zo haal jij die snelle ombouw van 15 minuten

Unfortunately this pag isn't available in English

 

Het komt geregeld voor dat je op een festival of concertavond speelt en je maar 15 – 30 minuten ombouwtijd krijgt. Dat betekent dat de tijd tussen het laatste akkoord van de ene en de eerste ‘hallo’ van de volgende band heilig is. Met deze tips gebruik je ‘m zo stress-vrij mogelijk.

Deel backline
Check 2 weken van tevoren met de locatie/festival of de andere band(s) of er misschien backline kan worden gedeeld. Als je het ‘eerlijk’ wilt houden, kun je misschien het drumstel van de ene band gebruiken, en wat versterkers van de andere band.

Bouw alvast dingen op
Als het ook maar enigszins kan, bijvoorbeeld aan de zijkant van het podium of backstage, bouw alvast zoveel mogelijk spullen op en haal zoveel mogelijk dingen alvast uit de tas/koffer.

 

Geef de band voor je de tijd en ruimte om (zo snel mogelijk) hun spullen van het podium af te halen


Geef de band voor je de ruimte
Het voelt misschien sneller, maar het heeft geen nut om na het laatste akkoord meteen het podium op te springen. Teveel mensen en apparatuur op het podium remt alleen maar af, en kan irritant zijn. Dus geef de band voor je de tijd en ruimte om (zo snel mogelijk) hun spullen van het podium af te halen, voordat je je eigen spullen erop zet.

Als je denkt dat de band voor je teveel tijd neemt hiervoor en je staat te popelen om zelf op te bouwen, vraag of je ze een handje kunt helpen. Grote kans dat je nieuwe vrienden maakt én je sneller zelf aan de slag kunt.

Go with the flow
Loopt de band voor je uit waardoor jullie nog minder ombouwtijd hebben dan gepland? Adem even rustig in en probeer er mee te dealen. Misschien kwam de geluidstechnicus te laat, of waren er technische problemen waardoor de band later startte en krijg je misschien zelf ook extra minuten voor je set. Hoe ongeduldig je ook bent om het podium te beklimmen, probeer je hoofd koel te houden en behandel de band voor je zoals je zelf ook behandelt zou willen worden.

 

Probeer je hoofd koel te houden en behandel de band voor je zoals je zelf ook behandelt zou willen worden


Praat van tevoren met de geluidstechnicus
Zorg ervoor dat de geluidstechnicus van tevoren alle nodige info heeft, zoals priklijst en stageplan. Omdat je nooit weet hoe druk de technicus is tijdens jullie ombouw, is het ‘t beste om wat vroeger te komen en in een minder druk moment alvast te checken of alles in goede orde is ontvangen en duidelijk.

Verminder je gear
Bij een korte ombouw, is het misschien NIET de tijd om je enorme vintage versterker collectie mee te nemen, bij ieder nummer van gitaar te wisselen of een kasteel te bouwen met al je analoge synths. Natuurlijk neem je je tools mee die je sound en visie uitdragen, maar alles wat meer ‘voor de leuk’ is dan ‘essentieel voor je muziek’, neem je voor dat optreden gewoon even niet mee.

En natuurlijk bouw je zelf na je optreden ook zo snel mogelijk op als er nog een band na jullie komt.

 

Dit artikel is gebaseerd op dit artikel van Disc Makers

 

Foto: Yvonne Leautaud bij Status Quo Forever

Published on 01/09/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version