bart wijers (dynamo): “ben gewoon geen lul!”

Unfortunately this page isn't available in English.

 

Bart Wijers werkt bij Dynamo en Dynamo Jeugdwerk als Marketing & Communicatie medewerker én Regisseur/Director. Daar maakt hij regelmatig vreemde dingen mee die erg irritant kunnen zijn voor speellocaties. Hij geeft 4 tips om te voorkomen dat je niet meer wordt teruggevraagd na een optreden!

“Bij Dynamo krijg ik te maken met flink wat artiesten, hier zitten wel eens rare snuiters tussen. En dan spreek ik niet over de artiesten die al iets hebben gepresteerd, maar juist bij toursupports of de Nederlandse locals die wij toevoegen aan het programma. Met deze ervaringen op zak, hier een paar punten waar ik en waarschijnlijk ook een hoop collega’s van festivals/concerten waarde aan hechten:

1. De boekers/programmeurs/bandbegeleiders/organisators waarmee jullie contact hebben voor of tijdens het optreden, zijn vaak vrijwilligers. Mensen die liefde en passie stoppen in het vrijwilligerswerk dat ze doen, naast hun studie of ‘normale’ baan. Behandel deze mensen dan niet als vuil, respecteer ze, maak een gezellig praatje. Als jij het beste met ze voor hebt, is dit ook van de andere kant te merken en krijg je veel meer gedaan.


“Maak een gezellig praatje met de mensen waarmee jullie contact hebben, het zijn vaak vrijwilligers”

 

2. Stel jezelf bij aankomst netjes voor aan het personeel waarmee je te maken hebt. Bespreek de broodnodige zaken en hang niet de arrogante muzikant uit. Ook al is het concert misschien niet geweldig, hou de eer aan jezelf. Bedank de organisatie of de mensen waarmee je hebt gewerkt dan ook voor de leuke avond en laat horen als je vertrekt.


“Hang niet de arrogante muzikant uit, bedank de organisatie en laat horen als je vertrekt”

 

3. Het is leuk dat je met jouw bandleden/vrienden op stap bent wanneer je bij een zaal of festival optreedt. Natuurlijk is er gratis bier of zelfs sterke drank, als je geluk hebt. Daardoor kunnen sommige bandleden (of crewleden) veranderen in ‘boefjes’. Maar alsjeblieft… laat alles heel! Wanneer je spullen sloopt bij een zaal of festival, dan weet je bijna zeker dat je daar niet meer wordt uitgenodigd en dat je misschien wel op meer locaties niet meer welkom bent.


“Wanneer je spullen sloopt dan weet je bijna zeker dat je daar niet meer wordt uitgenodigd”


4. Zorg dat je een ‘Idiot check’ doet bij vertrek. Dit houdt in dat je toch nog even een extra rondje maakt en kijkt of je alle spullen wel degelijk hebt ingeladen. Niks komt zo onprofessioneel over dan dat je achteraf moet bellen of mailen met de vraag: ‘hebben jullie nog een snare gevonden?’.


“Het komt onprofessioneel over als je achteraf moet bellen dat je iets bent vergeten”

 

Dit zijn vier punten waar ik mezelf vaker aan erger en die misschien als verbeterpuntje kunnen zijn binnen jouw band. Al met al is het belangrijk om te weten dat de muziekwereld heel klein is, zeker in Nederland. Er wordt veel gepraat tussen poppodia, festivals, organisaties en bands. Wanneer jij een streek uit haalt bij een festival of concertzaal, kan dat vuurtje heel snel gaan lopen en kom je (in een bepaalde regio) niet meer aan de bak! Daarom is mijn grootste tip: ‘ben gewoon geen lul!’.”

 

 

Tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Published on 14/04/2017

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version