platenpraten met camilla blue

Unfortunately this page isn't available in English

 

Camilla Blue nam haar eerste album Blue op in het Utrechtse Kytopia, dat op 21 september haar livedebuut krijgt in De Groene Engel in Oss. Degene die de tv aanzet voor Vrije Geluiden heeft al kennis kunnen maken met haar theatrale muzikale creativiteit. Wij Eindhovenaren kennen haar al langer dan vandaag, maar kennen we ook haar platenkast?

 

Wat is je allereerste aanschaf?

“Michael Jackson, Off the Wall. Maar zijn cover van Come Together van The Beatles was het eerste nummer wat ik grijs draaide. Als 13-jarige was ik idolaat van hem, ik spaarde alles wat los en vast zat; T-shirts, knuffels, tijdschriften en sjaaltjes. Ik heb ooit bij een MJ tribute in Best voor 80 euro loten gekocht om een echt Jackson jasje te winnen. Ik ging naar huis met een poster die allang in mijn slaapkamer hing.”

 

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Mijn ouders zijn echte muziekliefhebbers en ik denk omdat ze een grote liefde voor toneel hebben dat ik daarom vooral ben opgevoed met zangers als Wim Sonneveld, Drs. P, Jaap Fischer en Ramses Shaffy. Mijn eerste liedjes heb ik samen met mijn vader gezongen en gespeeld en onze favoriet was, met stip, De Vondeling van Ameland van Boudewijn de Groot. Het is nog altijd een lievelingsnummer van me en heeft een prachtige tekst: ‘ik kom eraan, ik kom eraan, zee wind zon oceaan, ik kom eraan’.”

 

 

Het beste album allertijden is..?

“Als ik moet kiezen? Dan zou ik nu zeggen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Iedere noot kan ik dromen en de hoes staat op mijn netvlies. Bijna niet te geloven dat dit eind jaren 60 allemaal werd bedacht en zo invloedrijk is geweest voor heel veel artiesten. Mijn eerste album Blue dat binnenkort uitkomt is ook een conceptalbum. Ik hou van die manier van schrijven, rond een bepaald thema.”

 

 

Bij welk nummer hou je het niet droog?

Wild Is The Wind van Nina Simone. Dit is de meest ontroerende love song. Gek eigenlijk, ook dit nummer stamt uit de jaren 60. Dat is toch het mooiste wat je kunt bereiken als songwriter, dat je vijftig jaar na dato nog steeds een jonge generatie kunt inspireren met je muziek. En niet alleen met je songs maar ook met je pianospel en je persoonlijkheid.”

 

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

“Op weg naar Frankrijk was het nummer Ben Ik Te Min van Armand iedere keer weer een familie-hit. Dat is de beste plaat van een oprechte hippie uit Eindhoven.”

 

 

Op welke plaat kun je het best hard gaan? Oftewel, beste dansplaat is…

Piece of My Heart.  Ze is een groot voorbeeld voor me, Janis Joplin. Haar scheurende stem vermorzelde me toen ik dat hoorde; pure en oprechte muziek. En dat zag je ook terug in haar gedrag op het podium. Communicatie met het publiek was voor haar zo belangrijk. Door haar raakte ik ook gefascineerd door Woodstock.”

 

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

“Daar kan ik kort over zijn: Spice Girls met Wannabe.”

 

 

Beste muziek voor in de nacht?
“Niet zo lang geleden vond ik in een stapel cd’s een uitvoering van Bach’s Engelse Suites. Niet voor piano, zoals ik ze kende, maar voor twee gitaren. Als je op bed ligt en je sluit je ogen dan is dit op-en-top meditatie.”

 

 

Wat wordt er momenteel veel geluisterd?

“Heel veel verschillende dingen door elkaar. Ik luister naar Pat Metheny, de pianoconcerten van Mozart, Level 42, Steely Dan, Beth Hart, Melody Gardot en Antony and the Johnsons.
‘Wat maak je voor muziek met Camilla Blue’ is een vraag die me heel vaak wordt gesteld, maar ik vind het nog heel lastig om er een etiket op te plakken. Het zijn zeer persoonlijke nummers, ze vertellen mijn levensverhaal tot nu toe en de muziek is een mix van heel veel dingen die ik heb gehoord in mijn leven. Ook mijn liefde voor schilderkunst en theater vind je erin terug. Ik voel het echt als mijn muziek.”

 

Meest romantische nummer is…

“Weer een nummer uit de jaren 60. Toen ik het nummer hoorde van Serge Gainsbourg en Jane Birkin Je T’aime,… Moi Non Plus, schrok ik in eerste instantie. Ik dacht, dat kan niet waar zijn, dit is een grap. Maar toen ik erover ging lezen en ik las dat beide artiesten in het echt ook een relatie hadden was ik overtuigd. Het is echt, echte kitsch, waar de erotiek en romantiek vanaf druipt. Dit wil je met je geliefde zingen.”

 

 

De allerbeste albumcover ooit is…

Sticky Fingers van The Rolling Stones. Die foto van een broek met een echt werkende ritssluiting is briljant.”

 

sticky.jpg

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

“Ik heb heel veel naar Utrecht moeten reizen met de trein voor de opname van mijn album Blue van Camilla Blue. Dat waren dagenlange sessies en tijdens de reis ernaartoe probeerde ik mezelf te kalmeren, maar ook moed in te praten. Zonder Bagage (De Wereld Heeft Mij Failliet Verklaard…) van Ramses Shaffy heeft me geholpen om iedere keer weer opgeladen achter de microfoon te gaan zitten. ‘De weg is vrij, de weg is open, de weg is mateloos van mij,’ met dank aan Ramses.”

 

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…

“Beth Gibbons met het nummer Tom the Model.”

 

 

Camilla Blue live: 21 september – De Groene Engel - Oss

Published on 21/08/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version