welke kosten kun je als muzikant aftrekken van de belasting?

Unfortunately this page isn't available in English.

 

André Hubregtse van Backstage Belastingadvies schrijft onder de titel 'Pegels en Regels' een column in het magazine Musicmaker. Voor zover de columns actuele waarde hebben zijn deze ook terug te lezen op z'n website en mogen wij ze doorplaatsen op onze blog. In onderstaande column doet hij een boekje open over de kosten die je allemaal in aftrek kunt brengen als artiest, mits je wit speelt natuurlijk.

 

Je kunt deze blog ook lezen op de website van Backstage Belastingadvies.

 

Zakelijk of privé
Voordat je toekomt aan de vraag welke kosten je wel en welke je niet in aftrek kunt brengen, moet je je eerst afvragen of iets zakelijk dan wel privé is. Pas als een uitgave zakelijk is, kom je toe aan de beoordeling aftrekbaar/niet-aftrekbaar. Zo kan de aankoop van een gitaar door een gitarist wel degelijk een privé-uitgave zijn, bijvoorbeeld als het een kadootje voor zoon of dochter is.

 

 

"De aankoop van een gitaar door een gitarist kan wel degelijk een privé-uitgave zijn"

 

Zakelijke kosten
Artiesten zijn creatieve mensen. Dat blijkt steeds weer uit de soms tot treurnis stemmende inhoud van schoenendozen en ordners die wij bijna dagelijks doorworstelen. Uiteindelijk zijn we dan altijd weer blij als we een eindresultaat weten te fabriceren waarbij de artiest een glimlach niet kan onderdrukken als hij of zij aan ons denkt. Ook is het mooi meegenomen als de controlerend ambtenaar niet meteen begint te hyperventileren bij de aanblik van de betreffende aangifte.


Over wat wel en niet aftrekbaar is doen de gekste verhalen de ronde. Een column als deze leent zich niet voor een totale opsomming en dat is ook niet nodig; tenslotte weet iedereen ook wel dat snaren, plectra, drumvellen, snoeren, pluggen, broodjes shoarma, telefoonkosten en kilometers aftrekbaar zijn.

 

Een tweetal speciale kosten wil ik echter graag onder de aandacht brengen. Zo zijn kledingkosten aftrekbaar voor een optredend artiest en dat hoeft dan echt geen clownspak of strakke acrobatenoutfit te zijn; ook een spijkerbroek of t-shirt kan, mits gedragen op het podium, bij de aftrekposten. Ook kosten wegens persoonlijke verzorging is een ondergeschoven kindje: geurtjes, (dure) kapper, beautyfarm en/of sportschool; het zou zomaar zakelijk kunnen zijn.

 

 

"Kledingkosten zijn aftrekbaar voor een optredend artiest en dat hoeft dan echt geen clownspak te zijn"

 

Zakelijke kosten?
De Hogeschool van creativiteit: enkele waargebeurde en geaccepteerde gevallen uit de praktijk van alledag.

 

Wat dacht je van een caravan van (indertijd) 40.000 gulden die volledig zakelijk is afgeschreven als ‘mobiele kleedkamer’?

 

Of een goochelaar die het roken wel érg duur vond worden en een guillotineact bedacht: op onnavolgbare wijze een stukje van de sigaret laten verdwijnen en vervolgens de rest gewoon oproken. Sigaretten bij de kosten, truc gelukt.

 

 

"Wat dacht je van een caravan die volledig zakelijk is afgeschreven als ‘mobiele kleedkamer’?"

 

Inlegkruisjes bij de kosten van een mannelijke artiest? Geen probleem. Als je een ‘over the top’ act als toiletjuffrouw doet en als service een mandje naast je hebt staan waarin allerlei handige attributen liggen die dienstbaar kunnen zijn aan een toiletbezoek, dan kunnen zelfs de babyluiers de kosten in. Kortom, niets is wat het lijkt.


Tot slot: kosten zijn natuurlijk alleen aftrekbaar als je ze maakt tijdens witte optredens. Zwarte muziekoptredens en kostenaftrek gaan slecht samen, tenzij je hip-hop of soulmuziek maakt natuurlijk.       

 

 

 

Backstage Belastingadvies

Backstage Belastingadvies heeft een uitgesproken specialisme ontwikkeld voor podiumkunstenaars. De fiscale regelgeving voor artiesten is ingewikkeld en hangt van uitzonderingen aan elkaar. Toch houden ze het bij Backstage Belastingadvies eenvoudig en helder. Check voor meer informatie: www.backstagebelastingadvies.nl

 

 

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version