bandrepetitietips van grim tim

Unfortunately this page isn't availabel in English.

 

Grim Tim heeft afgelopen najaar 34 popronde-optredens gespeeld! En de Grim Tim trein dendert nog even voort, want ze hebben ook in 2018 optredens gepland. Hoe zij zich voorbereiden in de repetitieruimte? Lees even mee!

 

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?

"Voorafgaand aan - of aan het begin van - iedere repetitie lopen we even de dingen na die ons bijvoorbeeld tijdens optredens die week zijn opgevallen (slordigheden etc). Vervolgens kijken we welke nummers er nog liggen die nog niet afgemaakt zijn en maken we een plan om daar mee aan de slag te gaan. Eerst een keertje doorspelen, bespreken wat er opviel, sleutelen, spelen, lather, rinse, repeat."

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?

"Als power-trio hebben we de vrijheid dat we redelijk democratisch te werk kunnen gaan zonder dat er dan teveel chaos ontstaat. Zorg wel dat één iemand verantwoordelijk is voor het maken van demo-opnames, promotiefilmpjes of wat dan ook. Bij een grotere groep is het altijd handig om één persoon aan te wijzen die de leiding een beetje op zich neemt."

 

"Bij een grotere groep is het altijd handig om één persoon aan te wijzen die de leiding een beetje op zich neemt"

 

Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?

"We hebben ondertussen zoveel gespeeld dat de nummers zelf herhalen weinig zin heeft en zelfs tot verveling kan leiden. We proberen ons dan ook echt te focussen op de overgangen tussen nummers/intro’s/outro’s en de volgorde van de set. Denk ook na over wat voor publiek er voor je neus staat bij een bepaalde show, zodat je een idee krijgt van wat voor set waarschijnlijk het lekkerste in de smaak valt die avond." 

 

"Denk ook na over wat voor publiek er voor je neus staat"

 

Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?

"Vaak heeft David (zanger/gitarist) een ideetje wat thuis ontstaat (een riff, akkoordenschema, tekst, melodie o.i.d.). Hier gaan we dan op jammen. We nemen meestal alles op, pikken de “greatest hits” van de jam eruit en dan sleutelen we dat beetje bij beetje aan elkaar tot een nummer. Soms ontstaan nummers ook helemaal uit een jam en bij hoge uitzondering neemt iemand een heel liedje mee naar de repetitie."

 

Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

"Nee. We hebben inmiddels alle drie wel zo’n jaar of tien aan podiumervaring, daar voelen we ons het prettigst."

 

"Als het een keer niet lukt om productief te zijn, ga lekker muziek maken. Daar doe je het voor, HIJOPPPAAAA!"

 

Nog andere tips?

"De truc is om aan de ene kant kritisch te blijven over hetgeen dat je schrijft, maar aan de andere kant ook om het niet te proberen af te dwingen. Soms klopt er iets niet aan een song en kunnen we ons daar uren op dood staren, zonder resultaat. Als je het soms even laat liggen (kan een uur zijn, een dag, of bij wijze van spreken een jaar) voorkom je dat je met tegenzin ergens aan gaat zitten en je het uiteindelijk vaak slechter maakt dan het was. Neem af en toe pauzes, als wij zes uur lang repeteren lassen we meerdere malen koffie-/rook-/WC-/eetpauzes in.  Als het een keer niet lukt om productief te zijn, ga lekker muziek maken. Daar doe je het voor, HIJOPPPAAAA!"

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 15/01/2018

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version