platenpraten met dave van den dries

Unfortunately this page isn't available in English

 

Dave van den Dries is drummer bij Wende Snijders en team coördinator van Rock City Institute, de mbo-opleiding dat studenten opleidt tot uitvoerend artiest in de popmuziekindustrie. 22 en 23 mei zijn er nog auditie rondes, voor meer informatie ga naar www.rockcityinstitute.nl. Hoog tijd om Dave wat pittige vragen te stellen over zijn platenkast!

 

Wat is je allereerste aanschaf?

“Mijn allereerste aanschaf moet bij Tommy in Tilburg zijn geweest en zal vast, zover ik het me kan herinneren, zeker 1 van deze albums zijn geweest: Led Zeppelin - Led Zeppelin II, Tears for Fears - Songs from the Big Chair of Peter Gabriel - So. Al mijn vrienden kochten platen in Tommy dus voor je het wist kwam je in aanraking met vele muzieksoorten. Mijn vader kocht toen ik een jaar of zeven, acht was weleens wat singles uitgaande van de reactie van zijn zoontje die in de kamer stond te dansen. Ik kan me zeker 2 singles herinneren: I Want You To Want Me van Cheap Trick of Denis, Denis van Blondie.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Mijn vader was een popmuzikant dus ik was in de luxe positie op te groeien met een hoop goede muziek in huis. Ik vond het een genot om door mijn vaders platenkast te snuffelen. Een greep uit zijn collectie: The Beatles, Utopia, Todd Rundgren, Simon & Garfunkel, Genesis, Blood, Sweat & Tears, Steely Dan, Wings, 10cc, Steve Winwood, David Bowie, Chicago, Stevie Wonder, The Who, Electric Light Orchestra, Fleetwood Mac, etc.. Zoals je ziet, een heerlijke tijd!”

 

Het beste album aller tijden volgens jou?

“Ik pas, er bestaat voor mij geen beste album aller tijden.  Ik houd daarvoor teveel van muziek… neemt niet weg dat er goede en ook wel minder goede platen worden gemaakt.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?

“Ik kan ontzettend geraakt worden door songs maar zal niet snel een traantje wegpikken. Ik heb het tot op heden nog droog gehouden maar daar kan altijd verandering in komen.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

“Moeilijke vraag aan een Tilburger! Maar ik denk dat er een aantal toffe bands met thuisbasis Eindhoven rondlopen zoals onder andere: Combat Cat, Wolfskop, lost/ctrl, Kovacs, etc..”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

“Nee, niet echt. Ik heb wel eens platen gedraaid die ik een bepaalde tijdsperiode helemaal te gek vond en daar nu vraagtekens bij zet.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?

“Ik vindt het heerlijk te zoeken naar iets wat ik nog niet ken en ik gebruik dan ook regelmatig  de ‘ontdekken’ functie in Spotify. En soms zitten er albums tussen die echt blijven plakken. Bijvoorbeeld The National Bank, Patrick Watson, Blake Mills, Joseph Arthur, Marjorie Fair, Jellyfish.”

 

De allerbeste albumcover ooit is…

The Sex Pistols - Never Mind the Bollocks (simpel en een perfecte presentatie van de punk beweging toendertijd).”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

“Voor mij is momenteel de auto de ideale plek om naar muziek te luisteren en ik gebruik die momenten vaak om naar nieuwe platen te luisteren. Een greep uit mijn afspeellijsten momenteel. Nieuwe platen: Fink, Mister & Mississippi, Wye Oak, Angus & Julia Stone, Patrick Watson, Blake Mills, Scott Matthews en Motorpsycho. Verder: Wilco, Thomas Dybdahl, Kreg Viesselman, The Kills, Eels, Paris Monster, Ryan Adams, Joshua James, The War on Drugs.”

 

Er zijn hele slechte platen gemaakt, welke is de aller-slechtste?

“Er zijn inderdaad slechte platen gemaakt. Laten we er een paar pakken van acteurs met zang ambities: David Hasselhoff ‎- Crazy For You, Don Johnson - Heartbeat, Naomi Campbell - Baby Woman.”

 

Welke plaat doet je denken aan Rock City Institute?

“Ik denk dat de acts redelijk divers zijn op het RCI, dus het zou sowieso een compilatie-cd moeten zijn. Denk aan VPRO’s luisterpaal.”

 

Door welke plaat ben je gaan drummen?

“Doordat mijn vader en opa al drumden en ik op vroege leeftijd al optredens van ze zag heeft dat mij meer geprikkeld dan een specifiek album. Wel vond ik het heerlijk om met platen uit mijn vaders collectie mee te drummen. Ik deed bijna niets anders dan dat… Met name de live albums waren heerlijk omdat ik dan mezelf voorstelde op het podium. Een greep: Cheap Trick - Live at Budokan, Deep Purple - Made in Japan (live in Osaka), Queen - Live at the Rainbow, Santana - The Woodstock Experience, etc..”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?

Blake Mills - Heigh Ho en de radiozender Studio Brussel.”

 

Nog iets anders wat de lezers zouden moeten weten?

“Op 22 en 23 mei is het dus nog mogelijk auditie te doen voor het schooljaar 2015-2016 van het Rock City Institute en de Metal Factory. Alle informatie omtrent de auditieprocedure is te vinden op de websites www.rockcityinstitute.nl en www.metalfactory.nl. Verder zijn op 26 en 27 mei de eindperformances van de 3e jaars in de Effenaar (School’s Out) en 22 en 23 juni zijn er weer showcases van het RCI van blok IV in de concertzaal van PopEi!”

 

Editie: DE POPEI mei 2015

Tekst: Bas Hopstaken

Foto: Jan Slieker

Published on 14/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version