bandrepetitie tips van daan koch

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Al jaar en dag een graag geziene gast in de Eindhovense muziekscene… Daan Koch. Als er iemand iets van repeteren weet is hij het wel! Sinds 2012 is hij mede-eigenaar van Anker Studio, een loods met repetitieruimtes. Hij speelde in vele bands waaronder The Goods, The Spades, Stereo en Stacked Actors en nu maakt hij muziek met Wolfskop. Ook geeft hij les op het Rock City Institute. Dé persoon om vragen te stellen over hoe je je repetities aan kunt pakken dus!

HEB JE TIPS VOOR BANDS OM REPETITIES NUTTIGER TE MAKEN?
“Spreek van tevoren een repetitiedoel af. Zomaar in het wilde weg nummers spelen is leuk, maar niet rendabel. Als het doel is bijvoorbeeld het instuderen van een nieuw nummer, zorg er dan voor dat iedereen daar op tijd van op de hoogte is zodat partijen thuis al zouden kunnen worden voorbereid.

Zorg voor 1 'repetitieleider'. Bij sommige bands is deze al ‘natuurlijk’ aanwezig. Zo niet, dan spreek je dat gewoon van tevoren af. Hoeft niet altijd dezelfde te zijn. Zie hem/haar niet als 'de baas' maar als een soort voorzitter die de lijn van de repetitie bepaalt. Scheelt een hoop tijd en frustratie.

Zorg dat het voor iedereen leuk blijft. Het is een cliché maar plezier staat altijd centraal. Een gezonde werksfeer is van levensbelang voor een band.”

 

"Een biertje drinken en ouwehoeren kan soms nuttiger zijn dan voor de zoveelste keer een nummer kapotspelen"


TIPS VOOR HET SCHRIJVEN VAN NUMMERS TIJDENS DE REPETITIE"?
“Zorg dat de meest actieve schrijver(s) van de band al met een basisidee aankomen bij aanvang. Spreekt eigenlijk voor zich. Met 5 man beginnen terwijl er nog niks is kan heel demotiverend werken. Laat de meer schrijvende bandleden ook echt de repetitie leiden. Zij moeten ook te allen tijde open staan voor een ander of beter idee. Denk altijd vanuit de band en niet vanuit je ego.

Als een band zo ver is dat er al veel opgetreden wordt en muziek wordt opgenomen is het erg belangrijk dat je met de band in een vroeg stadium afspreekt hoe de schrijfrechten verdeeld worden. Onderschat deze stap niet. Het allerbeste werkt het als elk lid zich inschrijft bij Buma/Stemra (contributie verdien je altijd terug, ook al doe je niks!) en alle inkomsten uit rechten evenredig verdeeld worden. Ook al is er in de praktijk 1 schrijver die met alle ideeën komt, dan spreek je met de band gewoon een eerlijke taakverdeling af. Wie regelt vervoer, wie regelt de shirts, wie regelt opnames, wie houdt de site bij etc.. Als je dit niet op tijd helder afspreekt gaat het scheef groeien in de repetitie vanaf het moment dat er geld gaat binnenkomen. Dan kunnen de grootste ruzies ontstaan en dan is het te laat. Hou het leuk en maak zo snel mogelijk heldere afspraken.”

 

"Denk altijd vanuit de band en niet vanuit je ego"


TIPS VOOR HET OEFENEN VAN STAGEPERFORMANCE?
“Repeteer in podiumopstelling! Altijd doen. Leer om te spelen zonder dat je elkaar constant aan hoeft te kijken. Zorg voor wat irritant licht op je smoel, dit ga je in het zaaltje ook krijgen dus train ermee.

Experimenteer zo veel mogelijk ook met opstellingen 'out of the box'. Dat drumstel staat in de ruimte standaard in het midden maar de pootjes zijn niet voor niets níét vastgeschroefd aan de vloer.

Oefen je set af en toe ook eens in het donker. Waar welk vakje zit weet je nou onderhand wel en op je pedalen zitten lampjes. Als je niks ziet ga je veel meer luisteren naar hoe het klinkt en mengt.

Laat op weg naar een belangrijke show je geluids- en evt. lichtman bij de repetitie zitten en aantekeningen maken/opnemen. Altijd beter dan niet.

Film je sets! Kijk met z'n allen terug en je komt gegarandeerd fysieke dingen van jezelf tegen die je kut vindt en je je niet van bewust bent tijdens het spelen.”

 

"Zorg voor wat irritant licht op je smoel, dit ga je in het zaaltje ook krijgen dus train ermee"


NOG ANDERE TIPS?
“Hou het leuk, zorg voor voldoende ontspanning tussendoor, het is ten slotte vrije tijd! Een band kan pas goed worden als iedereen happy is. En als de sfeer er af en toe niet naar is, ga lekker een biertje drinken om de hoek en ouwehoeren, dit kan soms nuttiger zijn dan voor de zoveelste keer een nummer kapotspelen.”

 

"Film je set! Je komt gegarandeerd fysieke dingen van jezelf tegen waar je je niet van bewust bent"

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Published on 10/03/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version