platenpraten met marco roelofs

Unfortunately this page isn't available in English

 

Voor Marco Roelofs is er een tijd voor en na de break-up van De Heideroosjes. Over erna kunnen we intussen melden dat hij onlangs als programmamaker in de Effenaar is gestart! Een opvallende keuze? Dat gaat blijken. Reden te over voor deze rubriek om eens te grasduinen in zijn platenkast.

 

Wat is je allereerste aanschaf?

“Pfoe, even graven in mijn brein. Ik denk een single van ZZ Top, best verantwoord als ik er nu aan terug denk haha. Al moet ik toegeven dat een LP van Wham! ook bij mijn eerste aanschaffen hoorde. Ik was toen een jaar of 10 en kon iedere maand één nieuwe plaat kopen van mijn gespaarde zakgeld.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Die van mijn moeder wel, die van mijn pa minder. Mijn moeder hield van U2 en Bob Marley, gewoon goede popmuziek. Mijn pa hield van Johnny Cash en draaide in de auto altijd hetzelfde cassettebandje van de show in St Quentin. Als kind verstond ik niks van dat geouwehoer tussen de nummers door. Dus ik vond Johnny Cash stom. Later is dat behoorlijk bijgetrokken, toen begreep ik waar de man over zong. Wat niet goed kwam was mijn afkeer ten opzichte van de Tiroler blaasmuziek. Daar had mijn pa een kast vol van.”

 

Het beste album allertijden volgens jou?

“Dat is hetzelfde als een moeder vragen wie haar favoriete kind is! Maar Master of Puppets van Metallica was wel een life-changing moment. Zo hard had ik het als twaalfjarige in 1986 nog nooit gehoord.”

 

Bij welk nummer houd je het niet droog?

“Kom ik toch weer bij Johnny Cash, met zijn versie van Trent Reznor’s prachtige song Hurt. Maar ook Perth van Bon Iver is een tranentrekker voor me.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

“Tju, ik heb mijn inburgeringscursus nog niet eens af! Met de kennis van nu twijfel ik tussen de eerste van Peter Pan Speedrock, iets van The Devil’s Blood of de nieuwe van Fresku.”

 

Het meest romantische nummer ooit is…

You Stink (but I love you) van Mucky Pup.”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

“Zeker. Ik schreeuw keihard mee met Thriller van Michael Jackson of Never Gonna Give You Up van Rick Astley. Als ik dronken ben dan hé. Veel van die gladde oorwurm popliedjes zijn stiekem heel inventief geschreven trouwens.”

 

Op welk Heideroosjes album ben je het meest trots?

“Pfoe, weer zo’n lastige. Ik denk aan onze allereerste Noisy Fairytales. Die plaat klinkt bagger, is opgenomen op 8 sporen in 6 dagen maar was destijds een droom die uitkwam. Míjn muziek, van míjn band op míjn eigen album. Maar ik ben ook best trots op het album Chapter Eight, The Golden State dat we opnamen in Los Angeles met producer Cameron Webb (Motörhead, Pennywise, Offspring). We verbleven vier weken in zonovergoten Hollywood en dat was een trip om nooit meer te vergeten.”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?

“Nee. Of moet ik iets over Nickelback zeggen?”

 

Wat is trouwens de beste plaat uit Limburg?

“Dat moet iets van Arno Adams zijn, of Blieve Loëpe van Rowwen Héze.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?

De nieuwe Boy Sets Fire vind ik erg goed, maar ik ben nu veel bezig om zo breed mogelijk up-to-date te raken met het allernieuwste en aller hipste. Als programmeur hoort dat bij je werk. Dus ik luister echt van álles nu. Maar als ik mijn brein tot rust wil brengen dan luister ik de laatste tijd naar Ludovico Einaudi, klassieke Italiaanse pianist. Niet rock ’n roll, wel rustgevend haha.”

 

Welke plaat hebben je nieuwe collega’s je proberen aan te smeren?

“Nog niks. Maar ik werk hier ook pas 3 dagen. Dus ze durven nog niet waarschijnlijk haha!”

 

De allerbeste albumcover ooit is?

Powerslave van Iron Maiden?”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

Social Distortion en AC/DC vind ik ideale muziek om rond te touren. Maar van Deadmau5 of Skrillex ga ik ook harder rijden.”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden…

“Ik denk Turnstile. Op plaat heel vet en hopelijk live ook. Ze spelen in Eindhoven dus ik kom er snel achter.”

 

En dan nog dit…, is er nog plaatwerk van Marco Roelofs te verwachten?

“Ooit, zeker. Muziek maken zit in mijn botten dus ik blijf schrijven. Ik ben ook alweer voorzichtig met ’n bandje bezig. Maar dat is nog in pril stadium. We schrijven songs maar treden vooralsnog niet naar buiten. Bovendien ben ik nu vooral bezig met mijn nieuwe uitdaging bij de Effenaar. Dat vraagt mijn volledige aandacht.”

 

Editie: DE POPEI januari 2016

Foto: Patrick Spruytenburg

Published on 14/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version