bandrepetitie tips van johan van stratum

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Foto: Emilie Garcin

 

Als iemand iets van repeteren weet dan is het Johan van Stratum (34) wel. Hij is bassist van VUUR (met Anneke van Giersbergen) waarmee hij in POPEI repeteert en speelde voorheen in Stream of Passion, The Gentle Storm en RATcoM. Verder was hij ook 8 jaar lang tourmanager van Stream of Passion en is hij vanaf 2013 coördinator bij de Metal Factory, waar hij o.a. ook bandcoaching geeft. Dé persoon om vragen te stellen over hoe je je repetities aan kunt pakken dus! 

 

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?

“Wij (VUUR) plannen alle repetities ruim van tevoren in, middels datumprikkers. Dat is echt nodig, want onze bandleden komen uit o.a. Rotterdam, Groningen, Beek (Limburg) en Eindhoven. Wanneer de data vastliggen dan zorg ik er als bandleider voor dat minimaal 2 weken van tevoren alles gedetailleerd bij de band ligt. Dat wil zeggen: welke nummers gaan we doen, welke volgorde, benodigdheden, repetitie adres/locatie incl. parkeren. Eigenlijk zodat er geen vragen meer kunnen zijn ;).”

 

"Ik zorg ervoor dat minimaal 2 weken van tevoren alles gedetailleerd bij de band ligt."

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?

“Je hebt echt een bandleider nodig als je een repetitie goed wilt laten verlopen. Deze maakt niet zozeer de muzikale beslissingen (ander proces), maar zorgt wel voor structuur in de repetities.”

 

“Je hebt echt een bandleider nodig als je een repetitie goed wilt laten verlopen."


Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?

“Bij The Gentle Storm (meest recente voorbeeld) zorgde ik als bandleider, in samenspraak met Anneke, voor de setlijsten. We hebben bijna wekelijks contact over hoe en wat. Vanuit het management krijgen we ruim van tevoren de speeltijd te horen. Samen met Anneke maak ik een inschatting welke songs we gaan doen voor een bepaalde show (Festival? Heavy programmering? Clubshow? Akoestisch? etc). Deze krijgt de band 2 weken van tevoren opgestuurd. De backingtrack waar nodig wordt voor de repetitie zo ver mogelijk in orde gebracht, zodat we echt de set kunnen repeteren in de ruimte en niet nog van alles moeten rechtzetten, sounds moeten maken, etc. Kortom, zo effectief mogelijk. Na iedere show evalueer ik met de band en daarna met Anneke of de setlist ‘deed wat we wilden’, dit wordt vrijwel meteen na de show in de kleedkamer en in de travel daarna besproken. Zo nodig passen we volgordes aan.”

 

"Na iedere show evalueer ik met de band of de setlist ‘deed wat we wilden’."


Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?
“Het schrijven van songs gebeurt in de basis bij ons (VUUR) buiten de repetitieruimte, voornamelijk in de studio en thuis. Wanneer de basis demo’s klaar zijn, worden deze naar alle bandleden opgestuurd. Iedereen studeert zijn/haar basis partij in en zorgt voor voldoende opties voor verschillende partijen. Er wordt voor de repetities al met elkaar gebeld/geskyped/whatsapped met kleine detailvragen en overig overleg, zodat (wederom) we in de repetitieruimte zo effectief mogelijk te werk kunnen gaan. Het mag wat ons betreft niet zo zijn dat we in de repetitieruimte nog partijen uit moeten gaan zoeken, of het moeten partijen zijn die we nog toevoegen aan songs en daar ter plekke veranderen of schrijven.”

 

"Het schrijven van songs gebeurt in de basis bij ons buiten de repetitieruimte."

 

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

“Dit doen we zeker, ik denk dat het een belangrijk onderdeel is van live muzikant zijn. Dit gebeurt meestal voor aanvang van een ‘belangrijke ronde’, bijvoorbeeld bij de release van een cd, voor het festival seizoen, voor een tour. We noemen dit dan een productie repetitie. Al het materiaal moet er dan al 100% inzitten, zodat we, liefst op een podium met de hele crew van licht en geluid erbij, onze set kunnen oefenen. Dan creëer je ook een extra vibe om het al om te kunnen zetten in een show op dat moment. Maar het blijft gek, headbangen zonder publiek ;).”

 

"Het blijft gek, headbangen zonder publiek ;)"


Nog andere tips?
“Probeer tijdens repetities waar het kan de rust te bewaren, daar bedoel ik mee; ga niet zitten klooien op je instrument wanneer dit niet voor de band nodig is. Persoonlijke dingen moet je thuis doornemen, dus niet die solo 10 keer achter elkaar met gevloek ertussen dat hij nog niet lukt. Laten liggen, thuis oppakken en door. Ook als iemand praat, speel allemaal (ook jullie, gitaristen!) even niet. Zo houdt je je oren ook langer fris tijdens een repetitie en kun je langere repetities veel makkelijker volhouden in dat donkere hok terwijl iedereen op die zondag al op het terras zit. Probeer het volume ook goed op elkaar aan te passen, hard is tof, maar te hard is niet zo tof ;).

 

Laatste tip; kijk bij het begin goed waar je gaat staan (toch niet zitten tijdens een repetitie!), recht voor je versterker hoor je de band echt niet het beste.

 

"Ga niet zitten klooien op je instrument. Ook als iemand praat, speel allemaal even niet."

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 02/02/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version