bandrepetitietips van def americans

Unfortunately, this page isn't available in English.

 

Van kroeg tot poppodium, van feesttent tot festival, van muziekcafé tot theater, Def Americans staat sinds het ontstaan in 2007 garant voor een authentieke en integere Johnny Cash show. Wij stelden ze een aantal vragen over hun repetities!

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?

"Wij hebben een vaste avond. Stroeve dingen uit optredens onthouden we en spelen we door. We repeteren op maandag dus we doen niet zo moeilijk. Effe relaxen na het weekend. Kabeltjes rollen, alles weer op zijn plek voor het volgende optreden. Biertje erbij. We gebruiken Googledocs, Youtube en Spotify om sets en songs voor te bereiden." 

 

"We repeteren op maandag dus we doen niet zo moeilijk. Effe relaxen na het weekend"

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?

"Muzikanten zijn geen eenvoudige mensen. Dromers die niet vaak concreet kunnen worden of goed verwachtingen kunnen uitspreken en vaak een hekel hebben aan autoriteit. Daar moet je elkaar echt mee helpen.

 

Er moet een verbinder zijn en die moet in het begin vaak iets harder lopen dan de rest. Met de vastigheid en routine van repeteren groeien mensen vanzelf in een rol die bij hen past." 

 

 

"Er moet een verbinder zijn en die moet in het begin vaak iets harder lopen dan de rest"

 

Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?

"Wij bestaan al erg lang en spelen 60 tot 70 keer per jaar. Weliswaar tribute/cover werk maar dat doen we op zeer eigen wijze. We pakken de set een paar keer per jaar thematisch aan, dan komen er altijd (voor ons) nieuwe nummers die we dan aanpakken.

 

We werken van grof naar fijn. Alle finesses volgen vanzelf. Dan moet iedereen wel de bare basics van een song kennen. Het is gaaf om een heel liedje van begin tot einde te spelen, zo kom je erin. Althans, wij wel. Op die manier komt het in je hoofd en in je vingers. Thuis oefenen op details, in de repetitieruimte moet het samenkomen."

 

 

"Het is gaaf om een heel liedje van begin tot einde te spelen, zo kom je erin. Althans, wij wel"

 

Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?

"Wij schrijven geen nummers."

 

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

"Daar doen we niet aan. We zorgen dat we onze setlist zo goed mogelijk kennen. Dat onze spullen in orde zijn. We hebben een soort formele vintage country stijl qua kleding.

 

Jezelf omkleden voor een show is inmiddels ook belangrijk voor ons. Daar moesten we in het begin niets van hebben. Maar als je eenmaal in je stage outfit staat kom je een stuk beter in de rol van entertainer.

 

In de beginjaren namen we wel eens een repetitie of optreden op met een camera. Daar kun je veel van leren. Je moet er sowieso comfortabel mee worden dat behalve je publiek jij jezelf ook vaak gaat zien en horen. Maar het lijkt mij dat je daarvoor juist aan het repeteren bent." 

 

"Je moet er sowieso comfortabel mee worden dat behalve je publiek jij jezelf ook vaak gaat zien en horen"

 

Heb je nog andere tips?
"De basics: Kom op tijd, zorg dat je spullen in orde zijn en bereid je voor. Teksten, akkoorden, snaren, picks, stokken liggen naast je klaar; allemaal om zoveel mogelijk kostbare repetitietijd nuttig te besteden. Spreek in het begin van je repetitie af hoe je de tijd in gaat delen. Plan een pauze.

 

Een band is altijd commitment - zorg dat er onderling helderheid is over die commitment. Hoe vaak ga je repeteren? Hoe vaak ga je optreden? Wanneer ga je NIET optreden? Hoe ver en hoe lang wil je reizen voor een optreden? Hoe hard wil en kun je daarvoor werken?

Bespreek ook de financiële kant van repeteren of een repetitieruimte. Huren? Bouwen? Opslag? Opnemen? Een repetitieruimte kost hoe dan ook altijd geld."

 

 

"Een band is altijd commitment - zorg dat er onderling helderheid is over die commitment"

 

Bekijk de website www.defamericans.nl voor meer informatie, optredens en media van de band!

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Published on 23/11/2018

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version