platenpraten met ray elpee

Unfortunately this page isn't available in English

 

Ray Elpee; je kunt hem kennen van zijn platenzaak Ray Elpee Muziek en zijn jaren als programmeur bij Altstadt en licht- en geluidsman bij de Effenaar. En als je de afgelopen 30 jaar regelmatig op een feestje crashte in het Eindhovense, dan is de kans groot dat je ‘m achter de draaitafels aantrof. Reden genoeg om in zijn platenkast te duiken dus…

 

Wat is je allereerste aanschaf?

“Dat is de single Hellraiser van The Sweet. Ik heb deze nog steeds in huis. Ik vond dat toen echt een vet nummer.”

 

Was de platenkast van je ouders goed te doen?

“Ik heb daar helemaal niks van opgedaan, want dat was verschrikkelijk. Mijn ouders draaiden vooral BZN en andere Nederlandstalige muziek. Dit heeft voor mij voor een ommekeer gezorgd. Ik werd hierdoor tegendraads en ging juist andere dingen kopen. Ik heb laatst het huis van mijn ouders opgeruimd en daar stonden platen die ik nog niet eens in mijn platenzaak zou willen hebben.”

 

Het beste album allertijden volgens jou?

“Dat is de plaat van James Brown genaamd Hot On The One. Dat is echt een geweldig live album. Daarnaast ben ik sowieso een echte James Brown fan. Alles wat die man doet, swingt als een tierelier.”

 

Van welk nummer houd je het niet droog?

“Een paar jaar geleden ben ik anderhalve maand in Brazilië geweest. Op de terugweg van Schiphol naar Eindhoven hoorde ik voor het eerst het nummer Lost van Anouk. Toen heb ik het wel even laten lopen, maar dat kwam ook door het verhaal achter het nummer.”

 

Wat is de beste Eindhovense plaat ooit?

“Dan heb ik eigenlijk 2 favorieten. Dat is het nummer Bread van Sweet d’Buster en 32 Bitch van Candybar Planet. Dat nummer Bread is geweldig. Sweet d’Buster vind ik ook echt een geweldige band en ik heb ze ook een paar keer live gezien met Bertus Borgers. Voor Eindhovense begrippen waren ze echt baanbrekend. En 32 Bitch was echt dijk van een plaat!”

 

Doe je aan ‘guilty pleasures’?

“De plaat You're My Heart, You're My Soul van Modern Talking is voor mij echt een guilty pleasure. Die plaat is zó slecht dat de plaat stiekem wel weer goed wordt.”

 

Zijn er nog onder- en/of overschatte platen waarover je wat kwijt wil?

De laatste plaat van Jett Rebel vind ik echt overschat. Dat vind ik een klote plaat van hier tot Tokyo. Hoe krijg je het in godsnaam voor elkaar om zo’n bagger product uit te brengen? Die plaat heeft echt niks met Jett Rebel te maken.”

 

Waar luister je momenteel veel naar?

“Momenteel luister ik veel naar Purple van Stone Temple Pilots en Southern Exposure van Maceo Parker. De muziek van Stone Temple Pilots is echt tijdloos. Maceo Parker is altijd goed. Dat swingt gewoon als een tierelier.”

 

De allerbeste albumcover ooit is…

“De allerbeste albumcovers zijn de Blue Note platen. Die vind ik héél mooi! Dat zijn vaak ook prachtige foto’s en er zit geen slechte plaat tussen.”

 

Tijdens het cruisen staat er natuurlijk muziek op, welke?

“Tijdens het cruisen vind ik het wel lekker om The Prodigy en Faithless te draaien, dat is lekkere automuziek. Of ik draai in de auto oude blueshelden (John Lee Hooker, Stevie Ray Vaughan). Dat is ook altijd goed!”

 

Er zijn hele slechte platen gemaakt, welke is de aller-slechtste?

“Alle platen van BZN zijn heel slecht, op een na. Officieel zijn ze begonnen als bluesband. Ja, dan weet je niet wat je hoort. De eerste plaat van BZN is zelfs zo goed, dat Herman Brood er niks bij is. Verder is alles van BZN waardeloos.”

 

Wat is de beste plaat die je in de winkel hebt staan?

“Ik vind de debuutelpee van Kadavar wel erg goed. Kadavar is ook een van mijn favoriete bands. Ik vind trouwens de plaat Dopesmoker van Sleep ook erg goed. Die plaat is ook zeer gewild. Sleep is een band met een geheel eigen geluid en geweldig gitaarspel.”

 

Welke plaat vind je stiekem zó goed dat ie eigenlijk niet verkocht zou mogen worden?

“Dat is duidelijk de plaat Dopesmoker van Sleep. Die plaat is gewoon verschrikkelijk goed. Ik ga die plaats zelf ook kopen. Als je een platenzaak hebt dan is het moeilijk om jezelf in te houden om niet al die platen zelf te kopen.”

 

Wat was onlangs de mooiste release van Record Store Day?

“Ik kies dan voor de plaat Get Behind Me Satan van The White Stripes.”

 

Welke plaat krijg je absoluut niet verkocht?

“Dat ga ik natuurlijk niet vertellen, anders verkoop ik die plaat nooit meer. De plaat van The Nuggets heb ik het langst. De laatste plaat van U2 verkoopt ook heel slecht. Daar heb ik er zelfs nog helemaal geen van verkocht.”

 

Laatste ontdekking die je de lezer niet wil onthouden?

“Dat is de plaat Foundations of Burden van Pallbearer. Dat is hele stevige metal muziek en toen ik die hoorde dacht ik gelijk: ‘wow!’. Hij stond ook op de 3voor12 Luisterpaal. Raising Sand van Robert Plant en Alison Krauss vind ik ook geweldig.”

 

Editie: DE POPEI juni 2015

Tekst: Bas Hopstaken
Foto: Joren Hoogeboom - architectuurenfoto.nl

Published on 14/12/2016

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version