Islands. Door merg en been.”

 

 

 

Editie: DE POPEI november 2019

 

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version