bandrepetitietips van nouveau veló

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Nouveau Veló maakt rauwe indiepop met sterke gitaarrifs. Hun nieuwe album, 'Reflections' komt uit via Excelsior Recordings op 17 maart. Hoe zij repeteren? Je lees het hier!

 

Hoe brengen jullie structuur aan in de repetities?

"Als we repeteren is dat doorgaans met een duidelijk doel: klaarstomen voor optredens, werken aan nieuw materiaal of voorbereiding voor opnames. We laten ons leiden door dat doel, zonder daarin heel strikt een structuur aan te houden of duidelijke regels op te stellen. Repetities beginnen doorgaans met veel gepraat en eindigen in veel lawaai. We lassen op tijd een bier-break in om even de focus te verleggen en wat interesse in elkaars leven te tonen."

 

"We lassen op tijd een bier-break in om even de focus te verleggen"

 

Tips voor bands op het gebied van rolverdeling tijdens de repetities?
"Onze band heeft niet echt een bandleider of één songwriter. Dit geeft veel vrijheid omdat iedereen input kan geven en het maakt dat we allemaal betrokken zijn in het proces. Het zorgt alleen ook voor veel discussies en onderhandelingen. De uitdaging is om dat niet in stilstand uit te laten monden. Blijf naar elkaar luisteren, probeer verschillende dingen uit, vlieg elkaar in de haren, begin opnieuw, maar blijf in beweging."

 

"Blijf naar elkaar luisteren, probeer verschillende dingen uit, vlieg elkaar in de haren, begin opnieuw, maar blijf in beweging"


Hoe repeteren jullie sets tijdens de repetitie?
"We gebruiken voor optredens geen vaste setlists. Meestal bepalen we wat we gaan spelen vlak voordat we het podium op gaan, en is deze afhankelijk van speeltijd en setting. We repeteren dus zelden een serie nummers in bepaalde volgorde, maar nemen alles wat we mogelijk gaan spelen door. Wel hebben we een aantal standaard combinaties van nummers waarvan we weten dat het goed achter elkaar werkt. Verder concentreren we ons vooral op het geluid en gevoel van nummers. We gaan niet eindeloos een gedeelte herhalen totdat dit perfect loopt, zo’n band zijn we nou eenmaal niet."

 

"Zo’n band zijn we nou eenmaal niet"

 

Hoe schrijven jullie nummers tijdens de repetitie?
"Iemand brengt een idee in. Dit kan een enkele riff zijn, maar ook een hele songstructuur en arrangement. Vervolgens proberen we zoveel mogelijk dingen in de ruimte te laten ontstaan, de beste ideeën komen namelijk uit de lucht vallen. Wanneer we tevreden zijn over textuur en energie gaan we de boel kaderen of verschillende stukken bundelen tot één compositie. Met een telefoon maken we geluidsopnames om de boel terug te kunnen luisteren en te laten rijpen."

 

"De beste ideeën komen uit de lucht vallen"


Oefenen jullie ook wel eens de stageperformance? Zo ja, hoe?

"Het oefenen van de stageperformance? Dat is wel een ondergeschoven kindje bij ons, maar daar zie je live niets van."

 

Nog andere tips?

"Zorg dat het leuk blijft, doe concessies binnen de band maar doe niet te veel concessies buiten de band. Maak in eerste instantie muziek voor jezelf."

 

Published on 20/12/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version